Hiihtokeskuksissa hyvät olosuhteet myös Etelä-Suomessa

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) toiminnanjohtaja Harri Lindfors näkee, että tänä talvena vallinneet erinomaiset sääolosuhteet saavat ihmiset hiihtolomilla joukolla rinteisiin.


 

Poikkeuksellisen aikaisin alkanut laskettelukausi ja koko Suomessa pitkään vallinnut talvinen sää ovat luoneet erinomaiset olosuhteet hiihtolomien vietolle Etelä-Suomea myöten. Hiihtokeskukset ovat auki kautta maan, ja hiihtolomien ajaksi rinteisiin odotetaan suurta määrää lomailijoita. Rinteissä ja keskuksissa on edelleen tärkeää muistaa viiden kohdan muistilista, jotta kaikki voivat nauttia hiihtolomistaan turvallisesti.

 

Viikolla 8 alkavien hiihtolomien odotetaan täyttävän Suomen hiihtokeskukset aina Etelä-Suomen lähirinteistä pohjoisen suuriin laskettelukeskuksiin. Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen (SHKY) toiminnanjohtaja Harri Lindfors näkee, että tänä talvena vallinneet erinomaiset sääolosuhteet saavat ihmiset hiihtolomilla joukolla rinteisiin.

 

– Tänä talvena poikkeuksellisen aikaisin alkanut laskettelukausi ja koko maassa pitkään jatkunut talvinen sää ovat varmistaneet ihanteelliset olosuhteet hiihtolomien viettoon. Vaikka ennen lomia saimme Etelä-Suomeen lämpimän ja sateisenkin sääjakson, se ei vaikuta keskusten lumitilanteeseen tai rinteiden kuntoon, sillä rinteiden kunto varmistetaan sään vaihteluita ja kulutusta hyvin kestävällä tykkilumella, Lindfors kertoo.

 

Jotta kaikille voidaan taata nautinnollinen ja turvallinen hiihtoloma, on rinteeseen suuntaavien edelleen tärkeää pitää mielessä koronaturvallisuus.

 

– Kuten terveysviranomaiset jo viime talvena totesivat, ulkona on todella pieni riski saada koronatartunta. Laskettelurinteet ovat turvallisia paikkoja nauttia lomasta. Jokaisen tulee kuitenkin noudattaa yhteisiä pelisääntöjä, joilla sujuva hiihtoloma varmistetaan. Kun jokainen huolehtii osaltaan sääntöjen noudattamisesta ja huomioi muut rinteissä liikkujat, kaikki pääsevät nauttimaan lumen ja alamäen riemuista, Lindfors toteaa.

Suomen Hiihtokeskusyhdistyksen viiden kohdan muistilista hiihtolomalaisilla

1. Vain terveenä rinteeseen

Ensimmäinen sääntö on yksinkertaisin, mutta tärkein. Jos tunnet itsesi vähänkään kipeäksi, on tällöin syytä pysyä poissa rinteistä ja jäädä kotiin.

2. Muista turvavälit ja jonota sujuvasti

Muista, että et ole keskuksessa yksin. Olet sitten välinevuokraamossa, hissijonossa tai rinnekahviossa, muista pitää riittävä etäisyys muihin ihmisiin. Riittävät turvavälit ja maltti jonoissa lisää jonotuksen sujuvuutta.

Hanki lippusi ja varaa käyttämäsi palvelut etukäteen verkkokaupasta, mikäli tämä on mahdollista. Näin vältät turhan jonottamisen ja ruuhkat.

3. Käytä maskia ja pese kädet

Muista käyttää suojamaskia aina ollessasi hiihtokeskusten sisätiloissa. Lisäksi laita suojamaski kasvoillesi aina, kun et voi pitää riittävää turvaväliä.

Riittävien turvavälien ja suojamaskin lisäksi keskuksissa ja rinteissä tulee muistaa käsi- ja yskimishygienia. Pese kätesi huolellisesti aina kun voit ja käytä muulloin käsidesiä.

4. Muista turvallinen käytös myös hississä

Mikäli matkustat hiihtohississä muiden kuin oman seurueen jäsenien kanssa, käytä suojamaskia tai muista turvaväli.

Muista myös normaalit käytössäännöt hississä. Hissi on väline päästä nopeasti mäen päälle, ei paikka kikkailuun. Älä siis vedätä hissiä tai muuten temppuile nousuladulla.

5. Nauti ulkoilmasta!

Edellisten kohtien noudattaminen mahdollistaa listan viimeisen kohdan. Hiihtoloma on vuoden parasta aikaa etenkin tänä vuonna, kun koko maassa on päästy nauttimaan runsaslumisesta talvesta.

 

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry (SHKY) on suomalaisten hiihtokeskusten katto-organisaatio, jonka päätehtäviä ovat rinneturvallisuuden edistäminen, koulutus-, tiedotus- ja tutkimustoiminta, yhteistyö viranomaisten kanssa sekä toimialan edunvalvonta. Keskeisiä tavoitteita ovat alamäkilajien harrastajamäärän ja -aktiivisuuden lisääminen sekä toimialan terveen kasvun varmistaminen. SHKY:n jäseninä on lähes 70 hiihtokeskusta ja 50 hiihtokoulua sekä noin 30 yhteistyöjäsentä.

 

Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry kertoi asiasta tiedotteessaan 17.2.2022.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries