Alabaman Mobile on Mardi Gras -karnevaalin kehto

Mobilen Mardi Gras -paraatit ovat tunnettuja kirkkaista väreistään.


 

Mardi Gras -karnevaali on kotoisin Yhdysvaltain Alabamassa sijaitsevasta Mobilen kaupungista. Helmikuun aikana kaupungissa voi nähdä 40 paraatia, heitellä perinteisiä Moon Pies -keksejä ja perehtyä tapahtumaan Mobile Carnival -museossa.

 

Mardi Grasia (tunnettu myös nimellä "Fat Tuesday") juhlitaan karnevaalisesongin viimeisenä päivänä, joka on tyypillisesti tiistai ennen kristillisen perinteen tuhkakeskiviikkoa eli paaston ajan alkua. Suomessa sitä voidaan verrata tuhkakeskiviikkoa edeltävään laskiaissunnuntaihin. 


New Orleansin Mardi Gras on tuttu monille, mutta kaikki eivät tiedä, että tapahtuma sai alkunsa Alabaman Mobilen kaupungista - jossa se on vähintään yhtä suuri tapahtuma. Karnevaaliviikkoina satamakaupungissa kulkee jopa 40 paraatia Fat Tuesday -päivään asti. Tänä vuonna se on 21. helmikuuta. 


Karnevaalin aikana voi kokea muun muassa Yhdysvaltain vanhimman paraatijazzbändin, kun 140 vuotta täyttävä Excelsior Band viihdyttää osallistujia. Perinteisten juhlallisuuksien lisäksi monet baarit ja yökerhot järjestävät iltaisin omia tapahtumiaan. 


Historiallinen karnevaali 
Mardi Gras saapui Mobileen ranskalaisten tutkimusmatkailijoiden mukana vuonna 1703, minkä jälkeen juhla sai vähitellen amerikkalaisia piirteitä. Esimerkiksi kahdeksan vuotta ensimmäisen Mardi Grasin jälkeen Dauphin Streetillä raahattiin paperimassasta tehtyä häränpäätä, ja tämän kulkueen uskotaan olevan Yhdysvaltain ensimmäinen karnevaaliparaati. 


Monia vuosia myöhemmin, vuoden 1830 uuden vuoden aattona, humalassa oleva puuvillanvälittäjä Michael Krafft marssi kaupungin halki haravan ja lehmänkellojen kanssa. Siten alkoivat perinteiset uuden vuoden naamiaisparaatit. Uutta vuotta juhlittiin tällä tavalla aina Yhdysvaltain sisällissotaan asti. Vuonna 1868 mobilelainen Joe Cain pukeutui kuvitteelliseksi Slackabamarinico-nimiseksi Chickasaw-päälliköksi ja johti paraatia kaupungin halki. Siitä lähtien Joe Cainin päivää on juhlittu hullunkurisella paraatilla aina tuhkatorstaita edeltävänä sunnuntaina. 

 

Mardi Gras -herkkuja Paraatien kulkiessa katsojat heittelevät Moon Pies -herkkuja, jotka ovat suklaapäällysteisiä ja vaahtokarkkitäytteisiä keksejä. Niitä on saatavilla banaanin, suklaan ja maapähkinävoin makuisina. Joka vuosi Alabaman paraateja päin heitetään noin kolme miljoonaa keksiä.  

Toinen karnevaalin perinneherkku on King Cake, joka on briossimainen kanelipulla. Pullia voi ostaa eri leipomoista, mutta niistä on tehty myös jäätelöversiota Cammie’s Old Dutch -jäätelökioskissa sekä cocktaileja Moes’ Original BBQ -ravintolassa. Herkkuja on saatavana myös hunajan ja kahvin makuisina.

Karnevaalimuseo Mobile Carnival Museum esittelee kattavasti Mardi Grasin perinteitä ja historiaa. Museossa voi ihailla pukusuunnittelun taidetta ja kokea, minkälaista on seistä paraatilavalla "naamion takana". Museossa on yhteensä 14 galleriaa, joissa on juhlaan liittyviä videoita ja interaktiivisia paraatialueita. Lisäksi vierailijat pääsevät tutustumaan Of Men and Myths -näyttelyyn, joka kertoo Joe Cainin roolista Mardi Gras -juhlissa.

 

Alabama / related.dk 1.2.2023

 

Mobilen Mardi Gras -paraatit ovat tunnettuja kirkkaista väreistään.

 

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries