Oman tarjoaa huikeita luontoelämyksiä

Omanissa saa vaeltaa kultaisissa autiomaadyyneissä, kulkea pitkin kilometrien pituisia hiekkarantoja, tutkia vaikuttavia maanalaisia vehreitä keitaita ja kiivetä yli 3000 metrin korkealle vuorenhuipulle.


 

 

 

 

Arabian niemimaan kaakkoisosassa sijaitseva Oman on monelle tuntematon kohde, mutta se on varsinainen paratiisi aktiivilomailijoille ja luonnonystäville. Sultanaatti Omanissa saa vaeltaa kultaisissa autiomaadyyneissä, kulkea pitkin kilometrien pituisia hiekkarantoja, tutkia vaikuttavia maanalaisia vehreitä keitaita ja kiivetä yli 3000 metrin korkealle vuorenhuipulle.

 

 

 

Erämaata silmänkantamattomiin

Rub Al Khalin aavikko - tunnettu myös nimellä "tyhjä neljännes" - on maailman suurin hiekka-aavikko. Pitkä hiekkavyöhyke kulkee Omanin luoteisrannikkoa pohjoiseen kohti Saudi-Arabiaa ja länteen kohti Jemeniä. Rub Al Khal on planeettamme yksi vähiten ihmisystävällisistä alueista, mutta sen jopa 300 metriä korkeat terrakottaväriset hiekkadyynit ovat ehdottomasti vierailemisen arvoisia. Valittavana on useita päiväretkiä aavikon reunamille tai varsinaisia aavikkoseikkailuita dyynien välissä sijaitseville beduiinileireille. Siellä voi nauttia teetä nuotion ympärillä, kuunnella tarinoita menneistä legendoista, nukkua pikimustan tähtitaivaan alla ja nähdä Linnunradan.

Kannattaa myös vierailla Bidiyan kylässä, joka sijaitsee Sharqiya Sandsin alueen laitamilla kahden tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Muscatista. Bidiya on hyvä lähtöpiste, jos haluaa lähteä retkelle dyyneille, maastoajelulle tai kamelivaellukselle ihailemaan auringonlaskua.

 

Kilometrin pituisia rannikkoja

Omanin rantaviiva ei ole enempää eikä vähempää kuin 3 165 kilometriä pitkä. Pohjoisessa lähellä Muscatia houkuttelevat värikkäät kalat ja korallit, mutta siellä uivat myös valashait vain muutaman kilometrin päästä rannasta. Omanin itäkärjessä Ras Al Jinzin koskemattomilla hiekkarannoilla elää ja munii merikilpikonnia. Ja etelässä Dhofarin alueella on pitkiä hiekkarantoja ja kivisiä rinteitä, jotka kesän sadekaudella muuttuvat reheviksi vihreiksi muureiksi. Kallioilta voi bongata delfiinejä metsästämässä sardiineja, ja rannoilla palmujen alla voi katsella kameleita.

 

Majesteettisia vuoria

Mutkaiset ja jyrkät tiet, jotka vaativat nelivetoisen ajoneuvon, johtavat Hajar-vuorille. Täällä vierailijat kohtaavat sulttaanikunnan kaksi kuuluisinta vuorta: Jabal Akhdar (tunnetaan myös nimellä Vihreä vuori) on kiviin kaiverretuilla riippuvilla puutarhoilla maalauksellinen, ja Jabal Shams (Auringon vuori) on 3 075 metrin korkeudellaan maan korkein kohta. Molemmat vuoret ovat täynnä vaellusreittejä, joissa voi esimerkiksi pysähtyä kallion ulkonemille ja ihailla vaikuttavia näkymiä syviin rotkoihin. Vuorilla sijaitsee myös pieniä kyliä, joissa paikalliset asukkaat tarjoavat teetä ja granaattiomenoita. Keväisin vuorilla tuoksuvat kauniit Damascene-ruusut.

 

Vadi: Keidas karujen maisemien keskellä

Vadi on kuivunut joenuoma. Se on kuivana vuodenaikana autio aavikkolaakso, joissa on dramaattisia kalliomuodostelmia. Mutta heti sateen tullen se muuttuu vihreäksi keitaaksi, jossa on luonnollisia vesialtaita ja -putouksia. Erikoisen sijaintinsa ansiosta vadi kätkee sisälleen mielenkiintoisen kasviston ja eläimistön, ja lisäksi alueella on miellyttävä ilmasto, joka houkuttelee viikonloppuisin ja loma-aikoina myös paikallisia. Olipa kyseessä sitten Wadi Shab, Wadi Tiwi tai Wadi Bani Khalid, joenuomat ovat upeita patikointikohteita. Kävelyretken vadin läpi voi päättää esimerkiksi piknikiin trooppisessa ympäristössä tai virkistävään uintiin smaragdinvihreissä vesissä.

 

Ei koronatestausta kokonaan rokotetuille

1.maaliskuuta alkaen Omanissa ei ole vaadittu koronatestiä, jos maahantulija on kokonaan rokotettu (vähintään 14 päivää aikaisemmin). Rokotettujen ei tarvitse myöskään olla karanteenissa. Testi- ja karanteenivaatimukset pätevät edelleen rokottamattomiin.

 

 

 

 

 

Oman

Omanin sulttaanikunta on houkuttelevan luonnon, kiehtovan historian ja Lähi-idän ystävällisyyden maa. Vierailijoita odottaa yli 5 000 vuoden historia, viisi Unescon maailmanperintökohdetta sekä useita jännittäviä kulttuurikohteita, kuten Muscatissa sijaitsevat Kuninkaallinen oopperatalo ja Sultan Qaboosin moskeija. Lisäksi Oman tarjoaa lukuisia luontoelämyksiä: vaikuttavia kallioita, henkeäsalpaavia näköalapaikkoja ja yli 3 000 kilometriä pitkän rantaviivan, jossa voi harrastaa eri vesiurheilulajeja. Vierailun arvoisia ovat myös upeat Hajar-vuoret, 3 075 metrin korkuinen Arabian niemimaan korkein vuori Jabal Shams sekä riippuvien puutarhojen koristama Jabal Akhdar -vuori. Rehevät keitaat, piilotetut vadit (kuivuneet joenuomat) sekä monien metrien korkuiset dyynit houkuttelevat esimerkiksi patikointiin ja kiipeilyyn, ja tuliset mausteet ja maukkaat raaka-aineet kutsuvat perinteiseen keittiöön. Omanin kulttuuriperinnön ja matkailun ministeriö Ministry of Heritage & Tourism (MHT) vastaa Omanin sulttaanikunnan matkailun markkinoinnista. Matkailuneuvoston tavoitteena on luoda kasvua matkailualalle ja lisätä kohteen tunnettavuutta.

www.experienceoman.om

 

Teksti: unitedspiritnordic.com 29.3.2022


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries