Hyvinkää: Rautatiemuseo esittelee konepajoja

Suomen Rautatiemuseo toimii Hyvinkäällä.


Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä avautuu 13. joulukuuta näyttely Veturipajalta raiteille!, joka esittelee VR:n konepajoja ja varikkoja aina 1860-luvulta tähän päivään. Näyttely jatkuu aina 30. huhtikuuta 2020 saakka.

VR:llä on ollut kaikkiaan 13 konepajaa, joista on jatkossa jäljellä enää Pieksämäen konepaja. Näyttely keskittyy erityisesti Hyvinkään konepajaan, jonka toimintaa ollaan parhaillaan lopettamassa.

Konepajatyötä ja työntekijöiden arkea esitellään museon veturitalliin rakentuvassa näyttelyssä runsaan kuvamateriaalin avulla. Näyttelyssä tuodaan esille monia puolia konepajasta: työtä, yhteisöä, asumista, vapaa-aikaa ja harrastuksia.

Hyvinkään konepajan juuret ovat Viipurin konepajassa ja Rautatiemuseon veturitallissa vuosina 1944-1949 toimineessa ns. Karjalan konepajassa.

Hyvinkään konepajan osalta näyttely perustuu Rautatiemuseon toteuttamaan kaksivuotiseen dokumentointihankkeeseen, jossa on tallennettu konepajan nykyhetkeä ja menneisyyttä lähes seitsemän vuosikymmenen ajalta. Tallennus on toteutettu nykydokumentoinnin menetelmillä, valokuvaamalla ja videoimalla Hyvinkään konepajan töitä sekä haastattelemalla konepajan nykyisiä ja entisiä työntekijöitä.

Veturipajalta raiteille! -näyttely toteutetaan yhteistyössä VR:n ja Hyvinkään kaupunginmuseon kanssa.  Osa näyttelystä on esillä vuodenvaihteessa myös Hyvinkään kaupungintalon aulassa.

Näyttelyn oheisohjelmana on loppiaisena konepaja-aiheisia lyhytfilmejä. Non stop -elokuvia voi katsella museon sisäänpääsymaksun hinnalla.

Rautatiemuseo kertoi näyttelystä tiedotteessaan 4. joulukuuta.

Kuvat: Suomen Rautatiemuseo

Ennen olivat rautaa sekä veturit että miehet.

Konepajoissa työskenteli rautakourien lisäksi toimistohenkilökuntaa.

Konepajatyötä ja työntekijöiden arkea esitellään museon veturitalliin rakentuvassa näyttelyssä runsaan kuvamateriaalin avulla.

Konepajoihin syntyi työyhteisöjä, jotka puhalsivat yhteen hiileen myös vapaa-aikana muun muassa musiikkiharrastuksen merkeissä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää