Syyslomalla Ruotsiin tai Viroon? Tarkista rajoitukset etukäteen

Matkailijan on hyvä huomioida, että vaikka Ruotsi ja Viro kuuluvat EU:hun, ei näistäkään maista voi tuoda Suomeen mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa. Kuva: Tulli


 

Matkailijan on hyvä huomioida, että vaikka Ruotsi ja Viro kuuluvat EU:hun, ei näistäkään maista voi tuoda Suomeen mitä tahansa ja kuinka paljon tahansa. Esimerkiksi villisian lihan tuontia on rajoitettu. Etenkin lemmikkien kanssa matkustavien kannattaa selvittää rajoitukset jo ennen matkaa.

 

Ruotsissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa, mikä tuo rajoituksia ja suosituksia sian- ja villisian lihan tuonnille. Tällä hetkellä Ruotsin Fagerstan tartuntavyöhykkeeltä ei saa tuoda ollenkaan Suomeen itse metsästettyä villisian lihaa.

Viro ja muut Baltian maat ovat afrikkalaisen sikaruton tartunta-aluetta. Pääsääntöisesti yksityishenkilö ei saa tuoda näistä maista sian- eikä villisianlihatuotteita omaan käyttöönsä, ellei niissä ole EU:n soikeaa tunnistusmerkkiä.

Ruokaviraston suositus onkin, että sian- tai villisian lihaa sisältäviä lihatuotteita ei tuotaisi Suomeen lainkaan, eväinä tai tuliaisina EU-maista, joissa on todettu afrikkalaista sikaruttoa.

- Ennen matkalle lähtemistä kannattaa tutustua huolella tuontirajoituksiin Tullin, ja tarvittaessa muiden viranomaisten, verkkosivuilla. Näin voit välttyä ikäviltä yllätyksiltä kotimaahan palatessa, painottaa tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

 

Koira mukana – muista tunnistusmerkintä, rabiesrokotus ja käsittely ekinokokkoosia vastaan

Kaikilla matkustavilla lemmikeillä pitää olla voimassa oleva rokotus raivotautia vastaan. Lemmikit pitää olla tunnistusmerkitty olla tunnistusmerkitty mikrosirulla, joka on laitettu ennen raivotautirokotusta. Myös selkeästi luettava tatuointi hyväksytään tunnistusmerkintänä, jos se on tehty ennen 3.7.2011.

Ruotsista ja Virosta Suomeen tultaessa koirat tarvitsevat aina käsittelyn ekinokokkoosia vastaan vähintään 1 vuorokautta (24 h) ja korkeintaan 5 vuorokautta (120 h) ennen Suomeen saapumista. Jos reissussa viivytään alle 24 tuntia, ei kertalääkitys siis onnistu. Lyhyitä matkoja tai toistuvaa reissaamista varten kannattaa eläinlääkärin kanssa keskustella niin sanotun 28 vuorokauden säännön käyttämisestä. Ekinokokkilääkityksen antaa aina eläinlääkäri, jonka on merkittävä annettu lääke lemmikkipassiin tai terveystodistukseen.

Eläinlääkkeitä saa tuoda Suomeen, jos lemmikki on mukana. Eläinlääkkeitä ei saa tuoda, jos lemmikki ei ole mukana.

 

Alkoholi, tupakka, nuuska ja lääkkeet

Alkoholia tuotaessa Ruotsista, on merkitystä, tuleeko Suomeen Ahvenanmaan kautta kulkevalla ruotsinlaivalta vai jollain muulla tapaa. Ahvenanmaan kautta kulkevalta ruotsinlaivalta, saat tuoda alkoholijuomia verottomasti saman verran kuin EU:n ulkopuolelta. Voit siis esimerkiksi tuoda verotta 16 litraa olutta ja 4 litraa hiilihapotonta viiniä ja lisäksi 1 litran väkeviä alkoholijuomia (yli 22 %) tai 2 litraa muita alkoholijuomia (alle 22 %).

Virosta laivalla Suomeen tultaessa alkoholia koskevat säädökset ovat samat kuin EU-maista yleensä.

Tupakkatuotteiden, nikotiininesteen, poltettavaksi tarkoitettujen kasviperäisten tuotteiden ja nuuskan matkustajatuonnin tupakkalain mukaiset rajoitukset vaihtelevat tuotteittain. Matkustajatuontia rajoittavat myös verotussäännökset, kun tuotteita tuodaan Ahvenanmaalta tai Ahvenanmaan kautta kulkevalta ruotsinlaivalta.

Ruotsista ja Virosta Suomeen tultaessa voi tuoda mukanaan omaan käyttöön enintään vuoden käyttöä vastaavan määrän lääkevalmisteita (reseptilääkkeitä ja itsehoitolääkkeitä). Voit kuljettaa ainoastaan omia reseptilääkkeitäsi, jotka on määrätty sinulle.

 

Lisätietoja Tullin verkkosivuilla:

Lähde: Tulli 16.10.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää