Alvar Aallon veneestä vetonaula Jyväskylän satamaan

Aalto suunnitteli veneen itselleen kulkuneuvoksi Säynätsalossa sijaitsevalle kesähuvilalleen, Muuratsalon koetalolle (1952–54). Arkkitehti paneutui tehtävään antaumuksella ja tuloksena oli noin 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä, puurakenteinen vene. Kuva: Alvar Aalto -säätiö


 

Alvar Aallon syntymän 125-vuotisjuhlavuosi käynnistyy Jyväskylässä toden teolla keskiviikkona 17.5.2023 klo 14, kun Jyväskylän satamassa vietetään Alvar Aallon suunnitteleman Nemo propheta in patria -veneen venesuojan avajaisia.   
   
Avajaisohjelma alkaa Jyväskylän Satamankärjessä 17.5. klo 14 Jyväskylän kaupunginjohtajan Timo Koiviston puheenvuorolla. Tilaisuudessa kuullaan myös Alvar Aalto -säätiön tervehdys sekä puheenvuorot kaupunginarkkitehti Leila Strömbergiltä ja Visit Jyväskylä Regionin matkailujohtaja Susanne Rasmukselta. Tilaisuus päättyy musiikkiesitykseen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.  
   

Uniikki vene pääsee arvoiselleen paikalle Jyväskylän satamaan
  

Aallon uniikki vene on saanut paraatipaikan veden äärellä viime vuosina vauhdilla uudistuneessa Jyväskylän satamassa. Alvar Aallon 1950-luvulla itselleen suunnitteleman moottoriveneen yhteyteen tulee Alvar Aalto -museon toteuttama pienoisnäyttely. Uutena maksuttomana Aalto-ulkoilmakohteena veneestä odotetaan matkailullisesti suosittua pientä lisää Jyväskylän Aalto-kohteiden runsaslukuisessa joukossa.     

Aalto suunnitteli veneen itselleen kulkuneuvoksi Säynätsalossa sijaitsevalle kesähuvilalleen, Muuratsalon koetalolle (1952–54). Arkkitehti paneutui tehtävään antaumuksella ja tuloksena oli noin 10 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä, puurakenteinen vene. Veneen rakensi Säynätsalossa 1954–55 paikallinen veneenveistäjä Lauri Kosola ja kirvesmies Väinö Jokinen ja se sai nimekseen Nemo propheta in patria (Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan). 
   

Alvar ja Elissa Aalto matkasivat veneellä kesänviettoon Päijänteen saaressa sijaitsevalle koetalolleen 1950–1970-luvuilla. Vene kuuluu Alvar Aalto -säätiön muotoilukokoelmaan ja se on kunnostettu restauroimalla ulkopintoja ja kiinteää kalustusta sekä konservoimalla alkuperäisosia.     

- Veneelle rakennetuilla säilytysolosuhteilla pyritään turvaamaan kulttuurihistoriallisen veneen säilyminen myös tulevaisuudessa. Uuden sijainnin myötä vene saadaan aiempaa laajemmin yleisöjen nähtäville, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.  
   
Venesuojan on suunnitellut Sweco pääsuunnittelijanaan arkkitehti SAFA Tapani Tommila ja rakennustöistä on vastannut VRJ Keski-Suomi. Venesuojaa ympäröivän terassin sekä muun Satamankärjen suunnittelua on tehnyt WSP.  

  

Jyväskylän satama kehittyy kaupunkilaisten ja matkailijoiden eduksi
  

Jyväskylän satamaa on kehitetty viime vuosina kaupungin tavoitteiden mukaisesti viihtyisäksi oleskelupaikaksi kaupunkilaisille sekä kaupunkiin saapuville vieraille. Oleskeluun ja kuntoiluun suunnitellut puistoalueet sekä yhteys Lutakonaukiolle valmistui jo joitakin vuosia sitten. Rannan ravintola- ja ajanvietemahdollisuudet ovat laajentuneet vuosi vuodelta. Alue on otettu kaupunkilaisten olohuoneeksi ja tapahtumien kotipesäksi muun muassa Suomen MM-rallissa, SuomiPop-festivaaleilla ja sekä muissa kulttuuri-, messu-, liikunta- ja markkinatapahtumissa.   

Saunaravintola Sataman Viilu valmistui kesäksi 2022 ja nyt suoja Alvar Aallon Nemo propheta in patria-veneelle. Kuokkalan sillan juuressa sijaitsevaa Satamankärjen viimeistely jatkuu vielä tulevinakin vuosina. Kesällä 2024 rakennetaan vielä kaksi katosta, joihin sijoitetaan sesonkiluonteisia sataman julkisia ja yksityisiä palveluja ja ympäristön viimeistelytöiden jälkeen uusi satama on kokonaisuudessaan valmis kesäksi 2025.  

  

Alvar Aalto 125 –vuotisjuhlavuosi jatkuu 27.5. Jyväskylässä Aalto2 -museokeskuksen avajaisilla  


Aallon juhlavuoden vietto jatkuu Jyväskylässä toukokuun lopulla 27.5. Ruusupuistossa uuden Aalto2-museokeskuksen avajaisilla. Aalto2-museokeskuksessa yhdistyy Alvar Aallon arkkitehtuuri ja muotoilu sekä keskisuomalainen kulttuuriperintö. Aalto2:n laaja näyttelytarjonta, tapahtumat ja palvelut toteuttavat Alvar Aallon toiveen eri taiteenalojen yhteisestä foorumista.  

Museokeskus rakentuu kahdesta Alvar Aallon suunnittelemasta rakennuksesta, Alvar Aalto -museosta (1971–73, 2023) ja Keski-Suomen museosta (1956–61, 1991, 2019) sekä näiden välille valmistuneesta uudisosasta (2023).  Museokeskuksen yhteisen näyttelyohjelmiston avaa “Ihmisen jäljet – maailmanperintöä” -näyttely, joka esittelee rakennetun perinnön ja kulttuuriperinnön monimuotoisuutta. Museokeskuksessa on esillä myös uusittu Alvar Aalto-museon pysyvä näyttely "AALTO - Työ ja elämä" sekä Keski-Suomen museon pysyvä näyttely "Keskisuomalaisuutta etsimässä". Avajaishuuman jälkeen luvassa on näyttelyjen lisäksi tapahtumatarjontaa eri kohderyhmille. Museokeskuksen tiloissa tulee palvelemaan myös uudistunut museokauppa sekä ravintola.   

 

Lähde: Jyväskylä 4.5.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries