Japanin Shinkansen-juna pääosassa uutuuselokuvassa

Toimintaelokuvassa Brad Pitt esittää Ladybugia, joka lähetetään suorittamaan tehtävää pikajunaan Tokiosta Kiotoon. Kuva: SF Studios


 

Japani on tunnettu Shinkansen-suurnopeusjunasta, jolla pääsee matkustamaan Tokiosta muihin suuriin kaupunkeihin vain muutamassa tunnissa. 

 

Elokuun 5.päivä 2022 elokuva nimeltä Bullet Train sai ensi-iltansa Suomessa. Elokuva on japanilaisen Maria Beetle -nimisen romaanin (englanniksi Bullet Train) innoittama. Toimintaelokuvassa Brad Pitt esittää Ladybugia, joka lähetetään suorittamaan tehtävää pikajunaan Tokiosta Kiotoon. Siellä hänen on kohdattava vaarallisia vihollisia, jotka tulevat eri puolilta maailmaa. 

 

Näihin paikkoihin pääsee Shinkansenilla:

 

Manga-kulttuuria ja cosplay-kahviloita

Ennen kuin nouset junaan Tokiossa, vieraile ehdottomasti Akihabaran alueella, joka näkyy myös Bullet Train -elokuvassa. Akihabara on tunnettu lukuisista tavara- ja elektroniikkakaupoista, mutta nykyään se on myös varsinainen animen, mangan, pelien ja cosplayn keskittymä. Ainutlaatuisella alueella saattaa helposti hujahtaa koko päivä, mutta onneksi siellä on suuri valikoima eri ruokapaikkoja niin pieneen kuin suureen nälkään. Näissä kahviloissa voit nauttia esimerkiksi cosplay-asuihin pukeutuneiden tarjoilijoiden palvelusta ja viihtyä pöllön, kissan, saukon tai siilin seurassa. Alueelta löytyy myös monia eri anime- ja manga-sarjoihin perustuvia teemakahviloita. 

 

Japanin pisin riippusilta

Tokiosta noin 50 minuutin Shinkansen-matkan päässä sijaitsee Mishima, jossa matkustajia odottaa unohtumaton luontoelämys. Täällä voit nimittäin kävellä Japanin pisimmällä, 400 metrin pituisella riippusillalla ja nauttia henkeäsalpaavasta näkymästä Fuji-vuorelle. Alueella on myös seikkailurata, jossa voi kiipeillä metsässä puiden latvoilla ja kohota vaijerihissillä kohti Fujia 70 metriä maanpinnan yläpuolella.

 

Ruokafanien ykköskohde

Jos ruoka on lähellä sydäntäsi, älä vaan ohita Shizuokaa, joka sijaitsee yhden pysäkin päässä Mishiman asemalta. Kaupunki tunnetaan erityisesti Shizuoka Odenista. Se on kuuma pataruoka, jossa keitetyt munat, perunat, merilevärullat ja muut ainekset kiehuvat maukkaassa liemessä. Kaupungissa on kokonaiset kaksi katua - Aoba Yokocho sekä Aoba Oden Street - jotka ovat täynnä klassisia punaisia lyhtyjä ja pieniä ruokapaikkoja. Näissä ruokapaikassa on usein tilaa vain kymmenelle hengelle.

 

Maalaa oma onnenkissasi ainutlaatuisella artesaanialueella

Shizuokasta pääsee noin tunnissa Nagoyan asemalle, josta voi ottaa paikallisjunan Tokonamen kaupunkiin. Alue on tunnettu monista savenvalajistaan, ja siellä paikalliset käsityöläiset ovat tehneet savi- ja keramiikkatuotteita yli tuhannen vuoden ajan. Kaupunki on myös vilkuttavan onnenkissan kotipaikka. Alueella järjestetään opastettuja kierroksia, joissa voi tutustua alueen historiaan, nähdä Japanin suurimman dragon-uunin ja maalata oman onnenkissan. 


Lisäksi Tokonamessa on useita museoita, temppeleitä ja gallerioita. Alueeseen pääsee perehtymään turistioppaiden kanssa kävellen tai pyörällä. Turistikierroksen lopuksi voi nauttia vihreää teetä perinteisessä teehuoneessa tai syödä tuoretta kalaa ja mereneläviä kaupungin tunnelmallisessa satamassa. 

 

Kioton samurai- ja ninjamuseo

Noin 30 minuutin junamatkan päästä Nagoyasta sijaitseva Kioto on Japanin entinen keisaripääkaupunki, joka huokuu klassista ja ajatonta eleganssia. Kaupungissa voi vierailla useissa historiallisissa temppeleissä ja pyhäköissä sekä Gionin Geisha-korttelissa.


Samuraiden ja ninjojen historiasta kiinnostuneille pakollinen kohde on Samurai and Ninja Museum. Se on nimensä mukaisesti samuraille ja ninjoille omistettu museo Kioton historiallisessa keskustassa. Siellä lapset ja aikuiset voivat tutustua Japanin historiaan ja sotiin. 


Museossa on monia näyttelyitä, joissa on esillä haarniskoita, aseita ja työkaluja. Englanninkielisen opastetun kiertueen jälkeen vierailijat voivat itse kokeilla samuraihaarniskaa. Museossa voi myös oppia heittämään ninjatähteä.

 

Näin matkustat junalla Japanissa

Valtiollinen rautatieyhtiö Japan Railways (JR) kattaa suurimman osan Japanista, minkä lisäksi maassa operoi monia pieniä yksityisiä rautatieyhtiöitä. JR on jaettu kuuteen alueelliseen rautatieyhtiöön (JR East, JR West, JR Hokkaido, JR Central, JR Shikoku ja JR Kyushu), jotka operoivat alueellisia ja kansallisia junia, mukaan lukien suurnopeusjuna Shinkansenia.


Lyhyemmät matkat: 


Lippuja voi ostaa juna-asemien lippuautomaateista ennen matkaa. Lisäksi myynnissä on sähköisiä matkakortteja (IC Cards), kuten Suica ja Pasmo, joihin voi ladata rahaa. Monilla alueilla on lisäksi metroliikenteen matkakortteja. 


Pidemmät matkat: 


Pidempiä matkoja varten kannattaa ostaa etukäteen 
Japan Rail Pass. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta passilla voi matkustaa rajattomasti JR:n junilla, myös Shinkansenilla. Alueellisia junalippuja myydään myös esimerkiksi Hokkaidossa, Tokiossa tai Shikokun saarella.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

5 faktaa Shinkansenista

Tokaido Shinkansen Tokion, Kioton ja Osakan välillä:  

 

1.    Tokion ja Osakan välillä on päivittäin 378 Shinkansen-lähtöä - mikä tarkoittaa noin 17 suurnopeusjunaa joka tunti. 


2.    Keskimääräinen viive vuodessa on 12 sekuntia - sisältäen luonnonilmiöiden, kuten taifuunien, aiheuttamat viiveet. 


3.    Tokion ja Kioton välinen matka kestää vain vähän yli kaksi tuntia - matkan pituus on 476,30 kilometriä. Vertailun vuoksi junamatka Helsingistä Vaasaan (noin 400 kilometriä) kestää noin neljä tuntia.  


4.    Tokion ja Osakan välisen junamatkan CO2-päästöt ovat noin 12.osa saman välin lennon päästöistä.


5.    Tokaido Shinkansenin nopein junayhteys Nozomi täytti tänä vuonna 30 vuotta.

 

(Kaikki luvut ovat raportista JR Central Annual Report 2020) 

 

 

 

Mishima Skywalk. Kuva: Shizuoka Prefectural Tourism Association


Japanilaista ruokaa. Kuva: Shizuoka Prefectural Tourism Association


Pottery Tokoname. Kuva: Aichi Prefecture


Samurai room. Kuva: SAMURAI & NINJA MUSEUM with EXPERIENCE


Shinkansen-juna.


Brad Pitt on pääosissa uutuuselokuvassa.


 

Teksti ja kuvat: JNTO, related.dk 27.7.2022


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries