Mallorcan viinitilat kutsuvat matkailijaa

Mallorcalla on viljelty viiniä Rooman valtakunnan ajoista lähtien, ja nykyään saarella on yli 70 viinitilaa ja 500 viinimerkkiä.

 

Suosikkilomakohde Mallorca tunnetaan kirkkaista vesistä, pitkistä hiekkarannoista, jännittävistä luolista ja tunnelmallisista lahdenpoukamista. Niiden lisäksi saari on kulinaarinen aarreaitta ja viinialue, jonka pitkät viljelyperinteet juontuvat Rooman valtakunnan ajalta.

 

Tässä vinkkejä Mallorcan viinitiloihin tutustumiseen.

 

Mallorcalla on viljelty viiniä Rooman valtakunnan ajoista lähtien, ja nykyään saarella on yli 70 viinitilaa ja 500 viinimerkkiä. Viinitilat ovat levittäytyneet lähes koko saarelle, ja niillä valmistetaan monia eri viinejä makeista ja kuohuvista puna-, valko- ja roseeviineihin.

 

Mallorcan viineillä on kaksi niin sanottua alkuperänimitystä (Denominación de Origen, DO): DO Pla i Llevant ja DO Binissalem. DO-järjestelmään liittyvän tuottajan on täytettävä rypälelajikkeisiin, alkuperään ja laadunvalvontaan liittyvät vaatimukset.

 

Vuonna 1999 perustetun DO Pla i Llevant -nimityksen saaneita viinejä tuotetaan Keski- ja Itä-Mallorcalla. Täällä vaalitaan saaren vanhimpia, aina Rooman valtakunnan ajalta juontuvia viiniperinteitä. Viiniviljelmiä on kaikkiaan 450 hehtaaria, ja ne sijaitsevat alle sadan metrin korkeudella merenpinnasta. Se on varsin vähän moniin muihin viinialueisiin verrattuna.

DO-nimitys on myönnetty yhteensä 13 viinitilalle ja 70 rekisteröidylle viininviljelijälle, jotka tuottavat puna-, valko-, rosee-, kuohu ja jälkiruokaviinejä paikallisista rypäleistä. Lajikkeita ovat esimerkiksi Premsal Blanc, Giró Ros, Callet ja Manto Negro.

 

Saaren sydämessä sijaitseva Binissalemin alue sai DO-nimityksen 1990-luvun alussa. Yhteensä 140 hehtaarin alalla toimii niin ikään 13 viinitilaa, jotka tuottavat puna-, valko-, rosee- ja kuohuviinejä. Alue tunnetaan kuitenkin ennen kaikkea punaviinistään, jossa on oltava vähintään 30 prosenttia paikallista Manto Negro -rypälettä. Siitä tulee viiniin hedelmäinen tuoksu sekä vaaleampi punainen väri. Tilavierailujen yhteydessä voi paitsi maistella ja ostella paikallisia viinejä myös tutustua valmistusmenetelmiin ja hurmaaviin historiallisiin kaupunkeihin.

 

DO-järjestelmään kuuluvien viinitilojen lisäksi Mallorcalla on muitakin ensiluokkaisia valmistajia, jotka tuottavat alueviinejä (vino de la tierra). Niille on kolme suojattua maantieteellistä merkintää: Vino de la Tierra Mallorca, Vino de la Tierra Serra de Tramuntana-Costa Nord ja Vino de la Tierra Illes Balears.

 

Ensin mainittu sisältää rypäleitä, joita viljellään vain Mallorcalla, ja viini pullotetaan tuotantoalueella. Punaisia lajikkeita ovat esimerkiksi Callet ja Manto Negro ja valkoisia Prensal ja Macabeo.

 

Vino de la Tierra Serra de Tramuntana-Costa Nord -viinejä tuotetaan pääasiassa Andratxin ja Pollença välisellä alueella. Yleisin lajike on Malvasía, jonka rypäleet kasvavat pengermillä meren äärellä.

 

Vino de la Tierra Illes Balears -merkki on tarkoitettu vain Baleaareilla tuotetuille viineille. Paikallisia valkoisia lajikkeita ovat esimerkiksi Chardonnay ja Parellada ja punaisia Tempranillo ja Pinot Noir.

 

Monet Mallorcan viinitilat ottavat mielellään vastaan kävijöitä ja järjestävät myös päivittäisiä tilakierroksia. Tiloihin kannattaa olla yhteydessä etukäteen, koska sesongin ulkopuolella aukioloajat voivat vaihdella ja huippusesongin aikana taas voi olla täyttä.

 

Tiloilla järjestetään vuoden aikana useita avoimien ovien päiviä, jotka keskittyvät viinihistoriaan ja -perinteisiin.

 

Tiloilla vierailu ei edellytä asiantuntemusta, sillä luvassa on opettavainen kokemus kaikille osallistujille.

 

Lähde: Fundació Mallorca Turisme, related.dk 15.5.2023

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää