Mallorcan keramiikkapajat kutsuvat matkailijaa

Mallorcalaisilla käsityöläisillä on pitkät perinteet erityisesti savituotteiden ja muiden keramiikkaesineiden valmistuksessa.


 

Mallorcalla on pitkät perinteet saviesineiden valmistuksessa. Saarella on hyvät mahdollisuudet vierailla paikallisissa keramiikka- ja savipajoissa ja ostaa ainutlaatuisia tuliaisia kotiin vietäväksi. Tutustu esimerkiksi historiallisiin käsinmaalattuihin savihahmoihin nimeltä siurell. Vuosikymmenten ajan hahmo on kiehtonut taiteilijoita, kuten Joan Miróa, ja se on nykyään tärkeä mallorcalainen symboli.

 

 

Käsityöperinteet ovat tärkeä osa Mallorcan rikasta kulttuuriperintöä. Mallorcalaisilla käsityöläisillä on pitkät perinteet erityisesti savituotteiden ja muiden keramiikkaesineiden valmistuksessa. Erityisesti Marratxín kunta on tunnettu keramiikastaan. Sen keramiikkaperinteet ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle jo vuosisatojen ajoin ja kukoistaa tänäkin päivänä. Suurin osa pajoista sijaitse Pòrtolissa, jossa valmistetaan käsin erilaisia keraamisia esineitä.

 

Käsityöpajoista voi ostaa esimerkiksi lautasia, kulhoja, kattiloita ja pannuja. Erinomainen matkamuisto on siurell: historiallinen hahmo, joka on nykyään mallorcalaisen kulttuurin symboli. Aikanaan paimenet käyttivät siurelleja eläinten vartiointiin, ja tästä ikonisesta hahmosta on kirjoitettu myös kansanlauluja.

 

Siurell on joko ihmisen, demonin tai eläimen muotoinen. Hahmo maalataan valkoiseksi ja koristellaan punaisilla tai vihreillä siveltimenvedoilla. Taiteilijat, kuten Joan Miró, ovat kautta aikain olleet viehättyneitä ja inspiroituneita tästä mallorcalaisesta hahmosta.

 

Syvenny paikalliseen savenvalajaperinteiseen

Sa Cabanetassa sijaitseva Museu del Fangin keramiikkamuseo antaa todellisen perehdytyksen käsitöistä ja niiden historiasta. Siellä voi tutustua moniin eri tekniikoihin, muotoihin ja keramiikkaesineisiin, joita yhteiskunnassa on käytetty läpi historian eri aikakausina.

 

Museossa on noin 900 esinettä, joista 400 on perinteisiä ja 500 taide-esineitä. Näyttely on jaettu esineiden käyttötarkoituksen mukaan, kuten keittiötarvikkeiden, koristeiden ja lelujen osioihin.

 

Keramiikkamessut maaliskuussa

Maaliskuussa keramiikkataiturit ja savenvalajat kokoontuivat viikon pituiselle Fira del Fang -festivaalille (savimessuille) Marratxíssa. Festivaaleilla oli näytteillä erityisiä taideteoksia ja esineitä. Ohjelmaan kuului myös konferensseja ja työpajoja, joissa keskusteltiin eri tekniikoista.

 

Messuilla vietettiin myös ruokakulttuuriin keskittyvää Ruta de la Tapa del Fang -tapahtumaa. Siellä vierailijat saivat nauttia Pòrtolin, Sa Cabanetan ja Sant Marçalin kaupungeissa sijaitsevien ravintoloiden menuista, jotka tarjoiltiin tietenkin paikallisissa keramiikka-astioissa.

 

Teksti ja kuva: Mallorca Turisme / related.dk 15.7.2022

 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries