Ruka ja Levi avasivat laskettelukauden

Ruka ja Levi avasivat laskettelukauden 8.10.2021. Kuva: Rukakeskus


 

Rukan hiihtokeskus avasi laskettelukauden tänään perjantaina 8. Lokakuuta 2021. Lumisateita ja pakkasta ei avaukseen tarvittu, sillä keväällä Rukan rinteille kerätyt säilölumet ovat säilyneet sahanpurun ja peitteiden alla helteistä huolimatta. Säilynyt lumimäärä riittää mainiosti laskukauden avaamiseen perinteiseen tapaan heti lokakuun alusta. 

 

— Lunta valmistetaan vuoden kylmimpinä kuukausina varastoon ja ne säilötään Rukan Saaruan rinteillä kesän yli. Tämä on huomattavasti energiatehokkaampaa kuin lumetuksen aloittaminen syksyn pikkupakkasilla, kertoo Rukan paikallisjohtaja Matti Parviainen Rukakeskuksen tiedotteessa.

 

Viime kesänä Suomessa nähtiin poikkeuksellisen pitkiä hellejaksoja myös Rukan korkeudella. Säilölumia on kuitenkin tallessa niin, että lunta riittää lokakuun alusta kahteen rinteessä ja täysimittaisena aukeaa myös suosittu Ruka Park. 

 

— Säilölumien varastointimäärissä otetaan sulaminen tarkasti huomioon, eivätkä menneen kesän kuumat jaksot merkittävästi pienentäneet säilölumimäärää edellisvuosiin verrattuna. Etenkin talviolympialaisvuonna on tärkeää, että harjoituspaikat aukeavat heti alkukaudesta, tuumaa Parviainen.  

 

Lumipeite säilynyt “Rukan jäätiköllä” jo vuodesta 2015 

 

Rukalla kokeiltiin lumen säilömistä kesän yli ensimmäistä kertaa kesällä 2016.  Talvella 2015-2016 Saaruan rinteeseen numero 13 tehtiin lumitykeillä useiden metrien lumikerros, joka ajettiin keväällä kolmeen suureen kasaan. Lumikasat päällystettiin valkoisella harsolla ja osittain sahanpurulla. Säilyneestä lumesta tuli noin 20 metrin levyinen ja puoli metriä paksu lumikerros koko rinteen pituudelta.  

 

— Tekniikka osoittautui toimivaksi ja kehittämiskelpoiseksi, joten siitä asti lunta on säilötty kesän yli vuosittain. Harmillisesti jäätikön määritelmästä meiltä uupuu vielä muutama kuutioneliö lunta, naurahtaa Parviainen.

 

POW-lasku tulevaisuuden lumien puolesta 

 

Ruka on tehnyt työtä ympäristön hyväksi vastuullisuusohjelmansa puitteissa jo vuodesta 2008. Yksi Rukan vastuullisuustyön tärkeimmistä tavoitteista on varmistaa, että tulevillakin sukupolvilla on mahdollisuus nauttia laskemisesta ja lumen riemuista. Ruka sekä Protect Our Winters Finland -liike järjestävät lauantaina 9.10. kello 12 POW-yhteislaskun lumisten talvien puolesta.  

 

— Kutsumme jokaisen vauvasta vaariin mukaan ”POWin laskuun lumien puolesta”. Meitä kaikkia tarvitaan tukemaan muutosta ja laskemaan niin päästöjä kuin mäkiäkin. Näytetään, että lumiset talvet ovat meille tärkeitä ja että myös tulevilla sukupolvilla on oikeus lumiseen iloon ja tulevaisuuteen, kertoo POW:n toiminnanjohtaja Noora Vihervaara. 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries