USA: 6 hienoa autoreittiä etelävaltioissa

Arkansasin läpi kulkeva Great River Road National Scenic Byway sai vuonna 2021 niin kutsutun All-American Road -statuksen.


 

Jos haaveilet aidosta amerikkalaisesta roadtripistä, Yhdysvaltain eteläosa on ehdoton valinta. Täällä sinua odottavat villi luonto, viehättävät kylät, rikas kulttuurihistoria sekä tietenkin ennenkokemattomat seikkailut ja elämykset matkan varrella. Kuten Ralph Waldo Emerson on sanonut: It's not the destination, it's the journey - tärkeintä on matka eikä määränpää. Tässä kuusi roadtrip-reittiä, joissa nimenomaan matkanteko merkitsee.

 

Great River Road National Scenic Byway ja Yhdysvaltain suurin sanduri

Muun muassa Arkansasin läpi kulkeva Great River Road National Scenic Byway sai vuonna 2021 niin kutsutun All-American Road -statuksen. Tämä titteli myönnetään vain tietyille valituille reiteille, joissa todistetusti itse reitti on määränpää.

 

Arkansasissa tie ohittaa maan suurimman sandurin, eli sulan veden alueen, Crowley's Ridgen. Täällä voi nähdä, kuinka valtava joki on muokannut maisemaa ja ihmisten ja eläinten elämää. Tänä päivänä rehevällä maaperällä viljellään muun muassa soijapapuja, riisiä, puuvillaa ja vehnää. Reitti ohittaa myös upeasta kasvi- ja eläinkunnastaan tunnetun St. Francis National Forest -metsän sekä Mariannan kylässä sijaitsevan Crowley's Ridgen, joka on hyvä alue retkeilyyn ja kalastukseen.

 

Lounais-Louisianassa kulkevalla Creole Nature Trail All-American Roadilla matkaajat saavat kokea osavaltion preeriat, suot ja rannikot.



Kalastusta ja lintubongausta Louisianassa

Lounais-Louisianassa kulkevalla Creole Nature Trail All-American Roadilla matkaajat saavat kokea osavaltion preeriat, suot ja rannikot. Reitti on täynnä villieläimiä, ja syrjäistä aluetta kutsutaankin usein Louisianan takamaaksi.

 

Useita eläinsuojelualueita kattava alue on monien lintuharrastajien suosiossa. Tien varsilla voi nähdä jopa alligaattoreita. Lisäksi reitti ohittaa pieniä kalastajakyliä, joissa voi nauttia tuoreesta kalasta ja merenelävistä. Lake Charles -järvellä voi kalastaa, pyydystää rapuja, meloa kajakilla ja maistaa kreoli- ja cajun-ruokaa.

 

Missourin Ozark-vuorten kumpuilevat kukkulat tarjoavat täydelliset puitteet luonnonkauniille ajomatkalle. Reitti lähtee valtatieltä Elephant Rocks State Parkista, joka tunnetaan jyrkänteitä reunustavista vaaleanpunaisista graniittilohkareista.


 

 

Highway 21 ja Ozark-vuoret Missourissa

Missourin Ozark-vuorten kumpuilevat kukkulat tarjoavat täydelliset puitteet luonnonkauniille ajomatkalle. Reitti lähtee valtatieltä Elephant Rocks State Parkista, joka tunnetaan jyrkänteitä reunustavista vaaleanpunaisista graniittilohkareista. Matka jatkuu Arcadia Valleyn alueelle, jossa on käyty Yhdysvaltain sisällissotaa. Täällä sijaitsee esimerkiksi Battle of Pilot Knob State Historic Site -taistelukenttä sekä vanha sotilassairaala Arcadia Academy.

 

Nykyään Arcadia Acedemyssä on bed & breakfast, ravintola, leipomo ja meijeri. Paikka on erityisen tunnettu maukkaista kanelipullista ja jäätelöstä, jotka suositellaan nautittavan yhdessä. Arcadia Valleysta voi jatkaa Taum Sauk Mountain State Parkissa sijaitsevalle Ozark Trail -vaellusreitille. Nämä polut kulkevat miljardeja vuosia vanhojen vuorten, erikoisten kalliomuodostelmien, upeiden näkymien ja luonnollisten vesialtaiden ohi. Lopulta saavutaan Eminenceen, joka sijaitsee Ozark National Scenic Riverwaysin sydämessä, jossa odottavat kauniit lähteet ja elävä luonto.

 

Etelä-Carolinassa kulkeva Highway 17 on mahtava matkaelämys eläinten ja hiekkarantojen rakastajille.


 

 

Costal Highway 17 ja villieläimiä Etelä-Carolinassa

Etelä-Carolinassa kulkeva Highway 17 on mahtava matkaelämys eläinten rakastajille. Hyvä kohde alkajaisiksi on esimerkiksi North Myrtle Beachin Alligator Adventure, jossa voi nähdä monia alligaattoreita ja krokotiilejä, mukaan lukien kaksi harvinaista albiinoalligaattoria. Seikkailua voi jatkaa T.I.G.E.R.S.-instituutin (Erittäin uhanalaisten ja harvinaisten eläinlajien instituutti) järjestämällä Myrtle Beach Safarilla.

 

Kolmen tunnin opastetulla kierroksella voi esimerkiksi ruokkia norsuja ja tervehtiä suojellun alueen tiikereitä, gepardeja ja simpansseja. Myrtle Beachiltä matka jatkuu rantaa pitkin kohti etelää Charlestonin aluetta, jossa sijaitsee petolintujen suojelualue Birds of Prey in Awendaw. Reitin viimeinen pysähdys on Cape Romain National Wildlife Refuge, jossa asuu joitakin maailman uhanalaisimpia lajeja, kuten kuusi yksilöä maailman 300 punaisesta sudesta.

 

Tennesseessä pääsee kruisailemaan pitkin Natchez Trace Parkwaytä. Reitti on erityisen kaunis syksyllä, jolloin metsän lehdet loistavat ruskan väreissä. Yli 700 kilometriä pitkän reitin varrella on monia mahdollisuuksia pysähtyä nauttimaan luonnosta niin kävellen, pyöräillen kuin ratsastaen.

 

 

 

 

Natchez Trace Parkway ja luonnonkaunis ympäristö Tennesseessä

Tennesseessä pääsee kruisailemaan pitkin Natchez Trace Parkwaytä. Tämä on vuosia vanhoja reitti, joka ohittaa Mississippi-joen niin kutsutun salt licks -alueen, jossa eläimet nuolevat suolaa maasta.

 

Reitti on erityisen kaunis syksyllä, jolloin metsän lehdet loistavat ruskan väreissä. Yli 700 kilometriä pitkän reitin varrella on monia mahdollisuuksia pysähtyä nauttimaan luonnosta niin kävellen, pyöräillen kuin ratsastaen. Alueella sijaitsee myös monia leirintäalueita.
      


 



 

 

Myös Länsi-Virginiassa saa kokea ikonisia maanteitä ja upeita näkymiä. Osavaltio on juuri perustanut neljä uutta roadtrip-reittiä. Yksi näistä on Potomac Highlands -alueella kulkeva kuuden tunnin ajomatka.



 

Seneca Skyway ja Länsi-Virginian korkein piste

Myös Länsi-Virginiassa saa kokea ikonisia maanteitä ja upeita näkymiä. Osavaltio on juuri perustanut neljä uutta roadtrip-reittiä. Yksi näistä on Potomac Highlands -alueella kulkeva kuuden tunnin ajomatka. Reitti alkaa pienestä Lewisburgin vuoristokylästä, joka on saanut nimen America's Coolest Small Town. Siellä päivän voi aloittaa esimerkiksi The Wild Bean -aamiaispaikasta, joka tarjoilee laatukahvia, smoothieita ja leivonnaisia.

 

Kirjaimellisesti yksi kohokohta on valtava Seneca Rocks -kivimuodostelma, jonka alueella on sekä vaellus- että kiipeilymahdollisuuksia. Puolen tunnin ajomatkan päässä kohoaa Länsi-Virginiasn korkein piste Spruce Knob. Patikoinnin ja kiipeilyn lisäksi reitin varrella voi pyöräillä, ratsastaa ja kalastaa.

 

Teksti: www.travelsouth.visittheusa.com / related.dk 7.9.2022

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries