Macao: 10 vetonaulaa

Macaon historiallinen keskusta hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005.


Hongkongoli uuden kansainvälisen tilaston mukaan maailman vierailluin kaupunki vuonna 2018. Hongkongin läheisyydessä, vain tunnin lauttamatkan päässä on toinen mielenkiintoinen käyntikohde Macao

Jos vuonna 2019 on tarkoitus ottaa Finnairin suora lento Hongkongiin ja lähteä selvittämään kohteen vetovoimaa omakohtaisesti, samalla kannattaa ehdottomasti pistäytyä merellisessä Macaossa.

Macao oli 400 vuoden ajan Portugalin hallinnassa, joten sen arkkitehtuuri, taide, hengellinen elämä, perinteet ja ruokakulttuuri ovat yhä omaleimainen yhdistelmä kiinalaisia, portugalilaisia ja muita läntisiä vaikutteita. Macaon matkailutoimisto listasi kymmenen hyvää syytä vierailla Macaossa.

1. Macaon historiallinen keskusta
Macao tarjoaa kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille ainutlaatuisen yhdistelmän eurooppalaisia ja aasialaisia - varsinkin kiinalaisia ja portugalilaisia - vaikutteita, jotka näkyvät kulttuurissa ja arkkitehtuurissa. Macaon historiallinen keskusta hyväksyttiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2005, ja siellä voi kokea menneisyyden lumon. Keskustassa on yhteensä 22 historiallista rakennusta ja 8 aukiota sekä useita kirkkoja, kirjasto, lukuisia linnoituksia, hautausmaa, teatteri ja yliopisto. Ne kaikki kertovat omaa tarinaansa Macaon historiasta. Matkailutoimistosta voi hakea maksuttoman oppaan, jossa on taustatietoa keskustan yhteensä 30 historiallisesta nähtävyydestä.
 
2. Maailmanluokan katuruokaa
Macaolaiset ovat myös katuruoan mestareita, ja Michelinin suosittelemia katukeittiöitä löytyy kokonaista 12. Katuruokatärpeistä voidaan mainita Lei KaChoi, joka tarjoaa saviruukussa valmistettavia kantonilaisia perinneruokia, sekä Ving Kei, joka on erikoistunut tofuun, ml. tofuoluisiin ja -jälkiruokiin. Macao tunnetaan niin ikään monista leipomoistaan, joiden erikoisuuksiin kuuluvat mantelikeksit ja "egg tartit" (vastaavat portugalilaisia pastéis de nata -leivoksia). Kaikkein maineikkain leipomo lienee Lord Stow'sBakery, jonka englantilainen Andrew Stow avasi Coloanen alueelle vuonna 1989. Leipomolla on nykyisin useita myymälöitä eri puolilla Macaota.
 
3. Michelin-mekka
Vaikka pinta-alaa on vain reilut 30 km2, Macaossa on jopa 19 Michelin-ravintolaa, jotka tarjoavat portugalilais- ja aasialaisvaikutteista ruokaa. Niistä kannattaa kokea esimerkiksi kolmen tähden kantonilaisravintola The Eight. Yhden tähden hittipaikoista voidaan mainita fantastista sushia tarjoava Shinji by Kanesaka ja avotuligrillissä valmistettuun lihaan erikoistunut The Kitchen. Macao otettiin vuonna 2017 juuri ruokakulttuurinsa takia mukaan Unescon luovien kaupunkien verkostoon (Creative Cities Network, UCCN).
 
4. Viihdettä ja show-tarjontaa
Kunnon viihdemetropolin tapaan Macaosta löytyy huomattavaa show- ja esitystarjontaa sekä maailmanluokan nähtävyyksiä. Nauti näkymistä Cotai-hotellialueen SkyCab-köysiradalla 28 metriä maanpinnan yläpuolella tai koe maailmankuulu show "The House of Dancing Water". Nauti esityksistä Broadway Macaussa, joka sijaitsee keskellä paikallisten ruokakojujen täyttämää Broadway Food Streetiä.  Kansainvälisten hotellien kiehtovat esitykset ja valoshow't ovat nekin kokemisen arvoisia. 
 
5. Taipa Village
Taipan historiallisen alueen kapeat kadut kertovat paikallisesta elämästä aikana, jolloin Macao oli vasta pieni kylä. Taipassa voi vierailla useissa temppeleissä, historiallisessa museossa ja portugalilaista tyyliä edustavissa "Taipa-taloissa", jotka rakennettiin vuonna 1921 korkeiden virkamiesten asunnoiksi. Vuonna 2016 rakennukset muutettiin museoiksi ja gallerioiksi, ja talot ovat yhtä lukuun ottamatta yleisölle avoimia.
 
6. Ostosmahdollisuudet
Macaosta löytyy shoppailijalle mitä vain alkuperäisantiikista nykymuotiin. Tutustu Senado Squaren ympäristön vaate- ja kenkäkauppoihin, tee löytöjä Taipan kylän sunnuntaikirpputorilla tai samoile Rua de Cinco de Outubro -kadulla, jossa myydään kaikkea mahdollista kiinalaisista yrteistä ja käsin tehdyistä nuudeleista paikallisiin herkkuihin. Piipahda myös kolmikerroksisella Red Market -torilla, jolla paikalliset tekevät ostoksensa. Macaosta löytyy lisäksi vaikuttavia ostoskeskuksia, jotka sijaitsevat Cotain alueella suurten hotellien lomassa.
 
7. Kirkot ja temppelit
Macaossa on rinta rinnan länsimaisia kirkkoja ja perinteisiä aasialaisia temppeleitä. Tämä kuvastaa hyvin läntisten ja kiinalaisten uskontojen kohtaamista ja Macaolle yhä tänä päivänä tunnusomaista uskonnonvapautta ja monikulttuurista avoimuutta. 
 
8. Puistot ja puutarhat
Käytännössä kaikkialta Macaosta löytyy myös vihreitä keitaita, joissa voi saada hengähdystauon kaupungin sykkeestä. Puiden runsaslukuisuus saa Macaon tuntumaan todella vehmaalta, ja kaupungista löytyy myös erilaisia puutarhoja ihasteltavaksi. Osaan on otettu vaikutteita perinteisistä kiinalaisista Suzhou-puutarhoista, kun taas osa vie ajatukset Etelä-Eurooppaan. 
 
9. Macau Tower
Adrenaliinipiikkiä kaipaavat seikkailijat voivat hypätä 338-metrisestä MacauTowerista benjihypyn, joka on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman korkein. Koe 233 metrin vapaapudotus Macaon historiallisia kirkkoja, perinteikkäitä temppeleitä ja valomerenä säihkyviä hotelleja ihaillen. Jos pokka ei riitä hyppäämiseen, upeita näkymiä voi ihailla myös tornin näköalatasanteelta tai 223 metrin korkeudessa olevasta ravintolasta.
 
10. Festivaalit ja tapahtumat
Macaon-kävijät voivat lähes vuodenajasta riippumatta löytää tapahtumia tai festivaaleja, joilla juhlitaan paikallisia uskontoja, kulttuureja tai perinteitä. Vuoden kohokohtiin kuuluvat värikäs kiinalainen uusivuosi, räiskyvä ilotulituskilpailu International Fireworks Display Contest, maukas FoodFestival, henkeäsalpaava Macao Grand Prix -autokilpailutapahtuma ja valloittava valofestivaali MacaoLight Festival
 
Käytännön tietoa
Finnair lentää päivittäin Helsingistä Hongkongiin vähän alle 10 tunnissa. Hongkongin kansainväliseltä lentokentältä voi matkustaa Macaoon suoraan ilman, että tarvitsisi mennä Hongkongin passintarkastuksen läpi.

Hongkongista Macaoon pääsee tunnissa lautalla. Vaihtoehtona on ajaa 55 kilometrin pituista merisiltaa, joka on maailman pisin ja yhdistää Hongkongin, Macaon ja Zhuhain kaupungin toisiinsa. Silta vihittiin käyttöön 23. lokakuuta 2018.
 
Macao
Macao sijaitsee noin 60 kilometriä Hongkongista länteen ja koostuu Macaon niemimaasta sekä Taipan ja Coloanen saarista. Macaon sydän on niemimaa, josta löytyy myös kaupungin historiallinen keskusta, ja se on liitetty Taipaan kolmella sillalla. Taipan ja Coloanen välissä on merestä vallattu uusi Cotain alue, jolle on rantautunut monia suuria kansainvälisiä hotelliketjuja.

Portugalilaiset saapuivat Macaoon 1500-luvun puolivälissä, ja kaupungin arkkitehtuuri, taide, hengellinen elämä, perinteet ja ruokakulttuuri ovat yhä yhdistelmä kiinalaisia, portugalilaisia ja muita läntisiä vaikutteita. Vuonna 1999 Macaosta tuli Kiinan kansantasavallan erityishallintoalue. Macaon historiallinen keskusta hyväksyttiin Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon vuonna 2005, ja vuonna 2017 Macao otettiin ruokakulttuurinsa ansiosta mukaan Unescon luovien kaupunkien verkostoon.

Macaon matkailutoimisto julkaisi vetonaulalistansa 18. joulukuuta 2018 lähettämässään tiedotteessa.

Macao on monipuolinen ostosmatkailun kohde.

Macaossa on rinta rinnan länsimaisia kirkkoja ja perinteisiä aasialaisia temppeleitä.

Adrenaliinipiikkiä kaipaavat seikkailijat voivat hypätä 338-metrisestä Macau Towerista benjihypyn, joka on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan maailman korkein.

Käytännössä kaikkialta Macaosta löytyy myös vihreitä keitaita, joissa voi saada hengähdystauon kaupungin sykkeestä.

Macaon-kävijät voivat lähes vuodenajasta riippumatta löytää tapahtumia tai festivaaleja, joilla juhlitaan paikallisia uskontoja, kulttuureja tai perinteitä.

Taipassa voi vierailla useissa temppeleissä, historiallisessa museossa ja portugalilaista tyyliä edustavissa "Taipa-taloissa", jotka rakennettiin vuonna 1921 korkeiden virkamiesten asunnoiksi.

Macaossa on runsaasti kansainvälisiä huipputason hotelleja, joiden kerroksista on hienot näköalat.


 
Macao on herkuttelijan paratiisi, koska sieltä löytyy ruokapaikkoja aina katukeittiöistä gourmet-ravintoloihin.

Vuoden kohokohtiin kuuluu värikäs kiinalainen uusivuosi.

Aika tuntuu pysähtyneen kiinalaisessa temppelissä.

Kunnon viihdemetropolin tapaan Macaosta löytyy huomattavaa show- ja esitystarjontaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries