Alabaman Mobileen pääsee taas junaradalla

Syksyllä 2023 junayhteys Louisianan New Orleansista ja Alabaman Mobileen avataan uudelleen - 18 vuoden tauon jälkeen.

 


 

Syksyllä 2023 junayhteys Louisianan New Orleansista ja Alabaman Mobileen avataan uudelleen - 18 vuoden tauon jälkeen. Nyt matkailijat saavat kokea niin värikkään New Orleansin kuin historiallisen Mobilen, jolla on itse asiassa jopa pidempi Mardi Gras -karnevaalihistoria. Mielenkiintoisessa Mobilessa on myös interaktiivinen Clotilda-orjalaivasta kertova museo, villieläinten asuttama Amerikan Amazon, monia historiallisia majoituspaikkoja sekä hyviä paikallisia ravintoloita.

 

Mardi Grasin amerikkalainen syntymäkaupunki

Monet luulevat, että amerikkalainen Mardi Gras -karnevaali syntyi New Orleansissa. Todellisuudessa karnevaalia kuitenkin vietettiin Mobilessa jo 15 vuotta ennen kuin New Orleans edes perustettiin. Muun muassa tämän tiedon kertoo Mobile Carnival Museum, jossa voi myös tutkailla historiallisia karnevaalivaunuja, ihailla kimaltelevia pukuja ja kokea, millaista on seistä paraatilavalla "naamion takana". Ja helmikuussa Mobilessa vieraillessa saa kokea aivan oikeita upeita paraateja.

 

 

Yhdysvaltain Amazonit

Vesiurheilun ystävien kannattaa valita kohteeksi Mobile-Tensaw Delta, joka on yksi Yhdysvaltain suurimmista jokisuistoista ja kosteikoista. Valtavassa vesiurheilukeskuksessa voi harrastaa monia aktiviteetteja, kuten kajakkiajeluita, SUP-lautailua ja kumiveneretkiä.  

 

Alue on myös monien eri eläinlajien asuttama, ja sitä kutsutaan nimellä Amerikan Amazon. Siellä saa nähdä muun muassa alligaattoreita, delfiineitä ja sääskiä. Lintuharrastajien kannattaa lähteä myös Dauphin-saarelle Audubonin lintujensuojelualueelle, jossa voi bongata etelästä tulevia muuttolintuja. Alabaman kaikista virallisesti dokumentoidusta 445 lintulajista jopa 420 lajia on havaittu täällä.

 

Uusi näyttely Clotilda-orjalaivasta

Uusi näyttely Clotilda-orjalaivasta
8.heinäkuuta Africatown Heritage House -museossa avataan näyttely nimeltä Clotilda: The Exhibition. Näyttely kertoo orjalaiva Clotildasta, joka saapui Mobileen yli 50 vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli kieltänyt mannertenvälisten orjakaupan. Interaktiivisen näyttelyn päähenkilöinä ovat ne 110 miestä, naista ja lasta, jotka kuljetettiin laittomasti Länsi-Afrikasta Mobileen ja jotka perustivat oman yhteisön Africatowniin. Näyttely avataan tasan 163 vuotta sen jälkeen, kun alus rantautui Amerikkaan. 

 

Clotildasta on tehty myös dokumenttisarjoja. Lokakuussa julkaistu Netflix-dokumentti Descendant kertoo aluksen eloonjääneistä. Disney+ puolestaan on julkaissut dokumentin Clotilda: Last American Slave Ship. 

 

Toisen maailmansodan aikainen taistelulaiva 

Sotalaivaston historiaan puolestaan keskittyy Battleship Memorial Park, jossa voi tutustua toisen maailmansodan aikaiseen USS Alabama -taistelulaivaan aina sen keittiöitä, leikkaussaleja ja sairaaloita myöten. Aluksella oli 2 500 hengen miehistö, ja se johti Yhdysvaltain laivaston Tokionlahdelle 5. syyskuuta 1945. Lisäksi Battleship Memorial Park esittelee USS Drum -sukellusveneen, panssarivaunuja ja lentokoneita, jotka olivat niin ikään käytössä toisessa maailmansodassa. 

 

Useimpiin yllä oleviin Mobilen nähtävyyksiin pääsee Alabama's All-in-One Tickets -lipulla, jonka voi ostaa 1-5 päiväksi. Lippu maksaa 13-65 dollaria (noin 85-420 euroa). 

 

 

 

HISTORIALLISIA YÖPYMISPAIKKOJA 

Monterey Pl -kadulla sijaitseva Kate Shephard House B&B rakennettiin vuonna 1897, ja se sisältää edelleen joitakin alkuperäisiä huonekaluja. Majatalossa on kaksi vierashuonetta, joista toisessa on tammisänky sekä hieno kylpyamme ja toisessa antiikkinen messinkisänky. Huoneet maksavat 175 dollaria / yö (noin 165 euroa).

 

Mobilen historiallisessa kaupunginosassa sijaitseva Malaga Inn on 1860-luvulta peräisin oleva rivitalo. Majapaikan 39 huoneessa on puulattiat sekä tyylikkäät huonekalut, ja joissakin huoneissa on myös parveke. Huoneet alkaen 139 dollaria / yö (noin 130 euroa). Samanhintainen majapaikka on Fort Condé Inn, jossa sielläkin on historiallisia huoneita, perinteisiä huonekaluja mutta myös mökkejä ja modernimpia sviittejä.

 

 

 

RUOKAILUPAIKKOJA

Ravintolaketju Wintzell's Oyster House perustettiin Mobilen Dauphin Streetille vuonna 1938. Ravintola tarjoaa niin grillattuja ostereita voilla ja juustolla höystettyinä kuin tuoreita ostereita katkarapujen, ravun ja parmesaanikastikkeen kera. Mutta jos osterit eivät ole omaan mieleen, erinomaisia vaihtoehtoja ovat ainakin ravintolan paistetut vihreät tomaatit, palkittu kala-gumbo sekä Oprah Winfreyn suosikkiateria, eli West Indies Salad. Kannattaa myös pysähtyä Mobilen vanhimpaan ravintolaan nimeltä Dew Drop Inn. Ravintola perustettiin vuonna 1924, ja 1930-luvulta alkaen se on pysynyt samassa osoitteessa 1808 Old Shell Road. Hodareista tunnetun ravintolan listalla on myös esimerkiksi hotdogsandwich, joka sisältää makkaran lisäksi chilillä maustettua lihaa, hapankaalia, sinappia ja suolakurkkuja.

 

Käytännön tietoa

Mobilen ja New Orleansin välillä on kaksi päivittäistä junalähtöä kumpaankin suuntaan.

 

 

 


 

 

 

Lähde: Alabama Tourism Department, related.dk 7.6.2023

 


Mobilesta löytyy hienoja historiallisia yöpymispaikkoja. Kuva: Visit The USA


Seinämaalaus kertoo orjalaiva Clotildasta, joka saapui Mobileen yli 50 vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli kieltänyt mannertenvälisten orjakaupan. Kuva: Andi Martin


Vesiurheilun ystävien kannattaa valita kohteeksi Mobile-Tensaw Delta, joka on yksi Yhdysvaltain suurimmista jokisuistoista ja kosteikoista. Valtavassa vesiurheilukeskuksessa voi harrastaa monia aktiviteetteja, kuten kajakkiajeluita, SUP-lautailua ja kumiveneretkiä. Kuva: Chris Granger


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries