Venäjä esittäytyy uutuuskirjassa

 

Pitkään Hufvudstadsbladetin ja Dagens Nyheterin kirjeenvaihtajana Moskovassa toiminut Anna-Lena Laurén jatkaa venäläisen yhteiskunnan kuvaamista kirjassaan Samettidiktatuuri, joka ilmestyi maaliskuussa 2021. Kuva: Oksana Yushko


 

Pitkään Hufvudstadsbladetin ja Dagens Nyheterin kirjeenvaihtajana Moskovassa toiminut Anna-Lena Laurén jatkaa venäläisen yhteiskunnan kuvaamista kirjassaan Samettidiktatuuri, joka ilmestyi maaliskuussa 2021.

 

Samettidiktatuurissa pehmeys yhdistyy kovuuteen. Venäjällä pehmeyttä edustavat esimerkiksi vapaus ilmaista mielipiteensä ja äänioikeus. Se, että eri mielipiteillä kuitenkin harvoin on käytännön merkitystä tai että valinnat on oikeastaan tehty jo ennen vaaleja, on silti useimmille venäläisille ihan vain vallitseva asiaintila. 

 

Vaan ei kaikille, ja sellaisista ihmisistä Anna-Lena Laurén kertoo. He vastustavat sitä, että maaseudusta on tehty suurkaupunkien kaatopaikka – vaikka onhan tietysti edullisempaa kaataa jätteet luontoon kuin lajitella ne. Joku puolestaan on menettänyt peltonsa suuryritykselle ja haluaa protestoida. 

 

Oppositiopoliitikkoja ahdistellaan, vangitaan, tapetaan. On vaarallista ryhtyä vastustamaan ikinuoren presidentin hahmon ottanutta valtaa, mutta niin vain mielenosoitukset jatkuvat. Demokratia ei Venäjällä ole mitenkään luonnoton ajatus, mutta sen päämääristä vallitsee paljon väärinkäsityksiä. 

 

Muutos on käynnissä. Tämä on Laurénin toiveikas väite kirjassa, joka on eräänlainen jatko-osa hänen loisteliaalle esikoisteokselleen Hulluja nuo venäläiset. Sävyltään se on tummempi ja otteeltaan yhteiskunnallisempi, mutta aivan yhtä mukaansatempaava.

"Venäjän-kirjeenvaihtajista Anna-Lena Laurén (s. 1976) on monialaisimpia ja analyyttisimpia – samoin kuin runsaimmin palkittuja. (--) Uusin teos on Samettidiktatuuri, särmikkäin kuvauksin varustettu luotaus nyky-Venäjään. Kuten aiemminkin, Laurén hallitsee osuvien yksityiskohtien ja pidempien historiakaarien kombinaation."
Veli-Pekka Leppänen, Helsingin Sanomat 3.4.2021

Anna-Lena Laurén (s. 1976) on palkittu toimittaja ja kirjailija. Hän on julkaissut menestyskirjat Hulluja nuo venäläiset (2009), Vuorilla ei ole herroja (2009), Sitten saavuin Moskovaan (2010), Kuinka kallis vapaus (2013) ja Ukraina – rajamaa (Peter Lodeniuksen kanssa, Teos 2015).

Laurén on syntynyt Paraisilla. Hän on opiskellut valtiotieteitä, kirjallisuutta ja venäjää Åbo Akademissa. Vuosina 2006–2010 hän oli Yleisradion kirjeenvaihtaja Moskovassa, nykyään hän työskentelee Hufvudstadsbladetin ja Svenska Dagbladetin Moskovan-kirjeenvaihtajana. Vuonna 2003 Laurénista tuli kaikkien aikojen nuorin suomenruotsalaisen journalismin Topelius-palkinnon saaja. Sittemmin Laurénille on myönnetty lukuisia merkittäviä journalismipalkintoja, muun muassa Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2010 sekä Suomen Kuvalehden journalistipalkinto 2013.


 

Samettidiktatuuri, Anna-Lena Laurén, Teos, 2021.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää