Viro kutsuu syyslomalaisia

Viro tarjoaa monenlaisia elämyksiä ja aktiviteetteja syyslomalaisille: luonnon upeaa väriloistoa, kulttuurielämyksiä sekä aktiviteetteja museoissa ja taidenäyttelyissä.


 

Lokakuussa Viron luonto tarjoaa upeaa väriloistoa ja ihmeteltävää, kun linnut valmistautuvat syysmuuttoon ja metsän eläimet talviunille. Kesän lämpöä haikaileville Viron lukuisat kylpylät tarjoavat trooppista tunnelmaa vuoden ympäri. Urbaanissa asfalttiviidakossa viihtyville Tallinna ja Tartto tarjoavat kulttuurielämyksiä ja aktiviteettia museoissa ja taidenäyttelyissä.

 

Viro tarjoaa monenlaisia elämyksiä ja aktiviteetteja syyslomalaisille: luonnon upeaa väriloistoa, kulttuurielämyksiä sekä aktiviteetteja museoissa ja taidenäyttelyissä.

 

Ruskaretkelle aarnimetsään  

Viron muinaiset kosteikot ja aarnimetsät pukeutuvat syksyisin upeisiin ruskan väreihin. Virossa on Euroopan suurin ruskeakarhukanta, ja syksy onkin hyvä aika tarkkailla talviunille valmistautuvia karhuja. Karhuja ja muita metsän eläimiä sekä luonnon omia ruskataideteoksia voi ihmetellä esimerkiksi yli 43 000 hehtaaria käsittävässä Alutagasen kansallispuistossa Koillis-Virossa.  

Viron rannikko ja saaristo ovat muuttomatkalla olevien merilintujen taukopaikkoja. Rannikkoniityistään tunnettu Matsalun kansallispuisto Pärnun maakunnassa onkin ainutlaatuinen paikka tarkkailla lintuja. Matsalun lahden, Kasarin joen alajuoksun, rantakaislikot ja -laitumet sekä 50 saarta käsittävällä alueella on paljon eripituisia ja -tasoisia luontopolkuja sekä bongareille seitsemän lintutornia.

Matsalun kansallispuisto ja luontokeskus, Penijõe mõis, Penijõe küla, Pärnun maakunta 

 

Pulahda trooppiseen lämpöön

Euroopan kultuuripääkaupunkivuoteen valmistautuvan Tarton VSpassa kylpijöillä on kokeiltavana 11 erilaista uima- ja poreallasta sekä 13 erilaista saunaa, joiden joukosta löytyy omat suosikit pienemmille ja hieman suuremmillekin vesipedoille, sekä rentouttava japanilainen allas ja terapia-altaat vanhemmille.

VSpa  Riia tänav 2, Tartto 

Aivan Tallinnan kupeessa, Viimsissä voi sukeltaa kokonaiseen vedenalaiseen kaupunkiin ja tutustua sen asukkaisiin ja heidän tarinoihinsa. Atlantis H2O Aquapark -vesipuiston villi aaltoallas, vauhdikkaat liu’ut ja leikkialueet eivät jätä ketään kuivaksi! Vesipuistosta on myös yhteys Viimsi SPA:n kylpylä- ja saunakeskukseen, jossa voi nauttia erilaisista kylpylä- ja saunapalveluista. 2023 on Virossa kansallinen saunavuosi! 

Atlantis H2O Aquapark, Randvere tee 11, Viimsi 74001 

 

Tekemistä koko perheelle

Tieteen ja yliopistokoulutuksen historiaa 1600-luvulta asti esittelevässä Tarton yliopiston museossa on hullun tutkijan työhuone, joka kutsuu lapsia tutustumaan tieteeseen ja tutkijan työhön. Vierailijat pääsevät ratkomaan tieteen polttavia kysymyksiä ja uusia ideoita yhdessä hullun tutkijan kanssa, sekä kokeilemaan tutkijan työtä interaktiivisten laitteiden avulla.
Tarton yliopiston museo, Tartu Lossi tänav 25, Tartu linn, Tartu 

Miten elämä on kehittynyt kymmenien tuhansien vuosien aikana? Entä miten ilmastonmuutos vaikuttaa planeettaamme? Näitä ja monia muita kysymyksiä pohditaan Jääkauden elämyskeskuksessa Tarton maakunnassa. Jo 10 000 vuotta sitten sukupuuttoon kuolleen mammutin tähdittämä näyttely kertoo jääkaudesta sekä pohtii ilmastonmuutoksen syitä ja tulevaisuuden elinympäristöämme.
Jääkausikeskus, Saadjärve tänav 20, Äksi alevik

 

Sukella historian pyörteisiin

Tallinnan vanhan kaupungin sydämessä sijaitsevan Nigulisten kirkon 105 metriä korkeaan torniin pääsee kiikkerien keskiaikaisten kiviportaiden lisäksi myös upouudella, lasisella maisemahissillä. Tornin suurista panoraamaikkunoista voi ihailla alla levittäytyvää Tallinnaa lintuperspektiivistä ja hyvällä säällä sieltä näkee Suomeen saakka.
Nigulisten kirkon museo, Niguliste 3, Tallinna 

Lahemaan kansallispuistossa sijaitseva Palmsen kartano ja ulkoilmamuseo tarjoavat upeat puitteet seikkailunjanoisten prinsessojen ja prinssien mielikuvitusleikeille. Pieteetillä kunnostetussa kartanossa, sen ainutlaatuisissa puistoissa ja puutarhoissa, sekä historiallisissa rakennuksissa voi tutustua näyttelyihin, työpajoihin, palmutaloon, viinikellariin sekä nauttia keittiön tarjonnasta romanttisessa kahvilassa tai kansanomaisessa trahter-kapakassa.

Palmse Mõisakompleks, Palmse küla  

 

Värikkäitä taide-elämyksiä

Tallinnan uusi pop-taiteen museossa PoCossa on esillä nykytaiteen isoja nimiä ja klassikoita, kuten Warhol, Banksy, Koons, Lichtenstein, Haring, Hirst, Hockney, Basquiat, Kusama ja Newton. Yhteiskunnasta ja ajasta ammentavien, värikkäiden teosten mielikuvitusleikki tarjoaa yllätyksiä ja elämyksiä niin vannoutuneille taiteenystäville kuin avoimen mielen omaaville ensikertalaisillekin.

Poco, Rotermanni tänav 2-PoCo, Tallinna 

Kiasmassakin vieraillut, islantilainen taiteilija Hrafnhildur Arnardóttirin eli Shoplifter on rakentanut jättimäisen, värikkään hiussokkelon taidekeskus Kaihin Tallinnan Noblesneriin. Juuri tähän tilaan rakennettu, uniikki Hyperspace-näyttely houkuttelee aistit ja mielikuvituksen liikkeelle. Näyttely auki marraskuun 26. päivään saakka. Samassa rakennuksessa sijaitsee myös suomalaisen tähtikokin Kim Mikkolan Kampai-ravintola ja Tallinnassakin suosituksi tullut kot.-burgeriravintola.

Taidekeskus Kai, Peetri tänav 12,  Tallinna 

Euroopan unionin osarahoittama.

 

Lähde: Wolfcom 11.10.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries