Merialueilla sinilevää, järvissäkin lisääntynyt

 

Rannikolla sinilevähavaintoja on tehty erityisesti Suomenlahdella ja Saaristomerellä, ja Perämeren rannikolla on havaittu poikkeuksellisen runsaita kukintoja. Yksittäisillä järvillä sinilevää on havaittu viime viikkoa enemmän.


Lämmin ja tyyni sää on edistänyt sinilevien kasvua etenkin merialueilla. Suomen Ympäristökeskus Syke kertoi asiasta tiedotteessaan 8.7.2021.

Rannikolla sinilevähavaintoja on tehty erityisesti Suomenlahdella ja Saaristomerellä, ja Perämeren rannikolla on havaittu poikkeuksellisen runsaita kukintoja. Yksittäisillä järvillä sinilevää on havaittu viime viikkoa enemmän.

 

Järvillä havaittu tavanomainen määrä sinilevää

 

Sinilevä on runsastunut yksittäisillä järvillä. Kuitenkin sinilevätilanne järvillä on olosuhteisiin nähden keskinkertainen. Hieman sinilevää havaittiin 29 valtakunnallisen seurannan havaintopaikalla. Runsaita tai erittäin runsaita sinilevien pintaesiintymiä ei havaittu virallisilla havaintopaikoilla. Lämmin ja vähätuulinen sää suosii sinilevien kasvua. Tyynellä säällä sinilevä voi muodostaa runsaitakin pintakukintoja eli massaesiintymiä. Kun sinilevälautta alkaa kuolla, sinilevistä vapautuva fykosyaniinipigmentti värjää sinileväesiintymän turkoosin väriseksi. Tavallisesti runsaita sinilevien pintaesiintymiä tavataan runsasravinteisilla järvillä heinäkuussa ja elokuun alkuviikkoina.

Viime viikkoina kansalaisilta on tullut lukuisia havaintoja sinilevästä. Tämän viikon ja viime viikonlopun aikana kansalaishavaintoja tehtiin yhteensä noin kaksisataa, joista kahdessa kolmasosassa havaittiin sinilevää. Valtaosa kansalaisten ilmoittamista sinilevähavainnoista koski vähäistä määrää sinilevää. Myös satelliittihavainnot tukevat järvialueiden muita havaintoja: sinilevää on havaittu yksittäisillä järvillä, mutta yleisesti ottaen toistaiseksi vähän.

“Muutamia runsaitakin kansalaisten havaitsemia sinileväkukintoja havaittiin koko maassa tällä viikolla. Vain yhdestä erittäin runsaasta sinileväkukinnasta on tehty kansalaishavainto tähän mennessä sisävesillä”, kertoo Suomen ympäristökeskuksen korkeakouluharjoittelija Jere Laine.

Järvien pintalämpötilat ovat koko maassa 3–6 astetta pitkänajan keskiarvoa lämpimämpiä. Järvillä pintavesien lämpötilat ovat suurin osin koko maassa 20–24 astetta. Lapissa pintavesien lämpötilat ovat 20 asteen tuntumassa.

 

Suomenlahdella on satelliitti- ja kauppalaivahavaintojen perusteella laaja-alaisesti veteen sekoittunutta pinnanalaista sinilevää. Paikoittain sinilevä kertyy pintaan tyynissä olosuhteissa, mutta suurin levämassa painottuu tällä hetkellä avomeren puolelle. Rannikolla sinilevää on satelliittihavaintojen perusteella havaittu erityisesti suojaisissa lahdelmissa Suomenlahdella, Saaristomerellä, Ahvenanmaalla ja länsirannikolla Merenkurkkuun asti. Poikkeuksellisesti myös Perämerellä Hailuodon länsipuolella ja Hailuodon ja Iin välisellä merialueella on havaittu sinilevää.

Saaristomeren sisemmissä osissa sinilevää on pintakerroksessa erityisesti Houtskarin, Korppoon ja Nauvon ympäristössä, Kemiönsaaren eteläpuolella ja Saaristomeren suojaisissa paikoissa. Samoin muualla Saaristomerellä levää on havaittavissa alemmissa vesikerroksissa, josta se nousee pintaan tyynellä kelillä. Utön automaattiaseman sinilevähavainnoissa kokonaisbiomassa on edelleen koholla, vaikkakin lievässä laskussa. Viimeiset päivät ovat olleet pilvisiä, joten satelliittihavainnot ovat osin viime viikonlopulta.

Sinilevähavaintojen määrä Itämeren rannikoilla on huomattavasti lisääntynyt viime viikosta. Verrattuna vuosien 1998–2020 sinileväbarometriin sinilevähavaintojen määrä valtakunnallisen leväseurannan rannikon havaintopaikoilla on jonkin verran korkeampi kuin keskimäärin tänä ajankohtana.

”Sinilevien kasvu on kiihtynyt pitkään jatkuneen lämpimän sääjakson seurauksena. Havaintoja on tehty runsaasti eri puolilta Itämeren rannikkoa, mutta sinileväkukintojen huippuun on kuitenkin vielä matkaa. Tavallisesti sinileväkukinnat ovat runsaimmillaan heinäkuun loppupuolella tai elokuun alussa”, kertoo korkeakouluharjoittelija Lilja Nikula Suomen ympäristökeskuksesta.

Alkuviikon aikana sinilevää on havaittu rannikkoalueilla erityisesti Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Suomenlahden rannikoilla kukinnat ovat hieman lisääntyneet pääkaupunkiseudun edustalla, ja Espoon rannikolla yksittäisellä havaintopaikalla on havaittu erittäin runsaasti sinilevää. Suomenlahdella rannikkohavaintoja on myös Kirkkonummen, Inkoon, Tammisaaren ja Hangon lähettyvillä, ja yksittäisiä runsaita sinilevähavaintoja merialueella on tehty itärajan tuntumassa ja Loviisan seudulla. Saaristomeren rannikolla sinilevähavaintojen määrä on tuplaantunut viime viikkoon nähden. Saaristomeren havainnot koskevat pääosin vähäistä sinilevämäärää, mutta myös runsaita kukintoja on raportoitu.

Perämeren rannikolla Kuivaniemen lähettyvillä on alkuviikolla raportoitu erittäin runsaasti sinilevää. Runsaan sinilevän havaintoja oli raportoitu Järvi-Meriwikiin myös viime viikonloppuna Iin rannikkoalueilla. Sinileväkukinnat Perämerellä ovat poikkeuksellisen runsaita. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen mukaan Perämeren rannikkovesien seurantapaikoilla meriveden lämpötila on noussut ennätykselliseen 21,8–22,2 asteeseen, mikä on edistänyt sinilevien kasvua. Perämerellä vähäistä sinilevää osoittavia havaintoja on tehty myös Kokkolan ja Kannuksen edustalla. Lisäksi Merenkurkussa on havaittu hieman sinilevää Pietarsaaren ja Vaasan edustalla. Selkämeren rannikoilla tilanne on rauhallinen, sillä ainoastaan Rauman edustalla on havaittu hieman sinilevää.

Ilmatieteen laitoksen mukaan meriveden pintalämpötilat ovat Perämerellä 17–22 astetta, Selkämerellä 17–20 astetta, Saaristomerellä 20–22 astetta ja Suomenlahdella 22–23 astetta. Helteisen sään odotetaan jatkuvan edelleen, mutta tänään Perämerellä raportoitu navakka tuuli voi sekoittaa sinilevälauttoja vesipatsaaseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää