Helsingin Kirjamessuilla useita kansainvälisiä kirjailijoita

Helsingin Kirjamessut 2022. Kuva: Emmi Kähkönen


 

Helsingin Kirjamessut on kirjallisuuden ystävien vuosittainen kohtaamispaikka, jossa tehdään parhaat kirjaostokset ja kuullaan kiinnostavimmat kirjallisuuskeskustelut. Kirjallisuuden ystävät tulevat messuille jakamaan lukukokemuksiaan, tapaamaan tuttuja ja tuntemattomia, viihtymään, hakemaan signeerauksia ja kohtaamaan suosikkikirjailijansa. Suomen suurin kirjallisuustapahtuma ja merkittävä kulttuurifoorumi järjestetään torstaista sunnuntaihin 26.–29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa.

 

Helsingin Kirjamessuille osallistuu lähes 300 kustantajaa, kirjakauppaa, antikvariaattia ja kulttuuritoimijaa. Viidellätoista ohjelmalavalla on yli 1000 esiintyjää ja yli 900 esitystä. Kirjamessuille tullaan nauttimaan suomalaisten kirjailijoiden vuonna 2023 ilmestyneistä kirjoista ja kohtaamaan kirjailijoita, joita on paikalla sankoin joukoin Kjell Westöstä Sofi OksaseenAnna-Leena Härkösestä Juha ItkoseenNiko Hallikaisesta Antti Tuuriin ja Leena Lehtolaisesta Sirpa Kähköseen. Esiintymässä on rakastettujen tuttujen kirjailijoiden lisäksi paljon esikoiskirjailijoita. Suomalaisten kirjailijoiden lisäksi messuilla esiintyy lähes 30 kansainvälistä tähtikirjailijaa muun muassa venäläistaustainen, nykyisin Sveitsissä asuva Mihail Šiškin, kaunokirjallisuuden Pulitzerilla palkittu Hernan Diaz Yhdysvalloista, Italian kirjallisuuden maailmantähti Paolo Giordano, toimittaja-tietokirjailija Åsne Seierstad Norjasta, Alex Schulman Ruotsista, sekä äitinsä Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjan loppuun kirjoittanut Harry Whittaker Iso-Britanniasta.  

”Kirjamessujen ohjelmaa pääsee seuraamaan paikan päällä, mutta lisäksi Senaatintori- ja Hakaniemi-lavan ohjelmat striimataan verkkosivuille ja niitä voi seurata jälkikäteenkin. Verkko-ohjelman seuraamismahdollisuus on kaikilla lipun verkkokaupasta ostaneilla. Verkkokaupassa on myynnissä myös vain ohjelman katseluun oikeuttavia lippuja. Viime vuonna striimejä seurattiin yli 5 000 päätteeltä, ja toivomme verkkokatselunkin vain kasvavan”, kertoo ohjelmajohtaja Ville Blåfield. ”Tämä on hieno asia, sillä näin saadaan hienosta ohjelmasta mahdollisimman paljon irti ja viemme kirjamessujen ainutlaatuisia sisältöjä kaikkialle Suomeen ja  kansainvälisille kentille.” 

Kirjailijoiden lisäksi lavoilla esiintyy laaja joukko vaikuttajia, taiteilijoita ja päättäjiä. Tänä vuonna messuilla esiintyvät eduskuntapuolueiden nimeämät tai vaadittavat 20 000 kannattajakorttia keränneet presidenttiehdokkaat Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn ja Alexander Stubb (pe 27.10.). Lisäksi ohjelmassa ovat mukana presidentti Tarja Halonen (la 28.10.), tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (pe 27.10.), opetusministeri Anna-Maja Henriksson (la 28.10.  ja su 29.10.), tasavallan presidentin puoliso, kirjailija Jenni Haukio (su 29.10.) sekä Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (to 26.10.), joka avaa Helsingin Kirjamessut.

 

Kirja-ala: vaikuttajat tenteissä, tekoäly, palkintoja

 

Tänä vuonna somevaikuttajat ovat kirjamessuilla entistä vahvemmin esillä ja kirjasomen kokoontumispiste on Töölönlahti-lavan yhteydessä. Helsingin Kirjamessujen neljän valtaan liittyvän teemakeskustelun lisäksi ohjelmassa nousevat esiin muun muassa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, ilmastokriisi ja luontokato, tekoäly ja queer-kirjallisuus. ”Kirjamessuilla ovat edustettuna kaikki kirjallisuuden genret sarjakuvasta sotahistoriaan ja true crimesta uuteen runouteen. Lavoilla ovat esittelyssä kaikki keskeiset uutuudet niin kauno- kuin tietokirjallisuudesta. Tämän vuoden uutuutena pysähdymme lavoilla myös vanhemman kirjallisuuden äärelle: ohjelmassa on keskusteluja mm. Miki Liukkosen, Edith Södergranin, Emily Dickinsonin, Mirkka Rekolan ja Iain M. Banksin tuotannoista”, kertoo Blåfield. ”Keskustelua käydään myös kirja-alan tulevaisuudesta – äänikirjoista, kirjallisuusviennistä, digitaalisen kirjan elinkaaresta, käännöstöistä, tekoälystä kirjallisuudessa ja kirjailijaksi ryhtymisestä. Kirjamessuilla haastetaan päättäjiä parissakin kohtaa: kirjailijoiden päättäjätentissä (to 26.10.) ja toimialan tentatessa kulttuuriministeriä (pe 27.10.).”

Kirjamessujen yhteydessä jaetaan 13 kirjallisuuspalkintoa muun muassa Suomen Messusäätiön Kirja-alan edistämispalkinto (to 26.10.), Suomen kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto (la 28.10.), Kaikkien aikojen Finlandia-voittaja (su 29.10.) ja Tietokirjailijapalkinnot (pe 27.10.). Perinteiseen tapaan myös Helsingin Sanomien esikoiskirjailijapalkinnon finalistit ovat messuilla yhteisesiintymisessä (su 29.10.).  

 

Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja merkittävä kulttuurifoorumi

Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi; ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen. Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on myös Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Messuilla on myös Levymessut ja Postimerkkimessut. Helsingin Kirjamessut järjestetään nyt 23. kertaa. Viime vuonna kävijöitä oli  77 159 ja lisäksi verkko-ohjelmaa seurattiin 5066 päätteeltä.

Helsingin Kirjamessut järjestetään 26.–29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma on avoinna torstaista lauantaihin 26.–28.10. klo 10-20 ja sunnuntaina 29.10. klo 10-18.

Liput aina edullisemmin verkkokaupasta http://shop.messukeskus.com Liput ovelta: aikuiset 23 e, lapset, opiskelijat, varusmiehet, työttömät, eläkeläiset 16 e, perhelippu 48 e, kokoaikaliput 39 e/27 e.

Samanaikaisesti järjestetään Viini & Ruoka -tapahtuma ja viikonloppuna erityisruokavalioiden Lautasella-tapahtuma. Näihin tapahtumiin pääsee tutustumaan samalla lipulla.

 

Lähde: Messukeskus 23.10.2023

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää