Tallinna on kulttuuria ja kulinarismia

Hienosti ympäröivään luontoon sulautuva Arvo Pärt -keskus on pyhitetty musiikille, mutta myös sen kaunis, italialaista suunnittelua oleva arkkitehtuuri tekee siitä näkemisen arvoisen.

 

Monelle suomalaiselle Tallinna on yhtä kuin Viru-keskus ja Vanha kaupunki, mutta näiden lisäksi Tallinna ympäristöineen tarjoaa hienoja elämyksiä kulttuurinnälkäiselle herkuttelijalle. Tämän totesin, kun osallistuin Visit Estonian järjestämään kahden päivän kulttuuriretkeen Viroon keväällä 2022.

 

Matkamme starttasi maaliskuisena torstaina Helsingin Länsisatamasta Eckerö Linen Finlandialla kello 7.30. Aikaisen startin ansiosta saavuimme Tallinnaan jo kello 9.45., minkä jälkeen hyppäsimme pikkubussiin ja suuntasimme kohti itää ja Arvo Pärt -keskusta.

 

Kuuluisan virolaisen säveltäjän Arvo Pärtin kunniaksi muutamia vuosia sitten rakennettu kulttuurikeskus sijaitsee noin 45 minuutin ajomatkan päässä Tallinnasta Laulasmaan kylässä keskellä rauhallista mäntymetsää, vain noin kilometrin päässä Suomenlahden rannasta. Hienosti ympäröivään luontoon sulautuva Arvo Pärt -keskus on pyhitetty musiikille, mutta myös sen kaunis, italialaista suunnittelua oleva arkkitehtuuri tekee siitä näkemisen arvoisen. Matkailija voi tavata keskuksessa myös itse Arvo Pärtin, koska vuonna 1935 syntynyt säveltäjäsuuruus asuu keskuksen läheisyydessä olevassa talossa.

 

Vierailu Arvo Pärt -keskuksessa huipentui hienoon minikonserttiin, jossa Kadri-Ann Sumera soitti pianolla ja Mikk Murdvee viululla esittivät virolaisten säveltäjien Arvo Pärtin ja Ester Mägin musiikkia.

 

Arvo Pärt -keskuksesta siirryimme lounaalle lähellä olevaan Wicca-ravintolaan, joka toimii kylpylähotelli LaSpa Laulasmaan yhteydessä. Kauniisti sisustetusta valoisasta ravintolasta on hieno näkymä mäntymetsän takana siintävään Suomenlahteen. Jäkälillä koristeltu peura-carpaccio alkuruokana ja viiriäistä pääruokana hyvien viinien kera oli onnistunut lounasvalinta.

 

Maistuvan lounaan jälkeen palasimme Tallinnaan, jossa kirjauduimme NordicHotel Forumiin. Forum-hotelli oli minulle tuttu paikka muutaman vuoden takaa, mutta hotelli oli nyt entistäkin viihtyisämpi korona-epidemian aikana tehtyjen uudistustöiden ansiosta. Hotellin sijainti Viru-keskusta vastapäätä ja lähellä satamaa on loistava. Huone ja yleiset tilat olivat toimivat ja siistit, ja pisteenä iin päällä ylimmän kerroksen mukava sauna, uima-allas ja kuntosali.

 

Ryhmällemme oli iltapäiväksi räätälöity designia ja muotia esittelevä Tallinn Design Tour, johon kuului muun muassa tutustuminen Tallinn Design Houseen, Marimo-muotitaloon, suklaavalmistaja Chocolalaan ja käynti vintage-henkisessä Kriss Studiossa.

 

Päivällistä nautimme Vanhan kaupungin uusimmassa ravintolassa, Restaurant 38:ssa. Restaurant 38 muistuttaa hienojen seinämaalaustensa ansiosta taidegalleriaa, mutta se on tunnettu ensisijaisesti korkealaatuisesta ruoastaan, jossa hyödynnetään monipuolisesti lähituottajien raaka-aineita.

 

Ravintolaillan jälkeen poikkesimme vielä Estonia-teatteriin eli kansallisoopperaan, jossa vuoden 2020 jazz-lahjakkuudeksi valittu Marianne Leibur esiintyi orkesterin säestämänä. Olin jo kauan haaveillut vierailusta suomalaisten arkkitehtien Armas Lindgrenin ja Wivi Lönnin noin sata vuotta sitten suunnittelemassa Estonia-teatterissa ja nyt se toteutui mitä parhaalla tavalla. Musiikki oli hyvää, ja sali oli komea.

 

Onneksi toisen matkapäivämme ohjelma oli sen verran väljä, että ehdin aamulla testata Nordic Hotel Forumin kuntosalia, saunaa ja uima-allasta. Liikunnan ohessa oli mukavaa katsella ylimmän kerroksen ikkunoiden takana levittäytyvää Tallinnan keskustaa.

 

Liikuntatuokion ja aamiaisen jälkeen siirryimme jälleen nauttimaan hengen ravintoa, jota oli tarjolla taiteilijoiden suosimassa Kalamajan kaupunginosassa Metropol-galleriassa. Siellä kuuntelimme muun muassa amerikkalaisen Steve Vanonin tarinoita taiteesta ja taiteilijoista. Vanonilla oli monta tarinaa kerrottavana, koska hän on vaikuttanut pitkään niin näyttelemisen, musiikin kuin kuvataiteenkin saralla.

 

Poikkesimme lisäksi Metropolitanin lähistöllä olevassa Artdepoo-galleriassa, jonka toimintaa meille esitteli Kristiina Nurk.

 

Galleriakierroksemme päätteeksi söimme herkullisen lounaan Tsunft-ravintolassa, jossa Viron kulttuuriministeriön edustajat antoivat yleiskatsauksen Viron vilkkaasta kulttuurielämästä.

 

Olimme kahdessa päivässä saaneet nauttia laajan kattauksen virolaista kulttuuria ja kokeneet korkeatasoisia ravintoloita, ja silti minusta tuntui, että olimme vasta raapaisseet pintaa. Onneksi Viro nopean ja edullisen laivamatkan päässä, koska päätin tulla sinne pian uudelleen.

 






Vierailu Arvo Pärt -keskuksessa huipentui hienoon minikonserttiin, jossa Kadri-Ann Sumera soitti pianolla ja Mikk Murdvee viululla esittivät virolaisten säveltäjien Arvo Pärtin ja Ester Mägin musiikkia.


Kauniisti sisustetusta valoisasta Wicca-ravintolasta on hieno näkymä mäntymetsän takana siintävään Suomenlahteen.


Jäkälillä koristeltu peura-carpaccio.

Viiriäistä pääruokana.


Maistuvan lounaan jälkeen palasimme Tallinnaan, jossa kirjauduimme Nordic Hotel Forumiin.

Huone ja yleiset tilat olivat toimivat ja siistit, ja pisteenä iin päällä ylimmän kerroksen mukava sauna, uima-allas ja kuntosali.

Restaurant 38 muistuttaa hienojen seinämaalaustensa ansiosta taidegalleriaa, mutta se on tunnettu ensisijaisesti korkealaatuisesta ruoastaan, jossa hyödynnetään monipuolisesti lähituottajien raaka-aineita.





Marianne Leibur esiintyi orkesterin säestämänä.


Steve Vanonilla oli monta tarinaa kerrottavana, koska hän on vaikuttanut pitkään niin näyttelemisen, musiikin kuin kuvataiteenkin saralla.


Artdepoo-galleria.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää