Mallorca houkuttelee luolaseikkailuun

Cuevas del Drach eli Lohikäärmeluolasto on yksi Mallorcan monista upeista luolamuodostelmista, joissa matkailija voi kokea ainutlaatuisia elämyksiä. Kuva: Mallorcan matkailuneuvosto Fundació Mallorca Turisme


 

Meren aiheuttama eroosio ja maaperän suuri kalkkipitoisuus ovat synnyttäneet Mallorcalle aikojen saatossa monia luolia. Saarella on jopa 200 luonnonluolaa, joiden mielikuvituksellista maanalaista maisemaa värittävät pehmeät ruskean, beigen ja punaisen sävyt. Luolat ovat tunnettuja kauneudestaan ja monimuotoisuudestaan.

 

Tässä saaren viisi helppokulkuisinta luolaa.  

 

Mallorcan maanpäällinen kauneus on yleisesti tiedossa, mutta saari yllättää kauneudellaan myös maanpinnan alapuolella. Mallorcalla on Euroopan suurimpiin kuuluva luolajärjestelmä, joka tekee vaikutuksen geologisilla rikkauksillaan. Tippukivet eli luolan kattoon syntyneet stalaktiitit ja pohjalle muodostuneet stalagmiitit ovat luoneet mielikuvituksellista taidetta, joka saa kokeneenkin matkailijan leuan loksahtamaan. 

 

Seuraavassa vinkkaamme Mallorcan viidestä helppokulkuisimmasta luolasta. 
 

Las Cuevas de Artá

Las Cuevas de Artá -luolasto sijaitsee kallion sisällä, ja siihen johtaa luonnon luoma majesteettinen sisäänkäynti. Tämän Euroopan korkeimpiin kuuluvan luolaston katossa on muodoiltaan ja mittasuhteiltaan mykistäviä tippukivimuodostelmia. Syvemmältä luolastosta löytyy 22-metrinen pylväs, josta käytetään nimitystä "Queen of Columns". Luolavaelluksen muihin kohokohtiin sisältyvät "The Inferno" -niminen valo- ja äänishow sekä reitin varrelta löytyvät timanttimaiset kivet. Luolastosta avautuu myös vaikuttavat näkymät merelle ja kallioille. Luolasto sijaitsee Luoteis-Mallorcan Canyamelissa rannan tuntumassa.

 

Cuevas del Drach - Lohikäärmeluolasto 

Porto Criston tuntumassa sijaitsevassa Lohikäärmeluolastossa piilee yksi maailman suurimmista maanalaisista järvistä. Tämä Marteljärvi on 117 metriä pitkä, 30 metriä leveä ja 14 metriä syvä. Upeaa järvimaisemaa käytetään välillä konserttinäyttämönä, ja järvellä järjestetään myös veneretkiä. Satumaisten maanalaisten järvien ja valtavien tippukivimuodostelmien lisäksi luolasto lumoaa valaistuksellaan. Valosuunnittelusta on vastannut "valotaikurina" tunnettu katalaani-insinööri Carles Buïgas. 
 

Las Cuevas dels Ham

Niin ikään Porto Cristossa sijaitseva Las Cuevas dels Hams on nimetty ongenkoukkua ("ham") muistuttavien tippukivimuodostelmiensa mukaan. Eriskummalliset muodostelmat ovat syntyneet meren aaltojen ja ahkerasti verkkojaan kutoneiden hämähäkkien yhteistyönä. Luolaston löysi mallorcalainen luolatutkija Pedro Caldentey vuonna 1905, ja Lohikäärmeluolaston tavoin täälläkin on maanalainen järvi, jossa elää pieniä esihistoriallisia äyriäisiä. Luolastovierailun yhteydessä on mahdollista nauttia myös klassisista konserteista, joita pidetään järvellä valaistusta veneestä käsin. 

 

Las Cuevas del Campanet 

Kaunis Las Cuevas de Campanet -luolasto tunnetaan ohuista, valkoisista tippukivimuodostelmistaan ja kalkkikivestä, jotka ovat perua dinosaurusten aikakautenakin tunnetulta mesotsooiselta kaudelta. Luolasto on tieteellisesti hyvin kiinnostava kotoperäisten luolahyönteistensä vuoksi. Täältä on löydetty myös jäänteitä 5 000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleesta Myotragus balearicus 
-saarilampaasta.    
 

Las Cuevas de Génova
Las Cuevas de Génova -luolasto sijaitsee pääkaupunki Palmassa 36 metrin syvyydessä ja ihastuttaa korallimaisilla kivimuodostelmillaan. Baleaarien yliopiston tutkimusten mukaan nämä ainutlaatuiset kivimuodostelmat syntyivät noin neljä miljoonaa vuotta sitten ja koostuvat magnesiumista.  

 

Mallorcan matkailuneuvosto kertoi asiasta tiedotteessaan 26.8.2021.

 

 


 

 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää