Turku-vinkit matkailijalle

Turku tarjoaa matkailijalle keskiaikaisia kaupunkinäkymiä ja paljon muuta. Kuva: VisitTurku


 

Turussa valmistaudutaan vilkkaaseen matkailukesään. Myönteisiä odotuksia nostattavat erityisesti tapahtumat, sillä kahden rikkonaisen kesän jälkeen festivaaleille on jopa patoutunutta kysyntää. Lomareissuja suunnitellaan yhä vapautuneemmin.

 

– Turun hotelleissa on paljon varauksia heti kesäkuulle. Elokuun toisena viikonloppuna majoitukset ovat jo täyteen buukattuja, kun kaupungissa järjestetään peräti kaksi musiikkifestaria: Knotfest ja Aurafest. Kesän vetonauloja ovat myös Kesärauha, Turku Sea Jazz, DBTL, Ruisrock sekä Turun Musiikkijuhlat, luettelee Visit Turun myynti- ja markkinointijohtaja Satu Hirvenoja.

Turku ja Varsinais-Suomi ovat matkailualueita, joissa pandemian aiheuttamaa ahdinkoa ovat helpottaneet kotimaiset matkailijat. Hirvenoja luottaa, että Suomi-innostus on tullut jäädäkseen.

– Suomalaiset ovat löytäneet kotimaan viehätyksen ja nyt suorastaan janoavat lisää tietoa erilaisista kohteista ja aktiviteeteista – myös salaisista helmistä. Kotimaassa matkaillaan myös siksi, että halutaan tukea paikallisia matkailualan yrittäjiä, Hirvenoja taustoittaa.

– Jo viime kesä oli matkailulle voimakasta elpymisen aikaa. Varsinais-Suomessa matkailualan liikevaihto kasvoi, ja vuoden lopulla kehitys oli jo lähellä pandemiaa edeltävää tasoa. Myös yöpymistilastojen mukaan viime kesä oli menestys. Heinäkuussa Turussa yllettiin jopa kaikkien aikojen ennätykseen.

 

Matkailun trendit ohjaavat valintoja

 

Saariston syleilemä Turku on monipuolinen ja suosittu matkakohde, koska kaupungissa voi helposti yhdistää kulttuuri- ja luontomatkailun. Retkeily luonnossa on matkailun trendi, joka jatkuu vahvana myös pandemian jälkeen.

– Mainioita matalan kynnyksen retkeilykohteita ovat kaupungin puistot ja läheiset luontopolut, joihin pääsee päiväretkelle vaikkapa lähiliikenteen bussilla matkaten, Hirvenoja vinkkaa mainiten esimerkkinä Kurjenrahkan kansallispuiston.

Hirvenojan mukaan luonnosta – ja lomamatkoilta ylipäätään – etsitään usein mielenrauhaa ja hyvinvointia.

– Retkeilyn lisäksi suosiossa ovat kylpylälomat, hemmottelevat palvelut ja virkistävä kuntoilu. Tietysti hyvinvointiin kuuluu myös herkullinen ruoka, josta Turun ravintolat tunnetaan.

Matkailun virtauksista yksilöllisyys ja yhteisöllisyys tuntuvat äkkiseltään ristiriitaisilta, mutta oikeastaan ne vauhdittavat toisiaan.

– Luksus ei tarkoita kotimaanmatkailussa niinkään ylellisyyttä vaan yksilöllisiä kokemuksia ja palveluita. Niitä etsivät myös Turun seudulla matkailevat. Matkailun yhteisöllisyyttä vaalitaan sosiaalisessa mediassa, jossa jaetaan tietoa upeista kokemuksista sekä uniikeista kohteista ja aktiviteeteista, Hirvenoja selvittää.

Matkailijoiden suunnitellessa reissujaan kohteen ja matkustustavan valinnassa painavat yhä enemmän vastuulliset arvot. Hirvenoja muistuttaa, että trendin sijaan vastuullisuus tulisi nähdä pysyvänä toimintatapana.

– Matkailijat suosivat yhä enemmän kohteita, joissa otetaan huomioon matkailun vaikutukset paitsi ympäristöön myös paikalliseen kulttuuriin ja talouteen. Vastuullisuus on matkailijoiden ja matkailutoimijoiden yhteinen asia ja siksi me Visit Turussa kannustamme paikallisia yrityksiä Visit Finlandin viitoittamalle vastuullisuuden polulle, Hirvenoja toteaa. 

 

Matkailun trendit ja Turku-vinkit kesään

 

1.    Citypatikointi

Kaupunkiretkeilijä yhdistää mielellään urbaanin loman ja helppoon päiväpatikointiin sopivat luontokohteet. Turun seudun joukkoliikenne Föli vie esimerkiksi Kuusiston linnanraunioille ja Kurjenrahkan kansallispuistoon, jossa on laaja valikoima opastettuja reittejä taukopaikkoineen. Ruissalon luontopoluille voi piipahtaa myös Fölin vesibusseilla. Turun seudun kauniita maisemia pääsee ihailemaan patikoinnin lisäksi pyöräillen. Pyöräilyreitin voi valita lukuisista vaihtoehdoista aikataulun ja kunnon mukaan. Jos mieli halajaa retkelle maailman kauneimpaan Turun saaristoon, poimi helpot vinkit Kiss my Turku -sivuston artikkelista.

2.    Mielen ja kehon hyvinvointi

Matkoilta haetaan mielenrauhaa ja hyvinvointia kiireisen arjen vastapainoksi. Kohteeksi valitaan paikka, jossa on mahdollisuus rauhoittumiseen, hemmotteluun ja kuntoiluun. Turussa hyvinvointia tarjoaa esimerkiksi Ruissalon Kylpylä, Turun ja Tukholman välillä upouusi Viking Glory. Kesäiseen kaupunkireissuun saa helposti ujutettua virkistävää kuntoilua piipahtamalla  Urheilupuistossa ja polskimalla Samppalinnan maauimalassa tai lapsiperheiden suosikkikohteessa Jukuparkissa. Aurajoen maisemissa voi hakea mielenrauhaa modernilta pyhiinvaellukselta, johon ei tarvitse niinkään asettaa hengellisiä tavoitteita vaan henkisyyttä. Visit Turun verkkokaupasta voi jopa tilata yksityisen Mindfulness-kävelykierroksen. Herkuttelijoiden suosikiksi on noussut Visit Turun Food Walk, joka on räätälöity yhdessä paikallisten ravintoloiden kanssa.

3.    Yksilöllisyys

Matkailijat haluavat henkilökohtaisia mieltymyksiä ja tottumuksia mukailevia matkoja, joissa korostetaan laatua ja henkilökohtaista palvelua. Seikkailunhalu saa kokemaan uutta ja erilaista. Turussa arkeologian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus Ars Nova jatkaa sisäpihalla arkeologisia kaivauksia, joihin pääsee kesällä yleisö mukaan. Elämyksellisen museovierailun tarjoaa myös Kuralan Kylämäki, jonka pihapiiri on kuin aikahyppy 1950-luvun maatilalle. Vielä kauemmas historiaan vievät Apteekkimuseo, 1700-luvun herrasväen asumistyyliä esittelevä Qwenselin talo ja idyllinen Cafe Qwensel. Nykypäivän Turku-elämyksen voi kokea Doerzin välittämän paikallisoppaan kanssa. Uniikin majoituskohteen tarjoaa Hotel Kakola, jossa rohkeimmat voivat yöpyä entisessä Lääninvankilan eristyssellissä. Luonnon äänistä nauttiva seikkailija valitsee majoitukseksi Ruissalon Kylpylän Tentsile-teltan, joka on kiinnitetty puiden väliin.

4.    Yhteisöllisyys

Matkailijat arvostavat yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta samanhenkisten ihmisten kanssa. Turun kesä on tehty festareista ja tapahtumista, jotka kokoavat erilaisia “heimoja” yhteen. Esimerkiksi yleisurheilun ystävät yhdistää Paavo Nurmi Games ja indiemusiikin fanit Kesärauha. Legendaarinen Ruisrock yhdistää ihan kaikki. Kokemuksia ja suosituksia tapahtumista sekä matkakohteista jaetaan tietysti sosiaalisessa mediassa. Kuvauksellisuus on nykyään tärkeä kriteeri matkailijan valinnoille. Onneksi Turku näyttää äärimmäisen hyvältä kuvissa! Upeat näkymät yli kaupungin avautuvat Walo Rooftop Barista ja Kuppis Rooftop Barista. Poimi vinkit parhaista kuvauspaikoista Kiss my Turku -sivuston artikkelista.

5.    Vastuullisuus

Vastuullinen matkailija suosii valinnoissaan kestäviä arvoja ja ottaa etenkin ympäristövaikutukset huomioon. Upea ja vastuullinen tapa tutustua esimerkiksi Turun herkkään saaristoon on merimelonta. Aavameren opastettuja retkiä ja kursseja järjestetään useina viikonpäivinä Turun Ruissalossa ja Saaristomeren kansallispuistossa. Opastettuja sähköpyöräkierroksia saaristoon ja kaupunkimaisemiin järjestää 10Bikes. Ekologinen seikkailuhuvipuisto on Flowpark, jossa radat on rakennettu puihin niitä vahingoittamatta. Turun hotelleista esimerkiksi Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone on sitoutunut edistämään vastuullista matkailua ja hyväksynyt Visit Finlandin valtakunnalliset kestävän matkailun periaatteet. Lue kestävät vinkit vastuulliseen matkailuun Kiss my Turku -sivuston artikkelista.

 

Löydät lisää ajankohtaisia matkavinkkejä Visit Turun matkailusivustolta Kissmyturku.fi.

 

Lähde: Visit Turku 11.5.2022


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries