Hollanti, Amsterdam, vinkit

Amsterdam on kanavien kaupunki, joka sijaitsee merenpinnan alapuolella. Kuva: Amsterdam Marketing.


Hollannin pääkaupunki Amsterdam tarjoaa matkailijalle paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Amsterdam on hyvä paikka viettää vaikkapa pitkä viikonloppu. Keräsimme tähän muutaman vinkin, mitä Alankomaiden pääkaupungissa kannattaa nähdä ja tehdä.

Käy Nieuwmarktin aukiolla.
Aukion laidalla oleva linnamainen rakennus on 1300-luvulta ja Amsterdamin vanhimpia. Se on historian saatossa toiminut kaupunginporttina, kanavia pitkin kuljetettujen tavaroiden punnitusasemana ja veronkantopaikkana. Nykyisin siinä on ravintola ulkoterasseineen.   Aurinkoisina iltapäivinä sekä kaupunkilaiset että turistit istahtavat Amsterdamissa paitsi terasseille myös aukioille nauttimaan auringosta.

Maista paikallista silliherkkua.
Hollantilainen maatjesharing on raaka kalaherkku sillistä. Älä suotta säikähdä. Kun kerran olet Amsterdamissa, kokeile rohkeasti katukojuissa myytävää sipulilla maustettua silliä. Heittäydy amsterdamilaiseksi herkuttelijaksi mieluiten Albert Cuyomarkt -markkinoilla, jotka ovat auki päivittäin ja Euroopan suurimmat lajissaan.

Shoppaile kanavien välisillä kaduilla.
Samat tunnetut brändit tuntuvat nykyään olevan esillä joka puolella maailma. Tylsää, eikö vain? Amsterdamissa kannattaakin suunnata kulkunsa kanavien välissä oleville yhdeksälle kadulle. Dam-aukion läheltä löydät vintage- ja design-vaatteita, niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin herkkuja, taidegallerioita sekä koko joukon kerrassaan viehättäviä kahviloita ja ravintoloita.

Rentoudu t’Aepjen –kahvilassa.
Nauti lasillinen kahvilassa, jossa merimiehillä oli tapana kokoontua jo vuonna 1500-luvulla. Tämä kahvila, jonka nimi tarkoittaa suomeksi apinaa, on noista ajoista lähtien toiminut ravitsemusliikkeenä ja majatalona vanhassa alkuperäisessä puutalossa, joita Amsterdamissa on jäljellä enää kolme. Kahvilalla on ollut vaikutuksensa myös paikalliseen murteeseen. Sanonta ”majailla t’Aepjenissä” tarkoittaa nimittäin olla pahemman kerran liemessä. Kippis!

Amsterdam on syystä ylpeä maailmankuuluista nähtävyyksistään kuten Van Gogh –museosta, Rijksmuseumista ja Anne Frankin talosta. Pääsyliput kannattaa ostaa etukäteen, koska paikan päällä voi joutua jonottamaan pääsylippua jopa tunteja. Lipun voi ostaa ennakkoon netistä tietyksi ajaksi ja purjehtia jonojen ohitse sisään.

Kirjoittaja on vieraillut Amsterdamissa useita kertoja viime vuosien aikana.

Anne Frank –museo toimii tiloissa, joissa juutalainen Anne Frank perheineen piileskeli natseilta. Kuva: Anne Frank House.

Anne Frankin piilopaikka sijaitsi kanavan varrella olevassa punatiilirakennuksessa osoitteessa Prinsengracht 263-267. Kuva: Anne Frank House.

Anne Frankin talossa on runsaasti kuvia ja alkuperäisaineistoa. Kuva: Anne Frank House.

Anne Frankin talossa on yhä olemassa kirjahyllyyn kätketty salaovi. Kuva: Anne Frank House.

Anne Frankin toisen maailmansodan aikana kirjoittama päiväkirja on riipaiseva kuvaus natsien juutalaisvainoista. Kuva: Anne Frank House.

Rijksmuseum on taiteenystävän aarreaitta. Kuva: John Lewis Marshall.

Rijksmuseumissa on tämän Johannes Vermeerin maalauksen lisäksi runsaasti muun muassa Rembrandtin maalauksia. Kuva: Rijksmuseum.

Van Gogh Museum toimii nykyaikaisissa tiloissa. Kuva: Jan-Kees Steenman.

Van Gogh Museumissa saa hyvän kuvan taidemaalari Van Goghin tuotannosta. Kuva: Jan-Kees Steenman.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries