Rapujuhlan parhaat vinkit
Rapuja kannattaa varata 10-12 kappaletta syöjää kohden. Kata lisäksi pöytään ainakin paahtoleipää. |
Rapukausi alkaa tuttuun tapaan 21. heinäkuuta. Kokosimme tärkeimmät vinkit onnistuneiden rapujuhlien viettoon!
Varaa tarpeeksi rapuja
Ravut ovat herkullisia, mutta niillä ei kovin helposti saa vatsaa täyteen. Rapuja kannattaa varata 10-12 kappaletta syöjää kohden. Kata lisäksi pöytään ainakin paahtoleipää. Alkukeitolla voit varmistaa, etteivät vatsat ala kurnia liian äänekkäästi ensimmäisten saksiniekkojen perkuussa.
Ravulle sopiva juoma tuo juhlan tuntua
Snapsit kuuluvat rapujuhlaperinteeseen, mutta kannattaa valita myös ruokajuoma niin, että se korostaa rapujen upeaa makua. Mineraaliset valkoviinit sekä vaaleat oluet ovat yleensä aina hyviä valintoja. Muista myös alkoholiton vaihtoehto: rapujen kanssa maistuu sitruksinen juoma, kuten sitruunainen kivennäisvesi, tai voit käyttää ruokajuomana myös alkoholitonta olutta.
Kata kauniisti ja käytännöllisesti
Kattauksen täytyy tietysti olla kaunis, mutta ota huomioon myös käytännön asiat. Rapuja syödään sormin, joten jokaiselle ruokailijalle kannattaa kattaa pieni vesikulho sormien huuhtelua varten. Varmista, että servettejä on tarpeeksi, ja varaa astia myös rapujen kuorille.
Neuvo kokemattomampia
Rapujuhlissa tärkeintä on rento yhdessäolo. Tarkoitus ei ole kilpailla siitä, kuka saa nopeiten ravun syötyä tai pyrstön siisteimmin irroitettua. Vierustoverilta saa ja kannattaa pyytää neuvoa, ja kokeneemmat opastavat niitä, joille rapujen syönti on vieraampaa.
Reseptit
Perinteinen keitinliemi
5-6 l vettä
1,5 dl karkeaa suolaa
3-4 sokeripalaa
1 puntti kruunutilliä
Olutliemi
5 l vettä
0,5 l tummaa olutta
5 kpl sokeripalaa
200 g karkeaa merisuolaa
1 kpl iso nippu kruunutilliä
Rapujen keittoaika on noin 10 minuuttia. Keittämisen jälkeen jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä kylmässä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi.
Pakasterapuja ei tarvitse keittää, mutta ne voi sulattaa jäähtyneessä keitinliemessä, jolloin ne saavat tuoreemman maun.
Pro Kala ry kertoi asiasta tiedotteessa 19.7.2021.
Kommentit
Lähetä kommentti