Inari ja Saariselkä valmistautuvat matkailuin elpymiseen

Huolimatta haasteellisesta koronavuodesta Inari-Saariselkä matkailualueen  yritykset ja kunnat ovat valmistautuneet matkailun elpymiseen panostamalla yhteistyöhön ja kestävän kehityksen vastuullisen matkailun toimintamuotojen kehittämiseen.



Huolimatta haasteellisesta koronavuodesta Inari-Saariselkä matkailualueen  yritykset ja kunnat ovat valmistautuneet matkailun elpymiseen panostamalla yhteistyöhön ja kestävän kehityksen vastuullisen matkailun toimintamuotojen kehittämiseen. Yhteistyössä Inarin kunnan, matkailuyritysten ja kyläyhdistysten kanssa Inarijärven toiminta-alueelle on luotu kansainvälisen kestävän matkailun toimintamalli ja - verkosto, Arctic Network. Utsjoella on aloitettu Vastuullinen matkailu Utsjoella -hanke.

Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Marja Kumpuniemi kertoo, että yhä useampi alueen yritys sitoutuu tarjoamaan vastuullisen vaihtoehdon yksittäisille matkailijoille ja matkanjärjestäjille. Kumpuniemen mukaan yhteisen tavoitteen saavuttaminen vaatii yrityksiltä rohkeita ratkaisuja, uudenlaista tuotteistamista ja investointeja haasteellisinakin aikoina.

Inarilainen hotelliketju Nellim Wilderness Hotels & Safaris Oy sai hiljattain Green Key -ympäristömerkin, joka myönnetään osoituksena merkittävästä ympäristötyöstä muun muassa energiatehokkuuden, kierrätyksen ja ympäristötietoisuuden lisäämisen suhteen. Pieni perheyritys, ATNature Inarin Tirrosta, valittiin vastikään Suomen luomumatkailuyhdistys ECEAT Suomi ry:n jäseneksi.  Risteilytoimintaa Inarijärvellä harjoittava Visit Inari teki hiljattain päätöksen lopettaa matkailijoiden kuljettamisen Ukonkivelle. Jalkautumisen sijaan risteilyvieraat pääsevät kuulemaan Ukonkiven merkityksestä saamelaisten pyhänä paikkana, seitana. Päätös huomioi Saamelaiskäräjien vastuullisen ja eettisesti kestävän saamelaismatkailun toimintaperiaatteet.

Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n jäsenistä osa on lähtenyt mukaan Visit Finlandin Sustainable Travel -ohjelmaan. Tavoitteena on saada koko alueelle Sustainable Travel Finland -merkki tämän vuoden aikana. Visit Finlandin kestävän matkailun projektipäällikön Liisa Kokkarisen mukaan edellytykset ovat hyvät, sillä suhteessa ohjelmaan lähteneiden yritysten määrään matkailualue on yksi aktiivisimmista.

-  Status tulee tuomaan alueelle lisäarvoa muun muassa positiivisen näkyvyyden muodossa, ja odotetusti houkuttelemaan vuorostaan vastuullisia asiakkaita, jotka ovat kiinnostuneita viipymään kohteessa pidempään, ovat maksukykyisiä, ja jotka kunnioittavat paikallista kulttuuria ja ympäristöä. Asiakastyytyväisyys ja koettu laatutaso ovat korkeampia kestävästi toimivissa yrityksissä, jolloin alueelle palaavien asiakkaiden määrän voidaan odottaa nousevan.

Inarin kunnan hallinnoimassa Inarijärven aarteet -hankkeessa luotiin kahden viime vuoden aikana  alueelle kansainvälisen kestävän matkailun malli ja verkosto, Arctic Network. Hankkeen aikana järjestettiin työpajoja ja kylätapaamisia, joissa yhdessä kunnan, kyläyhdistysten ja matkailuyritysten kanssa määriteltiin alueen yritys- ja palvelutoiminnan pelisäännöt, joihin on sitoutunut jo parisenkymmentä matkailuyritystä. Inarin kunta on hakenut jatkoa hankkeelle ja tulee  järjestämään kestävän matkailun foorumin.

- Uskon, että kestävän matkailun kehittäminen tulee jatkossa perustumaan kumppanuuteen, jolloin kaikki Inarijärven alueella toimivat yritykset, investorit ja matkanjärjestäjät sitoutuvat kestävän matkailun periaatteisiin, sanoo Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine.

Vastuullinen matkailu Utsjoella -hankkeessa on koulutettu yrityksiä vastuullisesta matkailusta ja aloitettu vastuullisuusviestintä. - Vastuullisuus on osa Utsjoen brändiä, joka rakentuu kolmelle pääosalle: saamelaiskulttuuri, villi luonto ja hiljaisuus. Kaikki nämä vaativat säilyäkseen vastuullista toimintaa, sanoo hankkeen projektipäällikkö Sonja Sistonen

Vastuullista matkailua pidetään nyt matkailun globaalina megatrendinä, mutta trendien perässä juoksemisen sijaan Pohjois-Lapissa pyritään pysyvään muutokseen. - Alueen matkailustrategiassa vastuullisuus mukaan lukien terveysturvallisuus on yksi niistä peruspilareista, jonka varaan rakennamme tulevaisuutta, summaa Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Marja Kumpuniemi.

Inari-Saariselkä Matkailu Oy kertoi asiasta tiedotteessaan 12.2.2021.

 

Poroista Lappi tunnetaan. Kuva: Siida


Revontulet saavat taivaan loimuamaan. Kuva: Jouni Männistö


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries