Alabaman 5 ainutlaatuista luontoelämystä

Wetumpka Impact Crater on meteoriitin synnyttämä kraatteri.


 

Yhdysvaltain kaakkoisosassa sijaitseva Alabaman osavaltio tarjoaa kauniita maisemia ja luonnonihmeitä koko rahan edestä.

Alabamassa voi ihmetellä esimerkiksi 83 miljoonaa vuotta vanhaa meteoriittikraatteria, jollaisia on maailmassa vain kuusi samanlaista. Lisäksi voi kävellä 18-metrisen luonnon muovaaman "sillan" alta tai bongata 260 miljoonaa vuotta vanhoja fossiileja.

 

1.Ainutlaatuinen meteoriittikraatteri Wetumpka Impact Crater on todellinen luonnonihme. Kraatterin arvioidaan syntyneen 83 miljoonaa vuotta sitten, jolloin alueelle iski meteoriitti. Se oli voimakkuudeltaan 175 000 kertaa suurempi kuin Hiroshimassa vuonna 1945 räjähtänyt atomipommi. Törmäyskraatteri on Yhdysvaltain 11. suurin ja yksi maailman kuudesta vastaavasta maanpäällisestä kraatterista. Kyse on siis aidosti ainutlaatuisesta kohteesta. Wetumpka Impact Crater löytyy U.S. Highway 231:n varrelta noin parinkymmentä kilometriä Montgomeryn kaupungista koilliseen.

 

2. Kalkkikivisilta 18 metrin korkeudessa Winstonin piirikunnan National Bridge State Parkissa voi ihastella yli 45-metristä kalkkikivisiltaa, joka syntyi lähes kaksi miljoonaa vuotta sitten. Silta komeilee reilun 18 metrin korkeudessa, ja sen alla kiemurtelee polkuverkosto. Upeiden siltanäkymien ihailun lomassa voi tutustua sillan alla olevaan luolamaiseen muodostelmaan. National Bridge Park sijaitsee U.S. 278W -tien ja County Road 3500:n risteyksessä (AL 35577).

 

Winstonin piirikunnan National Bridge State Parkissa voi ihastella yli 45-metristä kalkkikivisiltaa, joka syntyi lähes kaksi miljoonaa vuotta sitten.

 

 


 

3. Silmänkantamattomiin auringonkukkia
Alabaman taianomaiset auringonkukkapellot ovat ohittamaton elämys. Kukkien keskellä voi yleensä kävellä ja ottaa kuvia maksutta, ja kukkien poimimisestakin veloitetaan vain pieni summa. Hieno auringonkukkapelto löytyy esimerkiksi osoitteesta 3301 Highway 14 West, Autaugaville, 36003.

 

Syksyisin monet auringonkukkapellot muuttuvat näyttäviksi kurpitsapelloiksi. Niiden sijainnit voi tarkastaa täältä.

 

Alabaman taianomaiset auringonkukkapellot ovat ohittamaton elämys.

 

 

 

 

4. Putouksen pyörteitä Little River Fallsissa Little River Canyon National Preserve -kansallispuistossa voi ihailla lähes 14-metristä Little River Falls -vesiputousta, joka on puiston suosituimpia nähtävyyksiä. Putouksella käynti kannattaa ympäri vuoden, sillä se näyttää erilaiselta eri vuodenaikoina. Talvikuukausina ja varhain keväällä vedenpinta on korkealla ja putous sekä joki virtaavat vuolaammin. Kesäisin ja syksyllä virtaus on vastaavasti rauhallisempi. Vesiputous on koettavissa osoitteessa 4322 Little River Trail NE, Ste. 100 Fort Payne, AL 35967.

 

Little River Falls -vesiputous. Kuva: John Dersham


 

 

5. Bongaa merieläinten fossiileja Rickwood Caverns State Parkissa Rickwood Caverns State Parkissa voi ihmetellä valtavaa luolaa ja sen seinämiin tallentunutta esihistoriallista elämää. Luolassa on nimittäin nähtävissä yli 260 miljoonaa vuotta vanhoja muinaisten merieläinten fossiileja. Luolan maanalaisessa järvessä taas elää sokeita luolakaloja. Luola sijaitsee osoitteessa 370 Rickwood Park Rd. Warrior, AL 35180.

 

Rickwood Caverns State Parkissa voi ihmetellä valtavaa luolaa ja sen seinämiin tallentunutta esihistoriallista elämää.

 

 


 

Teksti: Alabama Tourism Department, related.dk 31.10.2022


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries