Viking Line palvellut jo neljännesmiljardia matkustajaa

”Vikinglinjen aloittaa nyt vaatimattomasti ja yhdistää Suomen Eurooppatiehen”, lausuttiin S/S Vikingin neitsytmatkan kutsuvieraille 31.5.1959.


 

”Vikinglinjen aloittaa nyt vaatimattomasti ja yhdistää Suomen Eurooppatiehen”, lausuttiin S/S Vikingin neitsytmatkan kutsuvieraille 31.5.1959. Runsaat kuusikymmentä vuotta myöhemmin Punaisilla laivoilla on matkustanut 250 miljoonaa ihmistä ja varustamosta on kasvanut Suomen suurin meriliikenteen työnantaja.

Neljännesmiljardin matkustajan merkkipaalu rikottiin Punaisilla laivoilla kesän huippusesongin päätteeksi elokuussa.

”Viking Line perustettiin vaatimattomista lähtökohdista parantamaan Ahvenanmaan ja ahvenanmaalaisten liikenneyhteyksiä mantereelle. Niinpä 250 miljoonaa matkustajaa on meille mykistävä rajapyykki. Nykyään yhdistämme ihmisiä Itämeren ympärillä, ylläpidämme elintärkeitä rahtiyhteyksiä Pohjoismaiden ja Euroopan välillä sekä tarjoamme ainutlaatuisia pohjoisia matkailuelämyksiä tänne saapuville turisteille. Tämä on hyvä hetki kiittää asiakkaitamme – sekä tietysti henkilökuntaamme ja kaikkia tärkeitä sidosryhmiämme”, Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses sanoo.

Vuositasolla Viking Linen viisi alusta palvelevat noin viittä miljoonaa matkustajaa. Säännöllisen autolauttaliikenteen merkitys on valtava koko Suomen matkailulle, sillä Visit Finlandin tilastojen mukaan tänne tehdään ulkomailta vuosittain yhteensä noin viisi miljoonaa matkaa.

”Turistien kiinnostus Pohjoismaita kohtaan on pandemian jälkeen ollut vahvassa nousussa. Näyttää myös siltä, että yhä useammat turistit – etenkin kaukomatkaajat – haluavat kokea useita Pohjoismaita yhdellä ja samalla reissulla. Hyvillä kulkuyhteyksillä maidemme välillä on siis tulevaisuudessakin valtavan suuri merkitys”, Visit Swedenin toimitusjohtaja Susanne Andersson toteaa.

”Viking Line on yksi suomalaisen matkailun peruspilareista. Neljännesmiljardi matkailijaa on hurja lukema, ja se kertoo sekä pitkäjänteisestä työstä että onnistuneista asiakaskokemuksista. Risteilyt Itämerellä ovat myös yksi kiinnostavimmista matkailutuotteista, joita Suomi ulkomaalaisille matkailijoille tarjoaa. Visiomme on olla johtava kestävän matkailun kohde, ja Viking Linen toimet laivaliikenteen kestävyyden edistämiseksi omalta osaltaan vahvistavat tätä mielikuvaa”, Visit Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Hietasaari sanoo.

EPSI Ratingin tekemässä Laivaliikenne 2024 -tutkimuksessa* suomalaismatkustajat nostivatkin Viking Linen jo kolmannen kerran peräkkäin vastuullisimmaksi varustamoksi Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä. Varustamolla on tällä päämarkkinallaan myös alan paras asiakastyytyväisyys.

”Meille viikingeille 250 miljoonaa matkustajaa tarkoittaa 250 miljoonaa tärkeää kohtaamista – jokainen asiakas on meille kunniavieras. Olemme toimineet Ruotsiin muuttaneiden suomalaissiirtolaisten elämänlankana vanhaan kotimaahan, olleet mukana demokratisoimassa lomamatkailua ja tarjonneet elämyksiä sukupolville toisensa jälkeen. Nykyään vastaamme matkustajien odotuksiin muun muassa etenemällä askel askeleelta kohti tulevaisuuden päästötöntä merenkulkua”, Jan Hanses sanoo.

250 miljoonaa matkustajaa seitsemän vuosikymmenen aikana

1960-luku

Viking Line parantaa merkittävästi liikenneyhteyksiä Ahvenanmaan, Manner-Suomen ja Ruotsin välillä. Vuosikymmenen loppuun mennessä yhtiö oli kuljettanut jo yli 3,5 miljoonaa matkustajaa.

1970-luku

Laivat kuljettavat siirtolaisia Suomesta Ruotsiin sekä lomille takaisin vanhaan kotimaahan. Lomamatkailu alkaa kehittyä, ja risteilyn käsite syntyy. Asiakaskokemusta aletaan tutkia järjestelmällisesti.

1980-luku

Risteilymatkailun suosio nousee, matkustajien odotukset kasvavat. Uuden ajan risteilyalus Mariella aloittaa liikenteen. Viihteen merkitys vahvistuu. Laivoista tulee ruoka- ja viinikulttuurin edelläkävijöitä. Jätteenkierrätys alkaa. Kolmen ensimmäisen vuosikymmenen aikana Punaisilla laivoilla oli matkustanut yhteensä noin 55 miljoonaa matkustajaa.  

1990-luku

Viihderisteilyjen kulta-aikaa; Cinderellalla kuvataan myös suosittuja televisio-ohjelmia kuten Passia ja hammasharjaa. Vuorokauden mittaisten Tallinnan-risteilyjen suosio kasvaa.

2000-luku

Risteilykokemuksen elämyksellisyys vahvistuu: shoppailun ja ruoan rooli kasvaa. Vuosikymmenen loppuun mennessä Viking Linen laivoilla oli matkustanut yhteensä 168 miljoonaa matkustajaa.

2010-luku

Itämeren ensimmäinen ilmastoviisas laiva Viking Grace aloittaa Turku–Tukholma-reitillä. Alukseen on rakennettu valmius käyttää sekä nesteytettyä maakaasua (LNG) että tulevaisuuden uusiutuvia ja synteettisiä polttoaineita.  

2020-luku

Markkinaosuus Turun-linjalla nousee 70 prosenttiin, kun ilmastoviisas Viking Glory aloittaa liikennöinnin vuonna 2022. Uutuuslaivan konsepti on suunniteltu hyvinvoinnin ja yksilöllisten valintojen ympärille. Turun-linjalla aletaan käyttää uusiutuvaa biokaasua (LBG) nesteytetyn maakaasun rinnalla. 

*) Tutkimus: Laivamatkustajien ympäristötietoisuus kasvussa – jo yli puolet aikoo valita ilmastoviisaita vaihtoehtoja - Viking Line Abp (cision.com)

Viking Glory



 

Lähde: Viking Line Abp 8.10.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää