Ahvenanmaan leuto syksy täynnä elämyksiä

Ahvenanmaan lämmin ja pitkä syksy on kuitenkin täydellistä aikaa saaristomaisemista nauttimiseen.


 

Ahvenanmaa on noussut suomalaisten suosikiksi kesäkohteena. Heinäkuussa kohde oli niin suosittu, että kaikille ei riittänyt enää majoitusta. Ahvenanmaan lämmin ja pitkä syksy on kuitenkin täydellistä aikaa saaristomaisemista nauttimiseen. Upean luonnon lisäksi matkailijoille on tarjolla paljon tekemistä.

 

Matkailu Ahvenanmaalle on jatkunut viime vuoden tapaan vilkkaana myös tänä vuonna. Yöpymisten määrä saarimaakunnassa kasvoi tammi-heinäkuussa 8 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan ennen pandemiaa vuonna 2019.

– Merkittävin kasvu Ahvenanmaan matkailulle tuli tänäkin kesänä Suomesta. Esimerkiksi kaksi kolmasosaa kaikista heinäkuun hotelliyöpyjistä oli suomalaisia. Tämä kertoo siitä, että moni Ahvenanmaalla viime vuonna vieraillut palasi takaisin myös tänä vuonna. Lisäksi olemme saaneet houkuteltua myös monia uusia kotimaanmatkailijoita, kertoo Visit Ålandin toimitusjohtaja Lotta Berner Sjölund.

Berner Sjölundin mukaan heinäkuu oli Ahvenanmaan hotelleissa lähes loppuunmyyty. Hotellien käyttöaste oli 92 % ja yöpymisiä kirjattiin uusi ennätysluku, 55 000 kappaletta.

– Valitettavan moni varausten kanssa myöhemmin liikkeellä ollut kotimaanmatkailija ei enää löytänyt majoitusta tänä kesänä Ahvenanmaalta. Ilahduttavaa kuitenkin on, että syksyn varaustilanne näyttää aiempaa paremmalta, Berner Sjölund jatkaa:

– Syksy on erinomaista aikaa matkustaa Ahvenanmaalle, sillä lämpimän meren ansiosta meillä on leudompaa kuin muualla Suomessa. Lämpimät syyspäivät soveltuvat hyvin erilaisiin ulkoaktiviteetteihin, kuten golfin tai frisbeegolfin peluuseen ja vaeltamiseen, Berner Sjölund vinkkaa.

 

Kuusi syyselämystä Ahvenanmaalla

 

1)    Sadonkorjuujuhlat 16.–18.9.2022

Yksi syksyn kohokohdista Ahvenanmaalla on syyskuun toisena viikonloppuna järjestettävä koko perheen tapahtuma Skördefest. Ahvenanmaan maatilat ja käsityöläiset avaavat ovensa ja tarjolla on sadonkorjuuantimia, lähiruokaa ja tunnelmallisia tapahtumia latojen ja laitumien keskellä. Lapset innostuvat erityisesti maatilojen eläimistä.

 

2)    Golf ja frisbeegolf

Ahvenanmaalla on kaksi golfkeskusta. Ålands Golfklubbin Slottsbanan-kenttä sijoittui kotimaan golfkenttien kärkeen, kun suomalaiset golfaajat rankkasivat Suomen suosituimmat kentät. Tänä vuonna Ålands Golfklubbilla on kunnia isännöidä kansainvälistä Ladies European Touria, kun Åland 100 Ladies Open pelataan Ahvenanmaalla 1.–3.9.2022. Golfin lisäksi Ahvenanmaalta löytyy Suomen laajin frisbeegolf-kenttien verkosto.

 

3)    Bomarsundin uusi vierailukeskus

Bomarsundin uudessa vierailukeskuksessa tutustutaan alueen historiaan virtuaalisesti kuvien ja äänimateriaalin avulla, ja kierrosta jatketaan sen jälkeen raunioilla kulkien. Lähistöllä voi myös vaeltaa upeilla luontopoluilla, jotka soveltuvat kaikenikäisille.

 

4)    Majoitu rantasviittiin tai tunnelmalliseen huvilaan

Jos haluaa lomallaan yhdistää luontoelämyksen luksukseen, kannattaa varata Käringsund Resort & Conferencen uusi rantasviitti. Modernin tyylikäs, pohjoismaisella designilla sisustettu sviitti on varustettu upealla merenrantaterassilla, ulkoporeammeella ja -suihkulla. Sviitin yksi seinä on kokonaan lasia ja siitä avautuu hurmaava näkymä syksyiselle merelle. Maalaistunnelmaa voi kokea Hammarlandin Frebbenbyn kylässä sijaitsevassa kauniissa vuosisadanvaihteen huvilassa, joka on vastikään muutettu persoonalliseksi Susanne’s B&B-majataloksi

 

5)    Koe syysmyrsky

Pohjois-Ahvenanmaalla Havsviddenissä voit seurata turvallisesti meren voimia, jotka saavat sen pauhaamaan ja syöksymään rantoja päin. Kietoudu vilttiin rantakalliolla ja nauti luonnon mahtipontisesta esityksestä kuuman kupposen kera.

 

6)    Herkuttele Maarianhaminassa

Maarianhaminan ravintolatarjonta on yllättävän monipuolinen myös syksyllä. Uusi tulokas on läpi vuoden avoinna oleva tunnelmallinen Kallas Stadskrog -ravintola. Täällä voit nauttia lounasta, pikkupurtavaa viinilasillisen kera tai vaikka paikallisista raaka-aineista koostetun koko menun.

 

Teksti ja kuvat: Visit Åland 1.9.2022


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries