Rapujuhlan parhaat vinkit

Rapuja kannattaa varata 10-12 kappaletta syöjää kohden. Kata lisäksi pöytään ainakin paahtoleipää.


 

Rapukausi alkaa tuttuun tapaan 21. heinäkuuta. Kokosimme tärkeimmät vinkit onnistuneiden rapujuhlien viettoon!

 

Varaa tarpeeksi rapuja

Ravut ovat herkullisia, mutta niillä ei kovin helposti saa vatsaa täyteen. Rapuja kannattaa varata 10-12 kappaletta syöjää kohden. Kata lisäksi pöytään ainakin paahtoleipää. Alkukeitolla voit varmistaa, etteivät vatsat ala kurnia liian äänekkäästi ensimmäisten saksiniekkojen perkuussa.

 

Ravulle sopiva juoma tuo juhlan tuntua

Snapsit kuuluvat rapujuhlaperinteeseen, mutta kannattaa valita myös ruokajuoma niin, että se korostaa rapujen upeaa makua. Mineraaliset valkoviinit sekä vaaleat oluet ovat yleensä aina hyviä valintoja. Muista myös alkoholiton vaihtoehto: rapujen kanssa maistuu sitruksinen juoma, kuten sitruunainen kivennäisvesi, tai voit käyttää ruokajuomana myös alkoholitonta olutta.

 

Kata kauniisti ja käytännöllisesti

Kattauksen täytyy tietysti olla kaunis, mutta ota huomioon myös käytännön asiat. Rapuja syödään sormin, joten jokaiselle ruokailijalle kannattaa kattaa pieni vesikulho sormien huuhtelua varten. Varmista, että servettejä on tarpeeksi, ja varaa astia myös rapujen kuorille.

 

Neuvo kokemattomampia

Rapujuhlissa tärkeintä on rento yhdessäolo. Tarkoitus ei ole kilpailla siitä, kuka saa nopeiten ravun syötyä tai pyrstön siisteimmin irroitettua. Vierustoverilta saa ja kannattaa pyytää neuvoa, ja kokeneemmat opastavat niitä, joille rapujen syönti on vieraampaa.

 

Reseptit

 

Perinteinen keitinliemi

5-6 l vettä
1,5 dl karkeaa suolaa
3-4 sokeripalaa
1 puntti kruunutilliä

 

Olutliemi

5 l vettä
0,5 l tummaa olutta
5 kpl sokeripalaa
200 g karkeaa merisuolaa
1 kpl iso nippu kruunutilliä

 

Rapujen keittoaika on noin 10 minuuttia. Keittämisen jälkeen jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä kylmässä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi.

Pakasterapuja ei tarvitse keittää, mutta ne voi sulattaa jäähtyneessä keitinliemessä, jolloin ne saavat tuoreemman maun.

 

Pro Kala ry kertoi asiasta tiedotteessa 19.7.2021.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää