Pälkäneen rauniokirkon lasikatteelle EU-tukea

Pälkäneen Rauniokirkko on Pälkäneen kirkonkylässä Onkkaalassa sijaitseva keskiaikaisen harmaakivikirkon raunio. Syyskuun 2024 alussa siellä järjestettiin Ruotsista Pälkäneelle palautettujen pääkallojen siunaustilaisuus. Kuva: Carita Lindholm


 

Pirkanmaan ELY-keskus on myöntänyt tukea Pälkäneen rauniokirkon lasikatteen rakentamiselle EU:n maaseuturahastosta. Yleishyödyllisen investoinnin kokonaiskustannukset ovat noin puoli miljoonaa, josta EU:n maaseuturahoituksen osuus on 50 prosenttia. Hankkeen toteuttajana toimii Pälkäneen Rauniokirkon suojeluyhdistys ry, joka on tehnyt pitkään työtä kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kohteen hyväksi.

 

Pälkäneellä sijaitseva keskiaikainen, 1400- ja 1500-lukujen taitteessa rakennettu Pyhän Mikaelin kirkkoraunio on kulttuurihistoriallisesti arvokas muinaismuistokohde ja matkailunähtävyys. Siellä järjestetään tapahtumia vihkimisistä konsertteihin ja ulkoilmaelokuvanäytöksiin. 

Nyt myönnettävällä rahoituksella kirkkoraunio on tarkoitus kattaa, ja tehdä siitä saavutettava ympärivuotinen kulttuuri- ja tapahtumakohde.

Rauniokirkosta lasikatolla kansainvälinen kulttuurikohde -hankkeen toteuttajana toimii Pälkäneen Rauniokirkon suojeluyhdistys ry, joka on vuosien ajan huolehtinut Rauniokirkosta konservoimalla ja korjaamalla eroosiovaurioita säännöllisesti.

Investoinnin kokonaiskustannukset ovat 556 800 euroa, josta EU:n maaseuturahoituksen osuus on 278 344 euroa. Lisäksi investoinnin rahoitukseen osallistuvat Pälkäneen kunta, seurakunta ja yksityisiä tahoja.

– Rauniokirkko on muinaismuistokohde, ja sen vuoksi rahoituksen kohteena hyvin poikkeuksellinen, kertoo johtava kehittämisasiantuntija Anne Värilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

– Hankkeen toteuttajat ovat tehneet päämäärätietoista työtä kirkon säilyttämiseksi, ja nyt kun kattamiseen löytyi hyvä tekninen ratkaisu, myös rahoittajat ovat sitoutuneet investoinnin toteuttamiseen, hän jatkaa.

Nyt myönnettävällä rahoituksella mahdollistetaan kulttuurihistoriallisen muinaismuistorakennuksen säilymistä ja parannetaan kirkkoraunion nykykäytön edellytyksiä. Investoinnin odotetaan edistävän matkailupalveluiden kehitystä ja lisäävän matkailutuloa alueella.

Investoinnilla toteutetaan alueellisen Pirkanmaan maaseudun kehittämissuunnitelman 2023–2027 tavoitteita, jotka ohjaavat maaseudun kehittämistyötä maakunnassa. Pirkanmaan ELY-keskus hallinnoi EU:n maaseuturahaston toimintaa Pirkanmaan alueella.

 

Lähde: Pirkanmaan ELY-keskus 10.9.2024

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää