Tallinnan ravintolavinkit -tähtikokit

Missä kokit itse syövät? Ravintola-alan ammattilaisten mielipide The Kurzesta on 5/5, sillä kaikki haastatellut nostivat Tallinnan Koplissa sijaitsevan dagestanilaisravintolan ykkössuosikikseen juuri nyt. Aviomiehensä kanssa ravintolan perustanut Nuriyan Navruzova työskenteli ennen ravintolaunelmansa toteutumista journalistina. The Kurzen ruokalista pohjautuu Nuriyanin äidin ja isoäidin resepteihin ja perinneruokiin, joiden parissa Nuriyan kasvoi Dagestanissa. Kuva: Pasi Kostiainen / Visit Estonia


 

Viro on suomalaisten suosituin ulkomainen ruokamatkailukohde, eikä ihme, sillä maan ravintolatarjonta on kokoonsa nähden ainutlaatuisen rikas. Viron ravintolakulttuuri kehittyy jatkuvasti ja maassa on jo Suomeakin enemmän Michelin-oppaasta löytyviä suosituksia. Helpottaaksemme suomalaismatkailijoiden ravintolavalintoja, kysyimme Virossa asuvilta ravintola-alan ammattilaisilta suosituksia ja vinkkejä syksyiselle makumatkalle Tallinnaan. Omat ravintolavinkkinsä antoivat keittiömestarit Kim Mikkola, Kim Päivästö, Karoliina Jaakkola ja Tõnis Siigur sekä ravintolapäällikkö Ella Korpi.

Laatutason kasvun myötä Viro on hivuttautunut pois halpakohteiden joukosta ja kirinyt lähemmäs Pohjolan ja Keski-Euroopan hintatasoa. Vastineeksi rahalle saa kuitenkin ensiluokkaista laatua ja elämyksellisyyttä niin konsepteissa kuin sisustuksessa, sekä mutkatonta ja lämminhenkistä palvelua.

Suomalaisten ikisuosikkeja Tallinnan ravintolatarjonnassa ovat esimerkiksi vanhakaupungin keskiaikaravintola Olde Hansa, Telliskiven F-Hoone, klassikkokahvila Maiasmokk sekä Viru-kadun ja Raatihuoneentorin useat terassit. Tunnustetut ravintolaoppaat ovat helpoin keino löytää ammattilaisen arvioimia kohteita, mutta myös ystävien ja muiden mielipidevaikuttajien suositukset ohjaavat matkailijoita hyvän ruoan äärelle. Kysyimme Tallinnassa asuvilta tutuilta huippukokeilta heidän omia suosikkejaan sekä niitä vähemmän tunnettuja ravintolahelmiä, jotka todella ansaitsevat tulla löydetyiksi. Suosituksia tuli 11, joista yksi, Kopliin merikonteista rakennettu dagestanilaisravintola nousi ylitse muiden.

Kim Päivästö, keittiömestari

Vuoden Kokki 2021 -kilpailun voittaja ja Inari-ravintolan entinen keittiömestari Kim Päivästö tuli Tallinnaan syksyllä 2022 auttamaan Kim Mikkolaa KIM X KAI -pop up -ravintolavierailun kanssa. Lyhyt vierailu on venynyt nyt kolmeen vuoteen. Kuluneen kesän Kim Päivästö on toiminut Muhun saarella sijaitsevan Luscher & Matiesen -viinitilan keittiömestarina. Syksyn aikana Kim tulee kaikille virolaisille tutuksi osallistuessaan Master Chef Eesti -kilpailuun. Tallinnassa asuvan Päivästön ravintolasuosikit ovat:

1.    The Kurze, Kopli tn 23, Tallinna

”The Kurze toimii aina, mutta itse käyn erityisesti sunnuntaisin työviikon jälkeen. Tunnelma on kuin kotona, ruoat erinomaiset. Erityismaininta nurkan levysoittimesta ja LP-valikoimasta. Lohturuokaa sanan varsinaisessa merkityksessä. Näiden muutaman Tallinna-vuoden aikana olen käynyt Kurzessa varmasti jo yli 60 kertaa.”

2.    Morel Bistroo, Toom-Kuninga tn 21, Tallinna

”Vanhakaupungin Vene-kadulta tutun ravintola Radon omistajien uusin, ja samalla myös paras paikka Uus Maailman kaupunginosassa. Morel on superhyvä kortteliravintola ja suomalaisen mittapuun mukaan sen hinta-laatusuhde on kerrassaan erinomainen. Nousi heti myös Michelin-oppaan suosituksiin. Iso suositus!”

3.    Sadu-resto, Kopli tn 68a, Tallinna

”K-Food -trendi iskee hyökyaallon lailla kaikkialle maailmassa ja Sadu antaa siitä esimakua Tallinnan trendikkäässä Koplissa. Sadussa Korea ja Viro mahtuvat samaan fermentointipurkkiin ja maut ovat sen mukaisia. Superkiva paikka!”

Karoliina Jaakkola, keittiömestari

Kollegansa Kim Päivästön lailla pop-upia Tallinnaan kolme vuotta sitten rakentamaan saapunut keittiömestari Karoliina Jaakkola valitsi Suomeen palaamisen sijaan uran Virossa. Hän on toiminut keväästä 2024 alkaen Maidlan kartanossa toimivan, Michelin-listatun Soo-ravintolan keittiömestarina. Tallinnassa asuvan Karoliina Jaakkolan ravintolasuosikit uudesta kotikaupungistaan ovat:

1.    The Kurze, Kopli tn 23, Tallinna

”Nuriyan on aivan ihana emäntä, joka ottaa vieraat haltuunsa kuin kotona konsanaan. Kaikki alamme ihmiset käyvät Kurzessa, eikä ihme.”

2.    Radio, Terase tn 16, Tallinna

”Kadriorgin radiotalon vieressä sijaitseva bistro Radio on jäänyt keskustan ravintolakartalta vähän sivuun. Lyhyt kävely Viru-aukiolta itään kuitenkin kannattaa, sillä samalla näkee Kadriorgin viehättävää kaupunginosaa. Radio on helppo ja hinta-laatusuhteeltaan mainio bistro, jossa voi istua myös rennosti nahkasohvilla. Lounasaikana erityisen hyviä tarjouksia ja kuten kaikista kunnon ravintoloista, voi Radiosta ostaa lempiviinit myös mukaan.”

3.    Karjase sai, Marati tn. 5, Tallinna

”Suomen hintatasoon verrattuna todellinen helmi. Karjase Sain kokonaisen juurileivän hinnalla ei Helsingistä saa edes kahvikuppia. Erinomaisten leipomusten perässä kannattaa matkata raitiovaunulla Kopliin.”

Ella Korpi, ravintolapäällikkö

Tallinnan vanhakaupungin muurien suojassa romanttisen vehreällä sisäpihalla sijaitseva Lee Brasserie on yksi kaupungin suosituimmista ja kehutuimmista ravintoloista. Suomalainen Ella Korpi on toiminut Leen ravintolapäällikkönä keväästä 2025.

1.    The Kurze, Kopli tn 23, Tallinna

”En tuntenut dagestanilaista keittiötä ennen kuin kävin Kurzessa. Ensikosketuksen jälkeen nousi heittämällä lempiravintolakseni Tallinnassa. Palvelu on sydämellistä ja ruoka äärettömän herkullista!”

2.    Barbarea, Marati tn. 5, Tallinna

”Aamulla ja päivällä Karjase Sai -leipomo, illalla ravintola Barbarea. Helppoa ruokaa, hyvät viinit ja erinomainen palvelu. Hinta-laatusuhde kohdillaan. Põhjalan vanha kumitehdasalue on kohteenakin käymisen arvoinen. Siitä on muodostunut luovan luokan pesä, jossa yhteisöllisyys on käsin kosketeltavissa.”

3.    Lee Brasserie, Uus tn 31, Tallinna

”Vaikka omaa ei pyydetty, niin pakko suositella meidän uudistunutta Leetä. Uusi keittiömestarimme Maido Maiste tekee timanttista ruokaa ja hänen myötään ravintola muuntautui moderniksi brasserieksi. Pihalla tervehtii Sean Conneryn patsas, sillä rakennuksen omistaa paikallinen skottiklubi.”

Kim Mikkola, keittiömestari

Yhden Michelin-tähden saavuttaneet helsinkiläisen Inari-ravintolan sulkemisen jälkeen keittiömestari Kim Mikkola vei tiiminsä Tallinnaan rakentamaan KIM X KAI -popup-tapahtumia. Testi-illallisista kasvoi japanilaistyylinen Kampai by Kim Mikkola -ravintola, jota Inarin tiimi pyöritti Noblessnerin satama-alueen vanhassa sukellusvenetehtaassa. Mikkola on sittemmin avannut Tallinnaan kaksi Kot-hampurilaisravintolaa. Kim Mikkolan ravintolasuositukset Tallinnasta:

1.    The Kurze, Kopli tn 23, Tallinna

”Kurzesta puuttuu kaikki ylimääräinen. Hyvän makuista, tuoretta ja pieteetillä tehtyä ruokaa. Voisin kuvitella, että tämä olisi loistava kansanpaikka myös Dagestanissa, josta yrittäjät ja keittiön väki ovat kotoisin. Aito asia, jota ammattilaiset osaavat arvostaa.”

2.    Bekker, Kopli tn 27, Tallinna

”Kurzen kulmille avattu kotoisa kahvila. Asun lähellä ja kävelemme Bekkeriin usein aamiaiselle. Täsmävinkkejä ovat erinomaiset eclairit, suolatulla voilla tai Mervaik-sulatejuustolla ja paahdetulla kanalla täytetty hapusai-hapanleipä tai täytetty baguette, joka pitää nauttia heti paikan päällä! Bekkerin upeita kringel-pullakransseja vien aina kotiin. Virossa leipomokahvilakulttuuri on Suomeen verrattuna ihan omaa luokkaansa.”

3.    Gelato Ladies, Uus tn 28-1

”Vanhankaupungin Leetä vastapäätä sijaitseva pieni jäätelökahvila. Päivittäin vaihtuvat jäätelöt, jotka tehdään paikan päällä. Jos tarjolla on mango-straciatellaa tai luumu-rommijäätelöä, niin tartu heti kiinni!”

Tõnis Siigur, keittiömestari

Tõnis Siigur on Viron arvostetuimpiin kuuluva keittiömestari ja maan parhaiden ravintoloiden ravintoloitsija. Hänen nimeään kantavassa laaturavintolaimperiumissa on jo kahdeksan ravintolaa, joista yksi on Helsingin Tervasaaressa sijaitseva TAR. Kansainvälisesti tunnetuin Siigur-ravintola on Tallinnanlahden rannalla sijaitseva upea NOA, jonka Chef’s Hall -puolella on yksi Michelin-tähti. Virolaismestarin tuorein ravintola-avaus sijaitsee ensimmäistä kertaa keskellä Tallinnaa, kun FUME avautui syyskuussa Rotermannin Golden Gate -rakennuksessa. Tõnis Siigurin ravintolasuositukset Tallinnasta ovat:

1.    The Kurze, Kopli tn 23, Tallinna

”Ovatkohan muut kollegat keksineet suositella tätä merikontteihin rakennettua dagestanilaishelmeä Koplissa? Kannattaa käydä ja ihastua!”

2.    Moon, Telliskivi tn 60-4, Tallinna

”Keittiömestari Roman Zaštšerinski on jättänyt kauhanjäljen virolaiseen ravintolakulttuuriin. Hän herätti aikoinaan huomiota kokkaamalla Ö-ravintolan maan kärkeen ja pisti siitäkin paremmaksi kohvik Moonilla, joka on ollut Viron parhaimmistoa vuoden 2009 avaamisestaan lähtien. Moon muutti hiljattain satamasta Telliskiveen, mutta ruoka, palvelu, tunnelma ja hinnat eivät ole suurempien tilojen myötä muuttuneet. Klassikko.”

3.    Cafe Tempo, Reisijate tn 62-3, Tallinn

”Karjase Sai -leipomon ja Barbarean luonut Kenneth Karjane oli myös meillä NOA Chef’s Hallissa kokkina. Hänen uusin avauksensa Cafe Tempo on helppo ja mukava välimerellinen ravintola Balti Jaaman torialueella. Myös Karjase Sai löytyy sieltä. Kenneth kuuluu Viron uuteen ja lahjakkaaseen kokkisukupolveen ja hänestä kasvaa ennen pitkää varmasti yksi maamme suurista keittiömestareista.”

Ismo kutsuu syömään

Koomikko Ismo Leikola on Visit Estonian tämän syksyn ruokalähettiläs Suomessa. Ismon makumatka Viroon on nähtävissä mm. https://visitestonia.com/fi/ruokareissu -sivulta.

Lähde: Wolfcom 9.10.2025

 

Lue myös:

 

https://valitutmatkat.blogspot.com/2025/10/vinkit-viron-hurjaan-halloweeniin.html

 

https://valitutmatkat.blogspot.com/2025/05/viron-kartanot-ja-puutarhat-kutsuvat.html

 

https://valitutmatkat.blogspot.com/2020/01/viro-tarjoaa-makuja-ja-elamyksia.html 

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Rhodos on kaunis ja monipuolinen

Gazan ravintolat sinnittelevät sodan keskellä