Dublin juhlii James Joycea

Festivaali osoittaa kunnioitusta kirjailijalle ja hänen mestariteokselleen Odysseus.



 

 

Kirjallisuusfanit pääsevät taas lähemmäksi kirjailija James Joycea ja hänen luomaa henkilöhahmoa Leopold Bloomia, kun Bloomsday Festival järjestetään Dublinissa 12.-18. kesäkuuta 2023. Festivaali osoittaa kunnioitusta kirjailijalle ja hänen mestariteokselleen Odysseus. Tänäkin vuonna ohjelmistossa on muun muassa teatteria, musiikkia ja opastettuja kaupunkikierroksia.

 

 

 

 

 

Bloomsday Festival on saanut nimensä Odysseus-teoksen (Ulysses) päähenkilöstä Leopold Bloomista, joka romaanissa vaeltelee Dublinissa 16. kesäkuuta 1904. Joyce valitsi tämän päivämäärän, sillä samaa päivänä hän tapasi ensi kertaa Nora Barnaclen, josta tuli sittemmin hänen vaimonsa. Romaanin 18 lukua kulkee päähenkilön mukana läpi Dublinin. Mestariteos julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1922, ja ensimmäistä Bloomsday-festivaalia vietettiin vuonna 1954.

 

Katuesityksiä, musiikkia ja opastettuja Dublin-kierroksia
Jos olet Dublinissa festivaalin aikaan 12.-18.kesäkuuta, sinulla on mahdollisuus kokea niin teatteriesityksiä, luentoja, musiikkia kuin opastettuja kaupunkikierroksia. Voit olla mukana, kun irlantilainen Hibsen soittaa folkmusiikkia St Andrew'n kirkossa ja kun kirjassa esitellyt Christ Church -katedraalin kellot lyövät komeasti. Tänä vuonna nähdään myös erikoisnäytelmä, jossa keskiössä on Bloomin vaimo Molly.

 

Opastetuilla kaupunkikävelyillä vieraillaan muun muassa Lincolm Placella sijaitsevassa entisessä Sweny's Chemist -apteekissa, josta Bloom joutui ostamaan Mollylle voidetta tarinassa. Apteekissa odottaessaan hän poimii palan sitruunan tuoksuista saippuaa, jolle tuli tärkeä rooli hänen matkallaan läpi Dublinin.

 

Voit myös kokea Glasnevinin hautausmaan, joka on osa lukua "Hades" (hautausmaa). Siellä Bloom osallistuu hautajaisiin ja päättää, ettei halua enää ajatella synkkiä ajatuksia.

 

Tuttuja elementtejä kirjasta näkyy kaikkialla kaupungissa - esimerkiksi pubeissa, kahviloissa ja kaduilla, joissa niin paikalliset kuin vierailijat esittävät suosikkikappaleitaan kirjasta.

 

Eikä Bloomsday Festival ole täydellinen ilman Bloomin suosikkilounasta: gorgonzolajuustosandwichia viinilasillisen kera. Ja lounas pitää tietenkin nauttia samassa asussa kuin kirjan hahmot, usein kirkkaan olkihatun kanssa...

 

Koe Odysseus läpi vuoden

Jos et pääse Dubliniin festivaalin aikaan, voit kokea monia Odysseus-aktiviteetteja milloin tahansa muulloinkin. Esimerkiksi kirjailijalle omistettu näyttelykeskus The James Joyce Centre järjestää muun muassa kierroksia, esityksiä ja kursseja. Kiinnostava paikka on myös Museum of Literature Ireland, jossa voi nähdä kaikkien aikojen ensimmäisen Odysseus-painoksen.

 

Lisää festivaalista: www.ireland.com/en-gb/things-to-do/events/bloomsday-festival

 

Lähde: Tourism Ireland, related.dk 24.5.2023



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries