Mallorcalla
on viljelty viiniä Rooman valtakunnan ajoista lähtien, ja nykyään saarella
on yli 70 viinitilaa ja 500 viinimerkkiä. Viinitilat ovat levittäytyneet
lähes koko saarelle, ja niillä valmistetaan monia eri viinejä makeista ja
kuohuvista puna-, valko- ja roseeviineihin.
Mallorcan
viineillä on kaksi niin sanottua alkuperänimitystä (Denominación de Origen,
DO): DO Pla i Llevant ja DO Binissalem. DO-järjestelmään liittyvän
tuottajan on täytettävä rypälelajikkeisiin, alkuperään ja laadunvalvontaan
liittyvät vaatimukset.
Vuonna
1999 perustetun DO Pla i Llevant -nimityksen saaneita viinejä tuotetaan Keski-
ja Itä-Mallorcalla. Täällä vaalitaan saaren vanhimpia, aina Rooman
valtakunnan ajalta juontuvia viiniperinteitä. Viiniviljelmiä on kaikkiaan
450 hehtaaria, ja ne sijaitsevat alle sadan metrin korkeudella
merenpinnasta. Se on varsin vähän moniin muihin viinialueisiin verrattuna.
DO-nimitys
on myönnetty yhteensä 13 viinitilalle ja 70 rekisteröidylle
viininviljelijälle, jotka tuottavat puna-, valko-, rosee-, kuohu ja
jälkiruokaviinejä paikallisista rypäleistä. Lajikkeita ovat esimerkiksi
Premsal Blanc, Giró Ros, Callet ja Manto Negro.
Saaren
sydämessä sijaitseva Binissalemin alue sai DO-nimityksen 1990-luvun alussa.
Yhteensä 140 hehtaarin alalla toimii niin ikään 13 viinitilaa, jotka
tuottavat puna-, valko-, rosee- ja kuohuviinejä. Alue tunnetaan kuitenkin
ennen kaikkea punaviinistään, jossa on oltava vähintään 30 prosenttia
paikallista Manto Negro -rypälettä. Siitä tulee viiniin hedelmäinen tuoksu
sekä vaaleampi punainen väri. Tilavierailujen yhteydessä voi paitsi
maistella ja ostella paikallisia viinejä myös tutustua valmistusmenetelmiin
ja hurmaaviin historiallisiin kaupunkeihin.
DO-järjestelmään
kuuluvien viinitilojen lisäksi Mallorcalla on muitakin ensiluokkaisia
valmistajia, jotka tuottavat alueviinejä (vino de la tierra). Niille on
kolme suojattua maantieteellistä merkintää: Vino de la Tierra Mallorca,
Vino de la Tierra Serra de Tramuntana-Costa Nord ja Vino de la Tierra Illes
Balears.
Ensin
mainittu sisältää rypäleitä, joita viljellään vain Mallorcalla, ja viini
pullotetaan tuotantoalueella. Punaisia lajikkeita ovat esimerkiksi Callet
ja Manto Negro ja valkoisia Prensal ja Macabeo.
Vino de
la Tierra Serra de Tramuntana-Costa Nord -viinejä tuotetaan pääasiassa
Andratxin ja Pollença välisellä alueella. Yleisin lajike on Malvasía, jonka
rypäleet kasvavat pengermillä meren äärellä.
Vino de
la Tierra Illes Balears -merkki on tarkoitettu vain Baleaareilla
tuotetuille viineille. Paikallisia valkoisia lajikkeita ovat esimerkiksi
Chardonnay ja Parellada ja punaisia Tempranillo ja Pinot Noir.
Monet Mallorcan
viinitilat ottavat mielellään vastaan kävijöitä ja järjestävät myös
päivittäisiä tilakierroksia. Tiloihin kannattaa olla yhteydessä etukäteen,
koska sesongin ulkopuolella aukioloajat voivat vaihdella ja huippusesongin
aikana taas voi olla täyttä.
Tiloilla
järjestetään vuoden aikana useita avoimien ovien päiviä, jotka keskittyvät
viinihistoriaan ja -perinteisiin.
Tiloilla
vierailu ei edellytä asiantuntemusta, sillä luvassa on opettavainen kokemus
kaikille osallistujille.
Lähde: Fundació Mallorca Turisme, related.dk 15.5.2023
|
Kommentit
Lähetä kommentti