Hämeenlinna palaa keskiajalle

Hämeen Keskiaikafestivaalit houkuttelivat paikalle runsaasti yleisöä vuonna 2019. Kuva: Markus Perko


 

Keskiaika valtaa Hämeenlinnan Linnanpuiston, kun Hämeen Keskiaikafestivaali käynnistyy 20.8. ja päättyy 22.8. 2020. Viikonlopun aikana upea puisto, vanhan Hämeen linnan kupeessa, täyttyy jo 22. kerran n. 25 000 vierailijasta, markkinatunnelmasta ja elämyksistä kaikille aisteille. 

”Kyseessä ei ole niinkään keskiaikaiset markkinat, vaan festivaali, josta löytyy ohjelmaa kaikille. Päiväsaikaan ohjelma painottuu perheille; on erilaisia työnäytöksiä, musikantteja, otteluita ja mittelöitä. On hurjia miekkailuja, buhurtia, hevosturnajaisia ja kilpaa, jos jonkinlaista, kun kisataan Hämeen herruudesta” kuvailee festivaalijohtaja Ville Ketonen.

Markkinat toki muodostavat perustan koko tapahtumalle. Tänäkin vuonna puistossa on yli 100 kauppiasta keskiaikaisine kojuineen. ”Raaditamme osallistujat, jotta laatu pysyy korkeana” toteaa Ketonen ”Samoin tarkistamme myyntipisteiden esillepanon ja autenttisuuden, aidon keskiaikaisen tunnelman takaamiseksi”.

Pakanametsässä kokoontuvat parantajat, noidat, velhot ja tietäjät kaupittelemaan omia tuotoksiaan, esittelemään taitojaan, jakamaan tietoaan ja kertomaan tarinoita hurjista reissuistaan.

Nuorisoyhdistys Todellisuuspakolaiset ”Todarit” rakentavat fantasialeiri Metsänpeiton, jossa on tilaa kaikenlaisille noidille, shamaaneille, fauneille, keijuille, karvakorville, tupsuhännille ja muille oudoille otuksille.

Tämän vuoden huippuna on yksityisen keräilijän ja tutkijan Peter Mustosen näyttely Viikingit ja Ritarit, joka keskittyy 1450- 1620-vuosien aseisiin ja koruihin. Joukossa on todellisia harvinaisuuksia Japanista, Intiasta ja Ottomaanien valtakunnasta. Näyttelyn esineitä on ollut lainassa useissa museoissa ja Peter Mustonen on toiminut asiantuntijana monissa museonäyttelyissä.

”Kun elokuun ilta alkaa hämärtää, on puisto parhaimmillaan. Silloin esiin marssivat hevoset tuliturnajaisineen ja lyhdyt syttyvät puistoa valaisemaan. Kireen Kypärän Tavernassa tunnelma on kuin entisaikojen oktoberfesteillä.  Tunnelmaa täydentävät autenttiset viikinki-, keskiaika- ja fantasialeirit, joiden teltat ovat pystyssä koko viikonlopun ajan. Niin rahvas, aatelisto kuin räävittömät viikingit pitävät omia pitojaan linnan saleissa iltaisin ” jatkaa Ville Ketonen, joka festivaaleilla tunnetaan paremmin sheriffi William Smallfiedsinä

Kaikkea tätä yhdistää puheensorina, keskiaikaiset maut ja tuoksut. Sekä tietysti musiikki!  Paikalla on parhaat keskiaikaiseen musiikkiin erikoistuneet artistit, jotka saapuvat Keski-Euroopasta ja tietysti Suomesta. Musiikki soi aamusta myöhäiseen yöhön. Pääesiintyjänä tänä vuonna on saksalainen Corvus Corax, jota on kutsuttu myös keskiaikamusiikin Rolling Stonesiksi.

Hämeen Keskiaikafestivaali on yksi tämän vuoden suurimmista tapahtumista. Korona on kurittanut tätäkin festivaalia ja vaatinut muutoksia niin järjestelyihin kuin ohjelmaankin. ” Tämä tapahtuma tehdään terveys ja turvallisuus edellä. Ruttotohtorimme alueella varmistavat, että hygieniasta pidetään huolta ja turvavälit säilyvät.  Mutta emme tingi laadusta tippaakaan, teemme tapahtuman rakkaudesta keskiaikaan.”

toteaa Ketonen.

 

Tarkempi ohjelma aikatauluineen löytyy :

www.keskiaikafestivaali.fi

Tapahtuman sisältöä voi seurata Facebookissa:

https://www.facebook.com/keskiaikafestivaalit

Instagramissa

www.instagram.com/keskiaikafest

Youtubessa trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=23vTu5b-o7s

Hintatiedot ja liput:

https://www.tiketti.fi/hameen-keskiaikafestivaali-2021-linnanpuisto-hameenlinna-lippuja/73033

 

Hämeen Keskiaikatapahtumat Oy kertoi asiasta tiedotteessaan 13.8.2021.

 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries