Irlanti houkuttelee Halloween-juhliin

Tänä vuonna luvassa on paitsi Euroopan suurin halloween-festivaali myös Draculan 125-vuotisjuhlat.


 

Halloween on kasvattanut viime vuosina suosiotaan suomalaisten keskuudessa. Harva kuitenkin tietää, että tämä 3 000 vuotta vanha juhla on peräisin Irlannista, jossa sitä vietetään vuosittain monen festivaalin voimin. Tänä vuonna luvassa on paitsi Euroopan suurin halloween-festivaali myös Draculan 125-vuotisjuhlat.

 

Lokakuun 31. päivänä vietettävä halloween on kasvattanut viime vuosina suosiotaan suomalaisten keskuudessa. Moni mieltää halloweenin amerikkalaiseksi juhlaksi, mutta oikeasti se on peräisin Irlannista. Halloweenin juuret vievät yli 3 000 vuoden päähän pakanalliseen Irlantiin, jossa vietettiin kesäkauden päättymisen juhlaa samhainia. Siitä kehittyi myöhemmin halloween.  

Veret seisauttavat 125-vuotisjuhlat Draculan kunniaksi Irlannin halloween-kalenterin kohokohtia on kirjailija Bram Stokerin kunniaksi järjestettävä Bram Stoker Festival. Tänä vuonna luvassa on suorastaan veret seisauttavaa ohjelmaa, sillä 28.-31. lokakuuta vietetään Bram Stokerin ikonisen Dracula-hahmon 125-vuotisjuhlia.

Tarina tästä maailman tunnetuimmasta vampyyrista on saanut inspiraatiota Dublinista ja eläviä kuolleita (neamh-mairbh) koskevista irlantilaisista legendoista. Festivaaliohjelma on vielä työn alla, mutta järjestäjien mukaan luvassa on festivaalin historian suurin ja paras kattaus. Yleisölle tarjotaan elokuvanäytäntöjä, teatteria, musiikkia, komediaa, luentoja ja karmaisevia kävelyretkiä. Lisäksi on huhuttu erityisestä vampyyrimenusta. Tapahtumia järjestetään sekä sisällä että ulkona, ja lopullinen ohjelma julkaistaan lokakuun alussa.

Festivaaliin tai halloweenin viettoon voi virittäytyä jo nyt Bram Stoker Festival at Home Treats podcasteilla ja videoilla, jotka käsittelevät Bram Stokeria, vampyyreja ja niiden roolia nykykulttuurissa.

 

Euroopan suurin halloween-festivaali Halloween-fanien kannattaa ehdottomasti katsastaa myös Derry Halloween, joka on noin 90 000 vuotuisella kävijällään Euroopan suurin halloween-festivaali. Festivaali järjestetään pohjoisirlantilaisessa Derryssä, joka on maan neljänneksi suurin kaupunki. Sijaintinsa vuoksi kaupunki on myös ihanteellinen lähtökohta roadtripille pitkin rannikkoa.

Derry Halloweenin ohjelmassa on 28.-30. lokakuuta muun muassa kulkue, ilotulitus, kauhistuttavaa katutaidetta sekä hyytävä iltakävely metsässä ja kaupungilla.

 

Teksti: Tourism Ireland, related.dk 22.9.2022



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries