Heureka esittelee tekoälyä

Näyttely käsittelee hauskalla ja vuorovaikutteisella tavalla tekoälyn kehittämisen perusteita, ihmisen ja tekoälyn ohjaamien robottien vuorovaikutusta sekä tekoälyn kehityksen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.


 

Tiedekeskus Heurekassa Vantaan Tikkurilassa on avautunut uusi tekoälyaiheinen näyttely Tekoäly – Me, Myself & AI. Näyttely käsittelee hauskalla ja vuorovaikutteisella tavalla tekoälyn kehittämisen perusteita, ihmisen ja tekoälyn ohjaamien robottien vuorovaikutusta sekä tekoälyn kehityksen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Tekoäly on jo monella tavalla mukana arjessamme. Koska tekoälyä rakennamme me ihmiset, meidän on myös hyvä yhdessä miettiä, millaista tekoälyä me haluamme ja miten me haluamme sitä käyttää. 

Tekoäly-näyttelyssä kulkee taustalla tarina tekoälyn parissa työskentelevästä Tieteilijästä. Yleisö vierailee Tieteilijän kodissa, pihalla ja työpajassa. Tieteilijä on kehitellyt kotiinsa hauskoja tekoälyä hyödyntäviä laitteita. Hän on kiinnostunut tutkimaan, mitä kaikkea voimme tehdä yhdessä tekoälyn kanssa. Näyttelyssä tulevat tutuksi tekoälyn perusteet ja erilaiset aiheeseen liittyvät termit, kuten esimerkiksi koneoppiminen, algoritmi, kielimalli, konenäkö ja vahvistusoppiminen. Selitykset ovat luettavissa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja selkokielellä.

Tekoäly avautuu kävijälle erilaisten toiminnallisten näyttelykohteiden kautta. Tieteilijän kodissa vierailija voi esimerkiksi piirtää ja runoilla yhdessä tekoälyn kanssa. Runoile tekoälyn kanssa -näyttelykohteella kävijä antaa ensin tekoälylle muutaman avainsanan. Niiden perusteella tekoäly luo ehdotuksia runon aloitusriviksi. Aloitusrivin valinnan jälkeen runokone tuottaa taas uusia ehdotuksia poimittavaksi runon jatkoksi. Tekoälyn kanssa yhdessä luodun runon saa mukaan kotiin vietäväksi. Näyttelykohde esittelee, miten tekoälyn kyky käsitellä luonnollista kieltä mahdollistaa tekoälylle kielenymmärrystä ja tekstin tuottamista vaativia tehtäviä. Tässä on edistytty myös suomen kielen osalta viime vuosina merkittävästi. Näyttelykohde on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen ja nykyrunouden kustantajan osuuskunta Poesian kanssa.

Pihalleen Tieteilijä on rakentanut juuri alkamassa olevia juhlia varten hauskoja tekoälyä hyödyntäviä pelejä ja vempeleitä. Siellä voi muun muassa kokeilla päihittää tekoälyn ohjaaman robottikäden kivi-sakset-paperi -pelissä. Kivi-sakset-paperi -pelissä kävijä voi kokea, miten nopeasti tekoäly kykenee ennakoimaan ihmisten toimintaa yksinkertaisissa valintatehtävissä. Tekoäly luo jatkuvasti käyttäytymismallia pelaajan tekemistä valinnoista ja sopeuttaa omat päätöksensä sen mukaisesti.

Pihan takana olevassa työpajassaan Tieteilijä kouluttaa tekoälyä sisältäviä liikkuvia robotteja, ahertaa supertietokoneiden parissa sekä tutkii sitä, miten tekoälyratkaisuista voidaan kehittää luotettavia ja vastuullisia. Pajassa kävijä voi perehtyä koneoppimisen perusteisiin, kuten siihen, mitä tarkoitetaan ohjatulla ja ohjaamattomalla oppimisella tai vahvistusoppimisella. Näyttelyn ydinviesti on se, että meitä ihmisiä tarvitaan kehittämään tekoälyä. Tämä tulee näyttelyssä konkreettisesti esiin.

Näyttely on suunniteltu ja tuotettu yhdessä laajan suomalaisen tekoälytutkimusta ja -kehitystä tekevän asiantuntijajoukon kanssa. Näyttelyä ovat tukeneet seuraavat yhteistyökumppanit: CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, Efima Oyj, Finnish Center for Artificial Intelligence FCAI, Futurice, Gofore Oyj, Helsingin yliopisto, Korkeasti koulutettujen kassa KOKO, Microsoft, Nokia, Solita Oy, Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ja Tekniikan Akateemiset TEK.

Lisätietoja: https://www.heureka.fi/nayttely/tekoaly/  

Tiedekeskus Heureka kertoi asiasta tiedotteessaan 22.6.2022.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää