Korkeasaaren eläintarha sai kestävän matkailun merkin

Lajien suojelu on Korkeasaaren vastuullisuustyön ydintä. Markhor- eli kierteissarvivuohi on yksi eläintarhojen suojelemista lajeistaja sen suojeluohjelmaa johdetaan Korkeasaaresta. Korkeasaaren Katajanokan vastaisessa kalliotarhassa elävät markhorit ovat erittäin uhanalaista Capra falconeri heptneri -alalajia, joita elää luonnossa reilu 1000. Kuva: Annika Sorjonen, Korkeasaaren eläintarha Korkeasaaren eläintarha


 

Visit Finland on myöntänyt Korkeasaaren eläintarhalle Sustainable Travel Finland -merkin osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun hyväksi. Korkeasaari täyttää merkille asetetut ekologisen, sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen kestävyyden kriteerit, ja on sitoutunut niiden jatkuvaan kehittämiseen.

 

Korkeasaari tunnetaan ensisijaisesti paikkana, jossa ihmiset voivat viettää aikaa ja viihtyä. Eläintarhan tärkein tehtävä on kuitenkin villieläinten ja luonnon monimuotoisuuden suojelu. Jokainen Korkeasaaressa vieraileva tukee tätä työtä, ja jokainen Korkeasaaressa työskentelevä tekee osansa luonnon monimuotoisuuden ja asiakkaiden onnistuneen vierailukokemuksen hyväksi. 

“Luonnon monimuotoisuuden suojelu on meidän toimintamme ja vastuullisuustyömme ydin. Samalla Korkeasaaren eläintarha on paikka, jossa ihmiset ovat jo yli 130 vuoden ajan viettäneet yhteistä aikaa, oppineet. Luonnon monimuotoisuuden huvetessa suojelutyötä tekevät eläintarhat ovat tärkeämpiä kuin koskaan. Sustainable Travel Finland -ohjelma linkittyy luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin eteen jo tekemäämme työhön. Se haastaa myös miettimään, missä voisimme vielä kehittyä ja päättämään mihin keskitymme”, sanoo Korkeasaaren kestävän matkailun vastuuhenkilö, viestinnän asiantuntija Lotta Kivalo.      

Luonnon monimuotoisuuden ja erityisesti villieläinlajien suojelun lisäksi Korkeasaari on tehnyt jo vuosia tavoitteellista vastuullisuustyötä ympäristöasioissa. Eläintarhan hiilijalanjälki laskettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Samana vuonna otettiin käyttöön Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä, ja Korkeasaari liittyi Helsingin ilmastoverkostoon. Keväällä 2019 vahvistettiin Hiilineutraali Korkeasaari 2030 -ohjelma, joka ohjaa Korkeasaaren ilmastotoimia. Ohjelmassa kehitetään myös hiilikädenjälkeä, eli toiminnan synnyttämiä myönteisiä ympäristövaikutuksia.   

“Hiilijalanjäljen mittaaminen on ainoa keino selvittää suurimmat päästölähteet. Tämän tiedon avulla voi tehdä oikeasti vaikuttavia päästövähennyksiä, kun toimenpiteet osataan keskittää oikeisiin asioihin”, Visit Finlandin vastuullisen matkailun asiantuntija Hanna Muoniovaara kommentoi. 

 

Jokainen on tervetullut eläintarhaan 

 

“Meille on tärkeää, että kaikki tuntevat olevansa tervetulleita Korkeasaareen ja voivat nauttia vierailusta. Esteettömyyttä kehitetään jatkuvasti yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Melko haastavasta luonnonympäristöstä huolimatta eläintarha on pääosin esteetön, ja vammainen henkilö voi tuoda Korkeasaareen avustajan veloituksetta”, sanoo Korkeasaaren markkinointijohtaja Susanna Silvonen. Eläintarha tarjoaa osin yhteistyökumppaneiden kautta myös mahdollisuuksia vapaaehtoistyöhön sekä kuntouttavaan työtoimintaan ja opiskeluun. 

"Haluamme, että mahdollisimman moni voi vierailla eläintarhassa ja oppia luonnosta ja eläimistä”, jatkaa Silvonen. “Siksi järjestämme talvikaudella kerran kuussa kaikille avoimia ilmaispäiviä. Koululais- ja varhaiskasvatusryhmät ovat jo vuosien ajan voineet vierailla eläintarhassa ajankohdasta riippuen veloituksetta tai tavallista edullisemmin hinnoin.“  

Opintoryhmät voivat viettää päivän luontokoulussa, osallistua opastettuun ohjelmaan tai hyödyntää Korkeasaaren luontokoulu Arkin tuottamaa omatoimimateriaalia. Korkeasaaren vaikutus ympäristökasvatuksessa ei rajoitu vain Suomeen. Eläintarhan tukemat, lajien elinalueilla toimivat suojelujärjestöt tekevät ympäristökasvatusta paikallisissa kylissä ja kouluissa. 

Korkeasaaren eläintarha on ollut Helsingin kaupunkikonserniin kuuluva voittoa tavoittelematon säätiö vuodesta 2018 lähtien. Korkeasaari on yksi edistyksellisiä eläintarhoja auditoivan Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestön (EAZA) perustajajäsenistä, sekä maailman eläintarha- ja akvaariojärjestön (WAZA) ja kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) jäsen.  

 

Lähde: Korkeasaaren eläintarha 7.9.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries