Mallorcan 5 historiallista luostaria

Mallorcan itärannikolla vuoren huipulla komeilee Sant Salvadorin luostari. Luostarin juuret johtavat 1300-luvulle, mutta sen osana oleva hyvin säilynyt kirkko rakennettiin vasta 1900-luvun alussa.


 

Jos Mallorcan kulttuuri, historia ja luonto houkuttelevat, kannattaa ehdottomasti vierailla saaren historiallisissa ja tunnelmallisissa luostareissa keskellä kaunista luontoa. Tähän on koottu kourallinen erityisen upeita luostareita.

 

1. Lluc-luostari Tramuntana-vuoristossa
Tramuntana-vuoriston sydämessä sijaitsee Llucin luostari, joka on suosittu pyhiinvaeltajien ja muiden hiljaisuudesta nauttivien vierailijoiden keskuudessa. Luostari rakennettiin 1200-luvulla, ja se on siitä lähtien tunnettu uskonnon, kulttuurin ja luonnon risteyskohtana.

 

Vuoristovaelluksella olevat matkailijat voivat yöpyä luostarissa, jossa on myös perinne- ja lähiruokaa tarjoava ravintola.

 

Luostarilla on oma samanniminen kuorokoulu. Yksi koulun tunnetuimmista kuoroista, "Blauets", perustettiin niin ikään jo 1200-luvulla. Kuoro laulaa luostarin jumalanpalveluksissa joka päivä vuoden ympäri, mutta etenkin jouluaaton konsertti on kokemisen arvoinen. 24.joulukuuta ohjelmistossa on perinteinen joululaulu Cant de la Sibil·la (Laulu Sibyllestä), joka on saanut myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön tunnustuksen.

 

2. Sant Salvador -luostari
Mallorcan itärannikolla puolestaan vuoren huipulla komeilee Sant Salvadorin luostari. Luostarin juuret johtavat 1300-luvulle, mutta sen osana oleva hyvin säilynyt kirkko rakennettiin vasta 1900-luvun alussa.

 

Luostarissa vierailevat muun muassa pyöräilijät ja vaeltajat, jotka haluavat pysähtyä luonnonkauniissa ympäristössä. Luostarissa voi myös yöpyä ja nauttia illallista luostarin ravintolassa. Noin 15 minuutin kävelymatkan päästä luostarista sijaitsee Sant Salvadorin tunnusmerkki - korkea kiviristi. Sieltä on upeat näkymät maaseudulle.

 

3. Santuari de Montí Sión -luostari
Porreresin kylässä sijaitsevan Santuari de Montí Siónin luostarin rakensivat fransiskaanimunkit vuonna 1551. Samalla he perustivat retoriikan koulun luostarin yhteyteen. 1900-luvun alussa hyvin säilynyttä luostaria entisöitiin laajasti entisestään. Luostariin pääsee vaeltamaan kauniissa ja monipuolisessa maisemassa, ja Porreresin kaupungista sinne johtaa kahden kilometrin mittainen viehättävä ja kapea kivitie. Monet vierailevat luostarissa pääsiäisen jälkeisenä sunnuntaina, jolloin luostariin kulkee myös suuri musiikki- ja tanssiparaati.

 

4. Bonany-luostari
Petran kaupungin eteläpuolella, Bonany-vuoren huipulla seisoo Bonanyn luostari. Se rakennettiin 1600-luvulla kunnianosoituksena Neitsyt Marialle, kun häntä esittävä patsas löydettiin vuorelta. Kirkko tuhoutui salamaniskussa 1800-luvun lopulla, mutta se rakennettiin myöhemmin uudelleen. Nykyään siellä vierailee suuri joukko kulttuurista kiinnostuneita matkailijoita ja paikallisia asukkaita. Jos pyhiinvaellusreittiä kulkee vuoren huipulle, saa palkinnoksi upean panoraamanäkymän kohti Es Plan aluetta.

 

5. Cura-luostari
Mallorcan tunnetuin luostari on Santuari de Nostra Señora de Cura, joka tunnetaan yksinkertaisesti nimellä Cura-luostari. Se sijaitsee Randa-vuoren huipulla, joka on Es Plan alueen korkein kohta. Randa on myös Baleaarien saariryhmän tärkein pyhä vuori. Kertoman mukaan uskonnollinen kirjailija ja filosofi Ramón Llull sai vuorella ilmestyksen ja aloitti siellä pyhän tehtävänsä.

 

Randa-vuorella sijaitsevat myös Nostra Senyora de Gracian ja Nostra Senyora de Honoratin luostarit.

Nostra Senyora de Gracianin perusti fransiskaanimunkit 1400-luvun puolivälissä. Nykyään se toimii saaren pyhiinvaeltajien kohtauspaikkana. Luostarissa on merkittävä 1500-luvulta peräisin oleva kuva Neitsyt Graciasta sekä kappeli, joka houkuttelee monia matkailijoita.

 

Vuoren eteläosassa sijaitseva Nostra Senyora de Honorat rakennettiin vuonna 1394, ja sen julkisivu kunnostettiin uudelleen vuonna 1888. Siinä on kaksi kauniisti kaarevaa sisäänkäyntiä, joista toinen johtaa tunnelmalliselle hautausmaalle ja toinen itse luostariin.

 

Teksti: Fundacio Mallorca Turisme, related.dk 22.12.2022


 


 

 

 

www.mallorca.es

 

 

 

Tramuntana-vuoriston sydämessä sijaitsee Llucin luostari, joka on suosittu pyhiinvaeltajien ja muiden hiljaisuudesta nauttivien vierailijoiden keskuudessa. Luostari rakennettiin 1200-luvulla, ja se on siitä lähtien tunnettu uskonnon, kulttuurin ja luonnon risteyskohtana.



 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries