Vilnan joulun viisi täkyä

Vilna tarjoaa joulun ja vuodenvaihteen aikaan matkailijalle paljon mielenkiintoista nähtävää ja mukavia elämyksiä. Kuva: GoVilnius


 

Joulusesonki on jo ovella, ja Liettuan pääkaupungissa Vilnassa herää nopeasti joulumieli. Kaupunki on suunnitellut talviohjelmaa jokaiseen makuun aina joulukuusen ihailusta - joka pyrkii joka vuosi kauneimpien puiden listoille - joulujuoksuun osallistumiseen.

 

Vilna valmistautuu myös suureen 700-vuotissyntymäpäiväänsä ensi vuonna, joten koko lomakausi on täynnä juhlavuotta edeltävää iloa ja seikkailuja. Tässä on viisi tärkeintä talvista nähtävyyttä, jotka on pakko nähdä tänä jouluna Vilnassa.

 

1. Erottuva joulukuusi. Joulukuusi, joka on yleensä perinteisen koristeen sijaan monimutkainen installaatio, sijoitetaan Katedraaliaukiolle, aivan kaupungin sydämeen. Menneinä vuosina asukkaita ja vierailijoita on hemmoteltu joulukuusen häikäisevillä esityksillä. 70 000 hehkulampulla täytetystä violetista kuusiluomuksesta, joka äänestettiin Euroopan kauneimmaksi vuonna 2017, sensaatiomaiseen Shakkikuningattareen vuonna 2019, joulukuusi ylittää joka vuosi odotukset. Kaupungin asukkaiden ja vieraiden yllätykseksi kuusen asennuskonsepti pysyy salassa aina sen sytytyspäivään asti, joka on tänä vuonna suunniteltu 26. marraskuuta.

 

2. Satumaiset joulumarkkinat. Joulun lumous jatkuu Vilnan joulumarkkinoilla. Katedraaliaukiolla ja Vincas Kudirka -aukiolla kaupungin pääkadun varrella sijaitsevan kuusen ympärille sijoitetut markkinat kutsuvat ohikulkijoita elämään joulupostikorttiunelmia: maistelemaan käsityöläisherkkuja, ostamaan paikallisesti valmistettuja lahjoja, ottamaan kupin kuumaa kaakaota tai viiniä ja suuntaamaan muihin seikkailuihin kaupungissa. Joulumarkkinat ovat avoinna 26. marraskuuta - 1. tammikuuta 2023.

 

3. Luistelu satavuotiaan vankilan pihalla. Ne, jotka eivät voi kuvitella lomaa ilman luistelua, pääsevät nauttimaan tästä talviurheilulajista Vilnan jäähallissa. Tällä kaudella se pystytetään yhteen kaupungin ainutlaatuisimmista kaupunkitiloista - kulttuurikeskukseksi muuttuneen vankilan pihalle Lukiškės Prison 2.0. Joulukuun 1. päivästä helmikuun 28. päivään 2023 avoinna oleva jäähalli yhdistää tyypillisen joulunviettotapahtuman ei-perinteiseen ympäristöön ja luo näin vaihtoehtoisen jouluseikkailun.

 

4. Joulu-urheilua. Joulupukit, tontut, keijut ja porot juoksentelevat ympäri kaupunkia, mikä tarkoittaa, että Vilnassa järjestetään vuosittainen Christmas Run. Perheet, lapset, paikalliset ja vieraat pääsevät pukeutumaan, juoksemaan juhlallisesti koristellun kaupungin ympäri ja tervehtimään lähestyviä juhlapyhiä 47. juoksutapahtumassa, joka järjestetään 10. joulukuuta.

 

5. Maistellaan joulun makuja. Vilnan gastronomia kukoistaa ympäri vuoden, mutta saavuttaa huippunsa joulusesongin aikana. Joukko fine dining- ja perinteisen keittiön ravintoloita on kyhätty kävelymatkan päähän toisistaan ympäri kaupunkia, ja ne hurmaavat asiakkaat Michelin-tähden arvoisilla luomuksillaan. Vilna jopa esitteli heille talvitaivaalla todellisia tähtiä, jotka korostavat lahjakkaiden kokkien panosta huippuluokan gastronomisen ekosysteemin luomisessa.

 

Lisää kaikista Vilnan jouluseikkailuista löydät täältä: https://www.govilnius.lt/christmas-in-vilnius-2022.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries