Linnojen ja tarujen Pohjois-Irlanti - 1/5

Slieve Dunard -hotelli on jo yli sadan vuoden ajan ollut rantalomailijoiden, golfaajien ja patikoijien suosiossa.


 

Pohjois-Irlanti on karun kaunis maa, jolle antavat leimansa kumpuilevat niityt, merenrannat, vanhat linnat ja viihdeteollisuuden uusiokäyttöön ottamat taruolennot. Minulle tarjoutui mahdollisuus tutustua tuohon viskin ja tumman oluen valtakuntaan, kun ajoin autokyydillä Pohjois-Irlannin rantatien päästä päähän Newcastlesta Belfastin kautta Derry/Londonderryyn

 

1.    1. Päivä: Slieve Dunard, Game of Thrones ja Tollymore

 

Saavuin Irlannin Dubliniin Finnairin suoralla aamulennolla Helsingistä. Lento kesti noin 3 tuntia, mutta Irlannissa syyskuinen maanantaipäivä oli silti vasta alullaan, koska siellä kello on 2 tuntia jäljessä Suomeen verrattuna.

 

Ryhmämme ensimmäinen määränpää oli Pohjois-Irlannissa parin tunnin ajomatkan päässä oleva Newcastle, jonne siirryimme autolla. Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan ylitys tapahtui huomaamatta ja ilman muodollisuuksia, ja pian pääsimmekin kirjautumaan Newcastlessa Irlanninmeren rannalla olevaan hienoon ja perinteikkääseen Slieve Dunard -hotelliin. Hotelli on jo yli sadan vuoden ajan ollut rantalomailijoiden, golfaajien ja patikoijien suosiossa. Sen pihamaalta on kaunis näkymä merelle, jossa siintää Englannin ja Irlannin väliin jäävä Man-saari, joka tunnetaan vuosittaisesta vaarallisesta moottoripyöräkisastaan. Hotellin tasosta kertoo ehkä jotain se, että vieraita varten etupihalla oli paikka helikopterille, jossa nytkin oli pysäköitynä business-helikopteri.

 

Ryhmässämme ei ollut yhtäkään golf-harrastajaa, joten emme päässeet kokeilemaan hotellin yhteydessä olevaa huipputason viheriötä. Vuokrasimme sen sijaan nopean lounaan jälkeen sähköpolkupyörät, ja lähdimme tutustumaan Newcastlen pikkukaupunkiin ja sen ympäristöön. Kaupunki sijaitsee meren ja korkeiden harjanteiden välissä. Alue on hienojen maisemiensa ansiosta jo vuosisatojen ajan toiminut tarinankertojien, kirjailijoiden ja elokuvantekijöiden innoittajana. Newcastlen hienoimpia nähtävyyksiä onkin Tollymoren metsä, jonka jättimäiset tammet ja ikivanhat kivisillat ovat näkyneet muun muassa menestyksekkäiden tv-sarjojen Game of Thronesin ja The Fallin jaksoissa. Paikallinen oppaamme veti meidät metsäpolulta syrjään pieneen notkelmaan, joka oli tuttu Game of Thrones -sarjan ensimmäisestä jaksosta. Tv-sarjassa paikka oli täynnä hirviöiden surmaamien ihmisten silvottuja ruumiita, mutta nyt paikalla vallitsi rauha.

 

Tollymoren tammi oli pääasiallinen sisustuksen raaka-aine, kun varustamo White Star Lines rakennutti Belfastissa Titanicin ja sen sisarlaivat. Tollymoreen on kaupungista lyhyt matka, ja sen hyvin merkityillä poluilla pääsee hyvin liikkumaan jalan tai polkupyörällä. Pohjois-Irlannissa sää on usein epävakaa, mutta onneksi törmäsimme pyöräretkellämme tällä kertaa vain muutamaan sadepisaraan.

 

Pyöräretken jälkeen maistui päivällinen hotellin läheisyydessä olevassa tunnelmallisessa Percy French Inn -ravintolassa, joka antoi myönteisen alkuvaikutelman Pohjois-Irlannin ruokakulttuurista. Alkuruoaksi valitsemani perunainen kala-ateria oli maukas. Ravintolan oveen oli kaiverrettu Game of Thrones -aiheisia kuvioita, ja se on yksi monista Pohjois-Irlannin GoT-ovista, joiden läpi kulkemalla voi saada leiman erityiseen Game of Thrones -passiin.

 

Seuraavana aamuna nautimme monipuolisen aamiaisen hotellissa. Ennen lähtöä testasin vielä hotellin spa-osaston, jonka sisäuima-altaasta oli isojen ikkunoiden läpi hieno näkymä merelle.


Slieve Dunard -hotellin interiööriä.


Hotellin tasosta kertoo ehkä jotain se, että vieraita varten etupihalla oli paikka helikopterille, jossa nytkin oli pysäköitynä business-helikopteri.


Pyöräretken jälkeen maistui päivällinen hotellin läheisyydessä olevassa tunnelmallisessa Percy French Inn -ravintolassa, joka antoi myönteisen alkuvaikutelman Pohjois-Irlannin ruokakulttuurista.

Slieve Dunard -hotellin interiööriä.


Pohjois-Irlannissa ravintoloiden ruokalista on hyvin kansainvälinen, joten ranskanperunoita ja porsaanleikettä löytyy usein listalta.


Pohjois-Irlannille tyypillinen kalamuhennos, jossa on runsaasti myös perunaa.


Irlanti tunnetaan oluesta ja viskistä, mutta tällä kertaa lasissa on irlantilaista Magners-siideriä.


Ravintolan oveen oli kaiverrettu Game of Thrones -aiheisia kuvioita, ja se on yksi monista Pohjois-Irlannin GoT-ovista, joiden läpi kulkemalla voi saada leiman erityiseen Game of Thrones -passiin.


Newcastlen hienoimpia nähtävyyksiä onkin Tollymoren metsä, jonka jättimäiset tammet ja ikivanhat kivisillat ovat näkyneet muun muassa menestyksekkäiden tv-sarjojen Game of Thronesin ja The Fallin jaksoissa.

Tollymoreen on kaupungista lyhyt matka, ja sen hyvin merkityillä poluilla pääsee hyvin liikkumaan jalan tai polkupyörällä.


Tollymoren tammi oli pääasiallinen sisustuksen raaka-aine, kun varustamo White Star Lines rakennutti Belfastissa Titanicin ja sen sisarlaivat.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries