Kustannusnousu painaa matkailu- ja ravintola-alaa -MaRa
Tulevana talvena alan yrityksillä on yhtä aikaa käsillä sekä kysyntä- että kustannuskriisi, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi. |
Matkailu- ja ravintola-alan yrittäjät eivät ehtineet huokaista helpotuksesta koronarajoitusten päättyessä maaliskuun alussa, kun Venäjän aloittama sota johti alan seuraavaan kannattavuus- ja kustannuskriisiin. MaRan jäsenkyselyn mukaan reilulla puolella alan yrityksistä sähköön liittyvät kustannukset nousevat 50–300 prosenttia seuraavan kuuden kuukauden kuluessa verrattuna vuoteen 2021. Sähkön hinnan nousu vaikuttaa kannattavuuteen 85 prosentilla yrityksistä. Noin 15 prosenttia arvioi olevansa konkurssiuhan alla tai lopettaneensa toimintansa sähkön hinnan nousun takia ensi kevättalvella. Hallituksen on tuettava myös yrityksiä energian hinnan nousun takia. Uhkana on muuten, että koronarajoitusten takia heikossa taloudellisessa tilassa olevia alan yrityksiä joutuu lopettamaan toimintansa. Ravintoloiden elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet nopeasti ja rajusti. Peräti 70 prosenttia alan yrityksistä arvioi raaka-aineiden tukkuhintojen olevan 10–30 prosenttia korkeampia kuin viime vuonna. Nousu on merkittävä, sillä elintarvikeraaka-aineiden osuus ravintola-annoksen hinnassa on ollut viime vuosina noin kolmannes.
Matkailu- ja ravintola-alan yritykset ovat olleet suurissa vaikeuksissa maaliskuun 2020 alusta alkaen. Yksistään majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihto väheni vuosina 2020 ja 2021 yhteensä noin 3,7 miljardia euroa, kun verrataan vuoteen 2019. Viime maaliskuussa, kun hallitus poisti koronarajoitukset, yrityksillä oli positiiviset odotukset, mutta Venäjän hyökkäyssota muutti tilanteen nopeasti ja rajusti.
– Jäsenkyselymme tulokset osoittavat, että alan yritysten kustannuskehitys on sietämätön. Energian ja elintarvikeraaka-aineiden hintojen nousu heikentää yritysten kannattavuutta merkittävästi. Korkojen nousu iskee koronarajoitusten jäljiltä velkaisiin yrityksiin ja isoja asuntovelkoja ottaneisiin nuoriin aikuisiin, jotka kuluttavat paljon ravintolapalveluja. Tulevana talvena alan yrityksillä on yhtä aikaa käsillä sekä kysyntä- että kustannuskriisi, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.
Jos sähkön ja muun energian hinnat vielä nousevat ja tämä tilanne kestää ensi kesään asti, monet alan yrityksistä eivät selviä.
– Valtion tukien pyytäminen ei kuulu normaalitilanteessa yritystoimintaan, mutta hallituksen liian pitkään voimassa olleet ja perustelemattoman ankarat koronarajoitukset romahduttivat alan yritysten talouden. Alan yritykset eivät kestä näin rajuja niistä riippumattomia kustannusten nousuja. Ala on erittäin pienyritysvaltainen ja sen neuvotteluvoima suhteessa energiayrityksiin ja elintarvikkeiden toimittajiin on heikko. Hallitus on jo tehnyt päätöksiä tukitoimista kuluttajille energian hinnan noususta aiheutuvien ongelmien lievittämiseksi. Myös yritykset tarvitsevat tukea selvitäkseen ensi talven yli, Lappi esittää.
MaRan jäsenkyselyyn vastasi 458 yritystä seuraavilta toimialoilta: festivaalit, hiihtokeskukset, hotellit ja kylpylät, huvi-, teema- ja elämyspuistot, juhla- ja pitopalveluyritykset, kahvilat, keilahallit, kongressit ja messut, leirintäalueet, liikenneasemat, pikaruokaravintolat, pubit ja yökerhot, ohjelmapalveluyritykset, opiskelija- ja henkilöstöravintolat sekä ruokaravintolat.
Kommentit
Lähetä kommentti