Uusi Arabia-museo avautuu keväällä 2025

Design Museum Arabia | Näyttely | Birger Kaipianen: Paratiisin Salaisuus Kuva: Paavo Pykäläinen / Fiskars Finland Oy Ab


 

Helsingin Arabiassa sijaitsevan Designmuseo Arabian näyttely uudistuu ja siirtyy katutason uuteen Arabia-museoon. Uusi, keramiikkaan keskittyvä näyttely avautuu remontin jälkeen keväällä 2025.

 

Helsingin Arabiassa sijaitseva Iittala & Arabia Muotoilukeskus on esitellyt Fiskars-konserniin kuuluvien Arabian ja Iittalan historiaa ja nykypäivää lähes kymmenen vuoden ajan vanhan teollisuusrakennuksen kahdeksannessa kerroksessa. Uudistuksen myötä museotoiminta siirtyy katutasoon lähemmäksi kauppaa ja ihmisvirtoja. 

”Jatkossa museo keskittyy Arabian historiaan ja samalla museon nimi muuttuu muotoon Arabia-museo. Museon sijainti siirtyy ARABIA135-korttelin katutasoon, myymälämme yhteyteen. Tila remontoidaan kevään 2025 aikana ja museon tarkasta avausajankohdasta tiedotetaan myöhemmin”, kertoo Iittalan ja Arabian vierailukohteista vastaava brändipäällikkö Tuija Makkonen.

Nykyisin korttelin 8. kerroksessa toimivan Design Lab Gallerian toiminnot siirtyvät osaksi Iittala-brändin kansainvälistä tapahtumatuotantoa.

”Tulevaisuudessa Iittalan näyttelyitä tullaan näkemään esimerkiksi kansainvälisillä design-viikoilla ja muissa muotoilualan tärkeissä tapahtumissa eri puolilla maailmaa. Avauksia tästä olemmekin nähneet, esimerkiksi tänä syksynä jo täällä kotimaassa Helsinki Design Weekillä. Lasimuotoilun historian esittelystä vastaa jatkossa Iittalan lasimuseo Iittalan kylässä,” Makkonen jatkaa.

Designmuseo otti vastuun Arabian, Iittalan ja Nuutajärven paikallismuseoiden laajoista esineistöistä vuonna 2004. Nykyisin kokoelmat ovat osa Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön kansallisia kokoelmia. Kokoelmat säilyvät yhä uuden Arabia-museon käytettävissä, vaikka paikallisen museon vetovastuu siirtyy Fiskars-konsernille.

”Arabian ja Iittalan laaja esineistö on merkittävä osa myös vuonna 2030 Helsingin Eteläsatamaan avautuvan Arkkitehtuuri- ja designmuseon kokoelmaa ja museotoimintaa”, kertoo Suomen arkkitehtuuri- ja designmuseosäätiön toimitusjohtaja Kaarina Gould.

Arabia135 on työeläkeyhtiö Varman omistama tehdaskortteli. Korttelin vanhimman osan, Arabian kujien, valmistumisen myötä alueesta on rakentunut ihmisten, tapahtumien, palvelujen ja kulttuurin kohtauspaikka. Uusi Arabia-museo sijaitsee osoitteessa Hämeentie 135A.

 

Lähde: Arkkitehtuurimuseo x Designmuseo 11.10.2024

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää