Heurekan näyttely vie matkalle avaruuteen

Matkalla avaruudessa -näyttely avautui Heurekassa 10.2.2024. Kuva: Wille Nyyssönen


 

Tiedekeskus Heurekassa lauantaina 10.2.2024 avautunut Matkalla avaruudessa -näyttely muistuttaa, että Maa on paras avaruusaluksemme – pidetään siitä huolta! Avaruustoiminta on välttämätöntä Maan ja elämän suojelemiseksi. Näyttelyssä astutaan kuvitteelliselle tulevaisuuden avaruusasemalle ja tutustutaan siellä avaruustoimintaan osallistumalla avaruuden ammattilaisten tehtäviin, joissa suojellaan Maata ja tutkitaan maailmankaikkeutta.

 

Olemme matkalla avaruudessa parhaalla mahdollisella avaruusaluksella – Maa-planeetalla. Tavoitteemme on pitää aluksemme hyvässä kunnossa ja suojella sitä ulkoisilta uhkilta. Toisaalta haluamme myös käyttää aluksemme ominaisuuksia ja resursseja mahdollisimman järkevästi. Miten suojelemme elämää Maassa ja teemme sen mahdolliseksi mahdollisimman pitkään? Avaruustoiminta on tärkeä osa vastausta.

Matkalla avaruudessa on toiminnallinen tiedekeskusnäyttely kaikenikäisille. Näyttely esittelee poikkileikkauksen nykyisestä avaruustoiminnasta ja suunnitelmista, jotka toteutunevat seuraavan 30 vuoden aikana.

Näyttelyyn saapuessaan kävijä astuu Maan kiertoradalla olevalle tulevaisuuden avaruusasemalle, jossa hän ryhtyy avaruusammattilaiseksi tarinallisten tehtävien ja pelien kautta. Avaruusammattilaisena hän voi suojella planeettaamme ja tutkia maailmankaikkeutta kuudessa eri tiimissä: Maan suojelijana, tutkimuksen uranuurtajana, neuvottelun ammattilaisena, hyvinvoinnin ylläpitäjänä, tekniikan taitajana ja tulevaisuuden näkijänä. Näyttelykäynnin päätteeksi kävijä voi kuvauttaa itsensä avaruuden ammattilaisena valitsemassaan tiimissä.

Näyttelyssä ihmiskunta on palannut Kuuhun, hyödyntää sen resursseja ja tekee siellä tutkimusta. Näyttelyssä voi lisäksi osallistua kuvitteelliselle matkalle Marsiin ja tutustua vauhdikkaassa ryhmäpelissä matkan hankaluuksiin.

Näyttelyn tehtävissä voi myös poikkeuttaa asteroidin kulkuradaltaan, siivota avaruusromua, lukea avaruussäätiedotuksen, suunnitella luotaimen, rakentaa avaruusasemaa, harjoitella kuumönkijän ohjaamista tai pohtia avaruustoiminnan eettisiä kysymyksiä.

  • Avaruustoiminta on yllättävästi meidän kaikkien arkea. Kiertoradan satelliittien kautta ihminen on jatkuvasti yhteydessä avaruuteen ja monien yhteiskunnallisten järjestelmien toiminta on riippuvaista niistä. Eikä tarvitse olla avaruuslentäjä, jotta voi tehdä avaruustyötä. Lähes kaikki avaruustoiminta ja avaruuden tutkimus liittyy Maahan, sen kehityksen ymmärtämiseen ja elinolosuhteiden turvaamiseen. Kauaskin suuntautuva maailmankaikkeuden tutkimus antaa meille tietoa Maan historiasta ja tulevaisuudesta. Samalla tutkitaan myös sitä, onko elämä mahdollista muualla kuin maapallolla, toteaa näyttelyn projektipäällikkö Sami Pihkala.

Matkalla avaruudessa on ensimmäinen Heurekan tuottama avaruusaiheinen näyttely. Se on toteutettu yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten avaruusteknologian ja -tutkimuksen asiantuntijoiden sekä alan yritysten ja järjestöjen kanssa. Näyttelyn tukijoita ovat Insinööriliitto IL ry, Oy Linde Gas Ab ja Säteilyturvakeskus (STUK). Näyttely avautuu lauantaina 10.2.2024 ja se on esillä Heurekassa tammikuulle 2026 asti.

 

Planetaariossa uusi Elävät maailmat -elokuva

Avaruusnäyttelyä täydentää Heurekan planetaarion ohjelmiston uusi avaruusaiheinen elokuva Elävät maailmat (Living Worlds). Elokuva kertoo, miten elämä ja Maa ovat kehittyneet yhdessä, ja miten elämä on muovannut Maan pintaa ja ilmastoa miljardien vuosien aikana. Usein pohditaan, millaista elämää meidän aurinkokunnassamme ja sen ulkopuolella voisi olla. Elävät maailmat -elokuva saa katsojan kuitenkin pohtimaan, miten meidän oman planeettamme syvällisempi ymmärtäminen voi auttaa meitä etsimään elämää avaruuden muista kolkista, ja miten voisimme tehdä yhteistyötä tämän elävän maailmamme kanssa oman selviytymisemme varmistamiseksi myös tulevaisuudessa.

 

Lähde: Tiedekeskus Heureka 9.2.2024

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries