Saksalaiset suurin matkailijaryhmä Suomessa

Saksalaiset matkailijat ovat suurin ryhmä yöpymisillä mitattuna. Kuva: Visit Finland


 

Viime vuonna saksalaiset olivat suurin kansainvälinen matkailijoiden ryhmä Suomessa yöpymisillä mitattuna. Land der tausend Seen (tuhansien järvien maa) on lähes sata vuotta jatkuneen Suomi-markkinoinnin seurauksena iskostunut Suomen tunnetuimmaksi asiaksi Saksaksi. Nykyään saksalaisia matkailijoita houkuttaa Suomeen järvien lisäksi paikallinen elämäntapa ja onnellisuus. Nousevia trendejä ovat uniikit majoitukset, suomalaisen dekkarikirjallisuuden buumi sekä työn ja loman yhdistäminen yleistyneiden etätyömahdollisuuksien myötä.

 

Saksassa on kasvava kiinnostus pohjoismaista kulttuuria kohtaan, ja tätä ilmiötä kutsutaan yleisesti Nordics-trendiksi. Pohjoismaiset käsitteet kuten fika, hygge ja kalsarikännit ovat herättäneet mielenkiintoa saksalaisten keskuudessa. Suomen erikoiset tapahtumat, kuten ilmakitaransoiton, eukonkannon, suojalkapallon ja hevineulonnan mm-kisat ovat myös saaneet julkisuutta Saksassa. Iso osa Nordics-trendiä on kuitenkin alkuperäisen luonnon kokeminen Visit Finlandin asiantuntijan mukaan.

– Paikallinen elämäntapa, onnellisuusteemat, lähiruoka ja saunakulttuuri – mielellään opastetusti ja viihteellisyyttä unohtamatta – toimivat. Kun lisätään revontulet, keskiyön aurinko, uniikit majoitukset ja elämykset, niin valmiina on saksalaisen Matthias Meikäläisen unelmaloma Suomessa, Visit Finlandin saksankielisen markkina-alueen johtaja Jyrki Oksanen summaa.

Nykyään etätyö tarjoaa laajalti mahdollisuuksia matkustaa harrastusten perässä ja valita työskentelypaikaksi sellaisen, jossa esimerkiksi harrastusolosuhteet ovat suotuisat. Etätyö ilman määriteltyä työpaikan sijaintia tarjoaa mahdollisuuksia myös Suomen matkailulle.

– Digitaaliset nomadit eivät enää ole vain trendikkäitä maailmanmatkaajia. Työn ja loman yhdistäminen on yhä yleisempää. Visit Levi on esimerkiksi tarttunut tähän mahdollisuuteen, ja he tarjoavat jo etätyömahdollisuutta tuotteistettuna. Etätyö avaa mahdollisuuden myös kiinteistökauppaan, kun etätyöläiset saattavat valita tulla pysyvästi kohteeseen ja esimerkiksi investoida omaan kiinteistöön, Oksanen lisää.

 

FinnNoir-innostus valtaa Saksan

 

Kirjallisuus on myös kokemassa isoa buumia ja tänä vuonna saksaksi julkaistaan yli 30 suomalaista kirjaa. Saksaksi on ilmestymässä kovassa nosteessa olevia suomalaisia dekkareita, kuten Satu Rämön Hildur-sarjan teoksia, sekä Elina Backmanin, Eva Frantzin ja Arttu Tuomisen tuotantoa. Rämön trilogian ensimmäinen osa, viime vuonna saksaksi käännetty Hildur, nostettiin Der Spiegel -lehden bestseller-listalle Saksassa.

– Voi sanoa, että Saksassa on käynnissä nyt FinnNoir-buumi! Matkailun liikkeelle paneva voima on ihmisten halu tutustua uusiin kulttuureihin, päästä hetkeksi osaksi toisen maan paikallista elämäntapaa, tutustua uusiin ihmisiin ja oppia uutta. Suomalainen kirjallisuus ja kulttuuri voivat toimia merkittävinä inspiraation lähteinä luonnon lisäksi matkakohdetta valittaessa, Oksanen jatkaa.

 

Lähde: Business Finland 14.2.2024


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries