Linnojen ja tarujen Pohjois-Irlanti - osa 2/5

Pohjois-Irlannin Banbridgeen on rakennettu pysyvä Game of Thrones -näyttely rakennukseen, jossa vuoteen 2018 saakka tehtiin menestyssarjan sisäkuvauksia.


 

 

2.    Päivä: GoT Studio Tour ja jousiammuntaa, Belfast ja Titanic

 

Toisen matkapäivän aamuna suuntasimme Newcastlesta vajaan tunnin ajomatkan päässä olevaan Banbridgeen. Saavuimme keskellä vihreää Pohjois-Irlantilaista maaseutua olevan tehdashallia muistuttavan rakennuksen luo. Lampaat käyskentelivät rakennusta ympäröivällä niityllä. Pian meille selvisi, että rakennus oli entinen elokuvastudio, josta oli Game of Thronesin kuvausten päätyttyä vuonna 2018 tehty tv-sarjaa esittelevä teemanäyttely Game of Thrones Studio Tour. Pysyvä näyttely avasi ovensa vuoden 2022 keväällä pahimman koronapandemian hellitettyä.

 

Banbridgen studiokierros oli niin mielenkiintoinen, että minäkin kiinnostuin uudelleen tv-sarjasta, johon olin aiemmin suhtautunut hieman viileästi. Tv-sarjan faneille paikkaa voi suositella lämpimästi.

 

Studiovierailun jälkeen tutustuimme kahteen muuhun lähistöllä olevaan Game of Thronesin kuvauspaikkaan, Quiole-jokeen ja Ward-linnaan. Ward-linna oli näkyvästi mukana tv-sarjan alkujaksoissa. Siellä pukeuduimme Game of Thrones -tyylisiin viittoihin ja testasimme taitojamme kirveenheitossa ja jousiammunnassa. Perehdyttäjänä meillä oli parrakas paikallinen mies, joka kertoi esiintyneensä avustajana myös tv-sarjan kohtauksissa. Oppaamme kertoikin, että Pohjois-Irlannissa miltei jokainen vastaantuleva parrakas ja pitkätukkainen mies on niin sanottu ekstraaja eli avustaja alueella kuvattavissa elokuvissa ja sarjoissa.

 

Keskiaikaisten harrastusten jälkeen hyppäsimme jälleen autoon ja ajoimme Pohjois-Irlannin pääkaupunkiin Belfastiin, jossa kirjauduimme Titanic-hotelliin. Hotelli ei turhaan ole saanut nimeään, sillä se rakennettiin muutama vuosi sitten paikalle, jossa runsas sata vuotta sitten rakennettiin surullisen kuuluisa valtameriristeilijä ja monta sen sisaralusta. Itse asiassa hotelli toimii rakennuksessa, joka oli aikoinaan Harland & Wolff -telakkayhtiön toimisto. Rakennus oli vuosikymmenien ajan ollut välillä hylättynä, mutta sitä ei onneksi kuitenkaan purettu. Niinpä hotelli oli säilyttänyt telakkatoimiston rakenteet ennallaan ja joitakin huoneita kokonaan alkuperäisessä asussaan. Oli koskettavaa liikkua toimistohuoneissa, joista muutamia telakkayhtiön keskeisiä johtajia lähti aikoinaan Titanicin kohtalokkaalle neitsytmatkalle, jolta he eivät koskaan palanneet. Hotellin portieerina työskentelevä vanhempi herrasmies esitteli meille hotellia ja kertoi, että miltei jokaisella belfastilaisella on esi-isä, joka työskenteli aikoinaan telekalla. Titanicin kohtalo on siten osa kaupungin historiaa. Myös hotelli kertoi hienolla tavalla Titanicin tarinaa, kun sen sisustuksessa oli käytetty samoja materiaaleja ja kuvioita kuin kuuluisalla valtamerilaivalla. 

 

Studiokierroksella kävijä tapaa monia Game of Thrones -sarjasta tuttuja hahmoja.


Studiokierroksella saa hyvän käsityksen siitä, mitä kaikkea menestyvän tv-sarjan tekeminen vaatii.


Game of Thrones -fanikaupasta löytyy laaja valikoima menestyssarjasta tuttua rekvisiittaa.


Game of Thrones -näyttelyä kiertäessä nälkä voi yllättää. Onneksi rakennuksessa on ravintola, josta saa muun muassa brittien perinneherkkua Fish and Chips eli kalaa ranskalaisilla.


Ward-linna oli näkyvästi mukana tv-sarjan alkujaksoissa. Siellä pukeuduimme Game of Thrones -tyylisiin viittoihin ja testasimme taitojamme kirveenheitossa ja jousiammunnassa.

Kirveenheitto on vaativa laji.


Jousiammunta Game of Thrones -sarjan aidoissa kulisseissa oli hieno kokemus.


Infotaulut Game of Thronesin kuvauspaikoilla tarjoavat matkailijalle hyödyllistä tietoa.


Belfastissa on hienoja seinämaalauksia.


Titanic-laivan pienoismalli Titanic-hotellissa muistuttavat paikan historiasta.


Titanic-hotellin baarihuone oli aikoinaan työtila, jossa suunniteltiin Titanic ja monta sen sisarlaivaa.


Hotellin portieeri esittelee matkailijaryhmille Titanic-hotellin historiaa.


Oppaamme esittelee Titanic-hotellissa alkuperäisessä asussa säilytettyä lennätinhuonetta, jonne ensimmäisenä saapui tieto Titanic-laivan onnettomuudesta.


Titanic-hotellin sisustuksessa on käytetty runsaasti samoja elementtejä kuin aikoinaan saman nimisessä laivassa.


Titanic-hotellin baari.


Titanic-laiva oli yksi White Star Line -varustamon monista laivoista.


 


















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries