Saksa, Stuttgart

Stuttgartin taidemuseo on hieno läpikuultava maamerkki kaupungin keskusaukion laidalla.
Kuva: Stuttgart-Marketing Gmbh.



Eteläisessä Saksassa sijaitseva Stuttgart yllättää. Autoteollisuuden keskuksena pidetty kaupunki on myös vihreiden kukkuloiden, viiniviljelmien ja kulttuurin keidas.

Stuttgartista tuli yhä varteenotettavampi matkakohde suomalaisille vuonna 2017, kun Finnair aloitti päivittäiset lennot kaupunkiin. Suora lento Helsingistä Stuttgartiin kestää vain runsaat kaksi tuntia.

Olin pari kertaa aiemmin päässyt tutustumaan Stuttgartiin pintapuolisesti lyhyillä kokousmatkoilla, mutta kesäkuun lopulla 2018 saavuin kaupunkiin ensimmäistä kertaa turistina. Työmatkoillani olin matkustanut Stuttgartin lentoaseman ja kaupungin keskustan väliä taksilla, mutta tällä kertaa matkustin lentoasemalta keskustaan vuokra-autolla. Farmarimallinen Ford Mondeo näytti heti vahvuutensa, koska minun ja vaimoni matkalaukut mahtuivat avaraan tavaratilaan helposti.

Matka keskustassa sijaitsevaan hotelliin sujui vajaassa puolessa tunnissa auton navigaattorin avulla suunnistaen. Olimme varanneet majapaikaksemme viihtyisän ja kohtuuhintaisen hotelli Arcotel Caminon, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa ja jossa olin yöpynyt aiemminkin.

Rautatieasema henkii historiaa

Stuttgartissa on loistava, kaupunkijuniin, raitiovaunuihin ja busseihin perustuva joukkoliikennejärjestelmä, joten matkailija pääsee siellä joka paikkaan julkisilla liikennevälineillä. Hotellimme sijainti oli niin keskeinen, että emme keskustassa liikkuessamme tarvinneet mitään kulkuneuvoja, koska historiallinen päärautatieasema ja muut keskeiset nähtävyydet olivat kävelymatkan päässä.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen rakennettu Stuttgartin massiivinen päärautatieasema on mielenkiintoinen nähtävyys. Rakennus on kokenut niin Hitlerin ja hänen paraatijoukkojensa ohimarssin kuin toisen maailmansodan tuhoisat pommitukset. Rautatieaseman kellotornin katolla pyörivä Mercedes-Benzin tunnus kertoo tulijalle, että nyt ollaan Saksan autoteollisuuden synnyinsijoilla ja Mercedes-Benzin kotikaupungissa.

Jälleen kerran ihailin näkymää, joka aukeaa rautatieaseman edustalla. Edessä on tyypillinen teollisuus- ja kauppakaupungin keskusta korkeine liikerakennuksineen, mutta verrattain lähellä näkyy myös vihreitä kukkuloita ja viiniviljelmiä.

Useimmat Stuttgartin ydinkeskustan rakennuksista ovat melko tylsän näköistä sodan jälkeistä arkkitehtuuria, koska moni vanha rakennus tuhoutui kokonaan liittoutuneiden raskaissa pommituksissa.

Kaupungin vanha pääkatu, osittain kävelykaduksi muutettu Königstrasse, alkaa heti rautatieasemalta. Sen varrella on tavarataloja, putiikkeja ja jokunen ruokaravintola. Jonkin matkaa Königstrassea käveltyämme pysähdyimmekin ulkoilmaravintolaan nauttimaan keskikesän lämmöstä ja tilasimme perisaksalaiseen tapaan schnitzelit ja oluet.  

Taidemuseo

Kuljettuamme noin kilometrin päähän rautatieasemalta Königstrassea saavuimme laajalle linna-aukiolle, joka on eräänlainen stuttgartilaisten olohuone. Aukion laidalta löytyy muun muassa modernia lasiarkkitehtuuria edustava mielenkiintoinen taidemuseo Kunstmuseum Stuttgart, vanha hallintopalatsi Neues Schloss, kaunis puisto oopperataloineen ja useita kahviloita ja ravintoloita, joiden terasseilla on kesäaikaan vilkasta.

Taidemuseossa on laaja kokoelma tunnettujen saksalaisten ja ulkomaisten taiteilijoiden teoksia eri vuosisadoilta. Edellisellä Stuttgart-vierailullani poikkesin päivällisellä museorakennuksen ylimmässä kerroksessa olevassa korkeatasoisessa Cube-ravintolassa, jota voi kernaasti suositella hyvästä ruuasta ja hienoista näköaloista pitävälle.

Tällä kertaa pysähdyimme kuitenkin aukion laidalla olevaan terassikahvilaan nauttimaan kahvia ja jäätelöä sekä katsomaan ihmisvilinää ja katutaiteilijoiden esityksiä. Ulkona syöminen Stuttgartissa on keskimäärin hieman edullisempaa kuin Suomessa, vaikka kaupunki ei olekaan Saksan edullisimpia. Onneksi meillä oli riittävästi käteistä mukana, koska Saksassa on yhä paljon liikkeitä ja ravintoloita, jotka eivät huoli pankki- ja luottokortteja.

Ohitimme aukiota reunustavan pitkän palatsimaisen uuden linnan (Neues Schloss) ja jatkoimme suoraan aukion toisella reunalla olevalle vanhalle linnalle (Altes Schloss). Vanhassa linnassa toimii Württembergin aluemuseo, jossa on runsaasti nähtävää vanhasta saksalaisesta kuvataiteesta pitävälle matkailijalle. Museon sijaintia selittää maantiede, koska Stuttgart on Baden-Württembergin osavaltion pääkaupunki.

Stauffenberg

Lyhyen museokäynnin jälkeen osuimme sattumalta niin ikään vanhassa linnassa toimivaan Stauffenberg-muistohuoneeseen (Stauffenberg erinnerungsstätte). Koskettava pieni museo perustettiin runsaat kymmenen vuotta sitten Stauffenbergin aatelisveljesten muistoksi. Kreivi Claus Schenk von Stauffenberg ja hänen veljensä Berthold olivat keskeisiä tekijöitä Hitleriä vastaan 20. heinäkuuta 1944 tehdyssä epäonnistuneessa salamurhayrityksessä. Veljesten kohtalo oli karu, koska heidät teloitettiin vallankaappausyrityksen paljastuttua.

Stauffenberg-museon sijainti ei ole sattuma, koska veljekset asuivat aikoinaan samassa rakennuksessa heidän isänsä toimiessa Stuttgartissa aluehallinnon korkeana virkamiehenä. Muistotilassa on mielenkiintoisia vanhoja valokuvia ja muun muassa Clausin vanha sello, jolla hän lapsena soitteli ja haaveili muusikon urasta.

Stauffenberg-muistotila on mielenkiintoinen paikka matkailijalle, jota kiinnostaa Saksan lähihistoria. Operaatio Valkyyriana tunnettu vallankaappaushanke nousi muutama vuosi sitten laajaan julkisuuteen, kun aiheesta tehtiin samanniminen elokuva, jossa pääosaa esitti Tom Cruise.

Automuseot

Sokerina pohjalla Stuttgartissa ovat hienot automuseot, joista upein on mielestäni Mercedes-Benz –museo, joka avattiin runsaat kymmenen vuotta sitten. Tällä kertaa valitsimme kuitenkin käyntikohteeksi Porsche-museon, joka on erityisen ajankohtainen merkin täyttäessä tänä vuonna 70 vuotta.

Automuseot ovat ydinkeskustan ulkopuolella, joten niihin kannattaa matkustaa taksilla tai kaupunkijunalla. Me ajoimme Porsche-museoon vuokra-autollamme, ja löysimme navigaattorin avulla lopulta perille monen mutkan ja monien liikennevalojen takana Porschen tehdasalueella olevaan museoon, jonka kellarikerroksessa oli onneksi autohalli museovieraita varten.

Jos on Mercedes-Benz –museo hieno, niin upea on Porsche-museokin, sekä ulkoa että sisältä. Museossa on mielenkiintoisia vauhtihirmuja seitsemältä vuosikymmeneltä, ja museokaupasta voi käydä lähtiessä ostamassa oman pienoismallisen Porschen. Museon yhteydessä vieraille tarjotaan erikoistilauksesta myös mahdollisuus uuden Porschen koeajoon, ja heti koeajon jälkeen voi museon vieressä olevasta myymälästä ostaa itselleen oman oikean Porschen, jos talous on kohdallaan.

Emme ostaneet autoa vaan muutamia Porschen logoilla varustettuja kahvimukeja ja t-paitoja. Muuten teimme tuliaisostoksia ydinkeskustan Königstrassen tavarataloissa ja hotellimme ja päärautatieaseman lähellä olevassa jättimäisessä Milaneo-ostoskeskuksessa, joka muistuttaa monine ketjuliikkeineen ja ravintolamaailmoineen Suomen suurimpia ostoskeskuksia.


Vietin Stuttgartissa tällä erää muutaman päivän ja palasin kaupungin laitamille muutamaa päivää myöhemmin, koska paluulentoni Helsinkiin oli niin ikään Stuttgartista. Viimeisen yön vietin DorintAirport-Hotel Stuttgartissa, joka oli kompakti ja siisti lentokenttähotelli.

Kirjoittaja vieraili Stuttgartissa 26.-28. kesäkuuta ja 2.-3. heinäkuuta 2018.





Taidemuseon edustalla on kesäaikaan vilkasta.

Katutaiteilijat esittelevät temppujaan taidemuseon edustalla.

Päärautatieasema on historiallinen monumentti Stuttgartin keskustassa.

Stuttgartin päärautatieasema on mahtipontinen myös sisältä.

Neues Schloss eli Uusi linna on yksi Stuttgartin linna-aukiota reunustavista monista julkisista arvorakennuksista.

Neues Schlossin edustalla oleva Schlossplatz eli linna-aukio on stuttgartilaisten olohuone.



Kaupungin vanha pääkatu Königstrasse ja sen toisessa päässä oleva päärautatieasema näkyvät linna-aukion taustalla.

Kahvilat ja  ravintolat reunustavat linna-aukiota.

Stauffenbergien muistohuone on mielenkiintoinen käyntikohde, joka kertoo Saksan kipeästä lähihistoriasta.


Milaneo on iso ostoskeskus Stuttgartin keskustassa.
Kuvakollaasissa on kaksi Stuttgartin mielenkiintoista nähtävyyttä, Mercedes-museo (vas.) ja Porsche-museo. Etualalla Mercedeksen siipiovilla varustettu klassikkomalli.
Kuva: Stuttgart-Marketing Gmbh.
Porsche-museon edustalta on näkymä kaupunginosaan, jossa on useita yhtiön tehdas- ja liikerakennuksia.

Porsche-tuotemerkki täyttää 70 vuotta vuonna 2018, joten juhlavuosi näkyi selkeästi myös Porsche-museossa.

Porsche-museossa on nähtävillä yhtiön tuotteita eri vuosikymmeniltä.

Porsche-museossa on nähtävillä yhtiön tuotteita eri vuosikymmeniltä.

Porsche-museossa on nähtävillä yhtiön tuotteita eri vuosikymmeniltä.

Porsche-museossa on nähtävillä yhtiön tuotteita eri vuosikymmeniltä.

Porsche-museossa on nähtävillä yhtiön tuotteita eri vuosikymmeniltä.
Porsche valmisti sotien jälkeisinä vuosikymmeninä myös traktoreita, joita tuotiin Suomeenkin.

Porsche-museon yhteydessä on koeajomahdollisuus. Koeajoautoja on pysäköitynä museon pääoven edustalle.

Upouusia Porscheja lähdössä asiakkaille.
Mercedes-museo ja sen mielenkiintoinen arkkitehtuuri näkyy hyvin turistibussiin.
Kuva: Stuttgart-Marketing Gmbh.

Mercedes-museossa on nähtävillä laaja valikoima yhtiön autoja eri vuosikymmeniltä.
Kuva: Daimler AG.

Mercedes-Benzin urheilumalleja.
Kuva: Daimler AG.

Mercedes-Benzin urheilumalleja.
Kuva: Daimler AG.

Stuttgartin lähistöllä Ludwigsburgissa on tunnelmallinen joulutori.
Kuva: Stuttgart-Marketing Gmbh.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries