Kyläkauppa on matkailijan keidas

Porvoon saaristossa sijaitsevan Emäsalon kyläpuodin kauppias Irina Hoyer-Viitala (kuvassa) ja kauppiaan oikea käsi Victoria Wahrman odottavat malttamattomina kyläkaupan vilkkainta sesonkia – satavuotias vanha kyläkoulu herää kesään toden teolla kesäkuussa.


 

Suomalaiset kyläkaupat ovat matkojen, retkien ja piipahdusten kohteina vertaansa vailla. Kyläkauppiaat kattavat tarjolle kesäiset juoma- ja jäätelösuosikit ja grilliherkut, paikalliset  erikoisuudet sekä lomailijan ja kesäasukkaan tarvekalut – ja tarjoavat usein tuoreen  kahvikupposen, seuraa ja tilaa hengähtää. Kyläkauppiaat Porvoon Emäsalossa, Rovaniemen Lohinivassa ja Siipyyssä Kristiinankaupungissa odottavat vilkasta kesää.

Porvoon saaristossa sijaitsevan Emäsalon kyläpuodin kauppias Irina Hoyer-Viitala (kuvassa) ja kauppiaan oikea käsi Victoria Wahrman odottavat malttamattomina kyläkaupan vilkkainta sesonkia –
satavuotias vanha kyläkoulu herää kesään toden teolla kesäkuussa.

– Kesällä kyläkauppa on kuin värikäs näytelmä, paitsi että tämä on aito! Asukkaat ja mökkiläiset  tapaavat tuttujaan. Kielten kirjo on upea show, kun erityisesti loppukesästä turistit eri puolilta maailmaa saapuvat, Hoyer-Viitala hymyilee.


– Kesällä kyläkauppa on kuin värikäs näytelmä, paitsi että tämä on aito! Asukkaat ja mökkiläiset  tapaavat tuttujaan. Kielten kirjo on upea show, kun erityisesti loppukesästä turistit eri puolilta maailmaa saapuvat, Hoyer-Viitala hymyilee.


Uusi Emäsalo-olut ja jäätelöherkut odottavat matkailijoita ja muuttolintujen lailla palaavia 
kesäasukkaita


Kesään valmistautuminen alkaa kyläkauppaiden vuoden kierrossa talvella. Kauppiaat pohtivat läpi talven, mitä uutta kyläkauppa voi tarjota palvellakseen asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.

Emsalö Byaboden – Emäsalon Kyläpuodin asiakkaat kiittävät toimivia lähipalveluja, sillä  esimerkiksi apteekkipalvelut, Alkon noutopiste ja kirjastoauto helpottavat asiointia. Joku nostaa käteistä, toinen nauttii kupin kahvia kera pannukakun. Kesämökkiläisille pidetään paketteja siihen saakka, kun he pääsevät paikalle niitä hakemaan.

Hoyer-Viitala pitää valikoimissa esimerkiksi kruunupyyläistä onnellisen porsaan kinkkua ja aitoa, itkevää mustaleimajuustoa, jota ei juuri muualta saa. Tulevana kesänä asiakkaita hellitään Kolmen Kaverin Jäätelöillä sekä Hotelli Poukaman kanssa yhteistyössä toteutetulla Emäsalo-oluella.


– Kyläkaupan rooli on kuitenkin niin paljon muutakin kuin palveluita. Kaikki ovat tervetulleita  sellaisina kuin ovat, kaikki voivat täällä tulla nähdyiksi ja kuulluiksi. Tällainen kohtaamisten paikka on todella tärkeä ja ihanan vapauttava kokemus kaikille, Hoyer-Viitala sanoo.


Lappilaisesta Lohinivan kyläkaupasta löytyy kaikki tarvittava kesän tuoteuutuuksista 
pihapeleihin


Lohinivan kyläkaupan alueella Rovaniemen ja Kittilän puolimatkassa väkimäärä tuplaantuu tai jopa  kolminkertaistuu kesäkuukausien aikana. Lohinivan kyläkaupan kauppiaan Tiina Iivarin vilkkain kesä pyörähtää käyntiin kesäkuussa.


– Moni tekee töitä mökillä kesän mittaan, joten mökkeily ei enää rajoitu pelkästään kesälomien aikaan ja viikonloppuihin, Iivari sanoo.

Iivari alkaa valmistautua kesäsesonkiin varhain talvella. Kevään pilkkitoukat vaihtuvat sujuvasti vapun tuotteisiin ja kesämökin siivouksessa tarvittaviin välineisiin. Kesän grilli- ja juomauutuudet sekä kesän ikisuosikit tikkataulut hän pyrkii saamaan hyllyyn jo ennen kuin niitä ehtii kukaan kaivata.


– Kun paikalliset tietävät ajoissa, että täältä meiltä löytyvät varmasti kaikki kesän uutuustuotteet, kauppamatkat suuntautuvat meille. Pyöräilijöille, karavaanareille ja muille kesämatkailijoille suunnatut palvelut ja kesän tikkakisa houkuttelevat pysähtymään, Iivari kertoo.


Yttergrund-majakkatuotteet ja vanhan kyläkaupan tunnelma ihastuttavat Siipyyn kyläkaupassa Kristiinankaupungissa


Siipyyn kyläkaupan kesän tekevät erityisesti vapaa-ajan asukkaat ja E8-tieltä poikkeavat, kauniin rantatien valitsevat ulkomaiset ja kotimaiset motoristit, pyöräilijät ja karavaanarit. Myös läheisessä vierasvenesatamassa pysähtyvät veneilijät ja Kiilin kotiseutumuseon vieraat piipahtavat kaupassa 
ostoksilla tai kahvilassa.


– Moni kesävierailija ihastelee aitoa vanhanajan tunnelmaa kaupassa. Yli satavuotias rakennus antaa kauniit puitteet kaupalle, kertoo Tanja Sinervo, Siipyyn kyläkaupan kauppias.Siipyyn kyläkaupan hittituotteeksi ovat nousseet majakkatuotteet. Läheisellä Selkämerellä  sijaitseva Suomen toiseksi korkein majakka, Yttergrund, koristaa t-paitoja ja kangaskasseja.

– Näitä majakkatuotteita tullaan kauempaakin hakemaan, ja uudet värit viedään monesti käsistä, 
Sinervo nauraa.

 


 

 

 

Lähde: Suomen Yrittäjäopisto 15.2.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries