Venäjä, kaunis Pietari


Pietarin keskustassa olevan entinen Esders et Sheefhaalsin tavaratalo on kaunista arkkitehtuuria. Rakennuksen seinässä on kirjoitukset sekä venäjäksi että ranskaksi, mikä kertoo kaupungin kansainvälisyydestä 1900-luvun alussa.


 
Pietari on hieno kaupunki. Se on lähellä, mutta siellä tulee käytyä liiankin harvoin. Siellä on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Jo pelkästään kävely Pietarin keskustan kaduilla on elämys, kun joka puolella näkee hienoja vanhoja palatseja ja muita arvorakennuksia, jotka ovat peräisin Venäjän suuruuden ajalta ennen vuoden 1917 vallankumousta.

Kävin ensimmäisen kerran Pietarissa, tai silloisessa Leningradissa, vuonna 1982. Tuolta matkalta, joka ajoittui alkuvuoden kirpeisiin talvipäiviin, on jäänyt mieleen muun muassa käynti hienossa Venäläisen taiteen museossa ja taitavan merimaalarin Ivan Aivazovskyn upeat maalaukset.

Asuin ensimmäisellä matkallani historiallisessa, 1800-luvun lopulla rakennetussa hotelli Europeiskajassa. Hotelli oli siihen aikaan nuhjuinen ja huoneet olivat karuja. Oli kuin hotellia ei olisi ollenkaan siivottu ja kunnostettu vallankumouksen jälkeen. Oli vaikea tunnistaa samaa hotellia, kun muutama vuosi sitten poikkesin sen aulassa. Hotelli oli nyt kunnostettu ja ehostettu loistohotelliksi, joka tunnetaan nimellä Grand Hotel Europe.

Ensimmäiseltä matkalta jäivät mieleen myös käynnit paikallisissa nuorison yökerhoissa, huonosti varustetut kaupat ja harvalukuiset kahvilat, joiden kahvi oli kaamean pahaa.

Ensimmäisen matkan tein junalla. Mieleen on jäänyt paluumatkalta pelko, kun taskuun oli jäänyt runsaasti ruplia, joita ei olisi saanut viedä pois maasta.

Sen jälkeen olen käynyt Pietarissa laivalla ja parikin kertaa junalla. Ensimmäisen junareissun aikana noin vuonna 2008 majoituin Vasilin saarella vasta avatussa S-ryhmän kylpylähotellissa, joka nykyisin tunnetaan nimellä Solo Sokos Hotel Palace Bridge. Se oli viihtyisä hotelli, jonka kylpyläosasto oli hieno. Myös sijainti oli hyvä, koska lähellä oli monia nähtävyyksiä eikä pääkadulle Nevski Prospektille ollut kovin pitkä matka.

Vierailin tuolla matkalla myös kahdessa muussa S-hotellissa, Solo Sokos Hotel Vasilievskyssä ja hotelli Olympia Gardenissa.

Erittäin antoisa oli kaksipäiväinen Allegro-junamatka Pietariin maaliskuussa 2014. Majapaikka oli tuolloin hotelli Aster, joka oli vaatimaton mutta sijainniltaan erittäin hyvä, koska hotelli sijaitsee lähellä Nevski Prospektia.

Tuon viimeisimmän Pietarin-vierailun ohjelmaan kuului muun muassa mielenkiintoinen opastettu käynti taidemuseo Eremitaasissa, Pietari-Paavalin linnoituksessa ja Iisakin kirkossa. Virallisen ohjelman ohessa minulle jäi yksi sunnuntaipäivä omaa aikaa, jonka käytin kävelemällä ympäriinsä keskustassa ja ihailemalla hienoa vanhaa kaupunkiarkkitehtuuria, jonka helmiä ovat muun muassa hieno vanha Singer-yhtiön toimitalohttp://www.visit-petersburg.ru/en/showplace/196935/ Nevski Prospektin varrella ja entinen Esders et Sheefhaals –tavaratalo ns. Punaisen sillan kupeessa.

Poikkesin lisäksi katsomassa ulkopuolelta muun muassa Verikirkkoa ja Pushkin-museota. Lisäksi kävin Nevskin varrella kirkossa, joka oli Neuvostoliiton aikana toiminut uimahallina. Ehkä mielenkiintoisimmat käyntikohteet olivat kuitenkin kaksi vanhaa yksityispalatsia, Nevski Prospektin varrella oleva Stroganovin perheen palatsi ja siitä jonkin matkan päässä oleva Jusupovin palatsi. Niissä oli menneen maailman loistoa. On hieno asia, että ne on pieteetillä kunnostettu ja avoinna yleisölle.

Jusupovin palatsissa oli jopa yksityinen teatterisali. Palatsiin liittyy muutenkin mielenkiintoista historiaa, koska siellä käynnistyi aikoinaan Rasputinin murha.

Mielenkiintoinen käyntikohde oli myös Nevski Prospektin varrella ollut paikallisen jääkiekkojoukkueen SKA:n fanituotekauppa, josta kävin ostamassa tuliaisia kotiin.

Parin päivän vierailu Pietarissa sujui viihtyisästi, koska kaupungissa on nykyään hyviä ruokaravintoloita. Yllätyin silloin, kun monessa ravintolassa oli asiakkaille tarjolla vesipiippuja.

Pietarista voi siis lyhyessäkin ajassa, jopa kahdessa päivässä, saada paljon irti, kun majoittuu keskeisellä paikalla ja kävelee reippaasti.

Kaupunki on mielenkiintoinen ja kaunis matkakohde, joka nykyisillä valuuttakursseilla on kohtuuhintainen. Kaupunkiin pääsee nopeasti Suomesta esimerkiksi Allegro-junalla.

Ainoa kynnys Pietarin-matkailulle on viisumin hankinta, mutta senkin voi välttää matkustamalla kaupunkiin Helsingistä St Peter Linenlaivalla, joka antaa viisumivapauden lyhyille matkoille.





Esders et Sheefhaalsin tavaratalo Punaisen sillan kupeessa rakennettiin muutamia vuosia ennen sosialistista vallankumousta. Kaupankäynti talossa tyssäsi siis alkuunsa, mutta onneksi rakennus säilyi ja on nyt kunnostettu.

Singer-ompelukoneyhtiön 1900-luvun alussa rakennettu toimitalo Nevski Prospektin varrella on hieno esimerkki Art Noveau –rakennustyylistä. Monia vaiheita nähneessä rakennuksessa toimii nykyisin kahvila.

Jykevä asuinkerrostalo Pietarin keskustassa.

Jusupovin palatsin sisänäkymiä. Kuva: Visit St Petersburg.

Jusupovin perhe oli yksi Venäjän varakkaimpia ennen vallankumousta. Heidän entisessä kotipalatsissaan on jopa teatterisali.

Jusupovin palatsin teatterisali.

Venäläisen taiteen museon julkisivu.
Kuva: Visit St Petersburg.

Venäläisen taiteen museon sisänäkymä. Kuva: Visit St Petersburg.

Taidemuseo Eremitaasi. Kuva: Visit St Petersburg.

Iisakin kirkko.

Iisakin kirkko.

Iisakin kirkko.

Pietari-Paavalin linnoituksen torni on yksi Pietarin tunnetuista maamerkeistä.



Pietariin pääsee nykyään nopeasti ja mukavasti esimerkiksi VR:n Allegro-junalla. Kuva: VR Group.

Varustamoyhtiö Moby St Peter Line järjestää viisumivapaita ristelyjä Pietariin. Kuva yhtiön M/S Princess Anastasia –laivalla järjestetystä asiakastilaisuudesta 11. huhtikuuta 2018.

Varustamoyhtiö Moby St Peter Line järjestää viisumivapaita ristelyjä Pietariin M/S Princess Anastasia –aluksella.

















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries