Vilna on kirkkojen kaupunki


Vilnassa on runsaasti kirkkoja. Sosialismin aikana kirkot olivat maallisessa käytössä kuten traktorikorjaamona.


Liettuan pääkaupunki Vilna on varsinainen kirkkojen kaupunki. Kun joitakin vuosia sitten vierailin kaupungissa, kirkko tuntui olevan lähes jokaisessa kadunkulmassa.

Vilna, kuten koko Liettua, on vahvasti kristitty ja nimenomaan katolinen maa, koska katolisten osuus väestöstä on lähes 80 prosenttia. Oli siis varsin luonnollista, että paavi Franciscus vieraili Vilnassa ja maan entisessä pääkaupungissa Kaunasissa syyskuussa 2018.

Paavin vierailun innoittamana Vilna kutsuu matkailijat pyhiinvaellusmatkalle kaupunkiin, josta löytyy paljon hienoja kirkkoja ja uskonnollisia taideteoksia. Kaupunki on myös julkaissut kirkollisia nähtävyyksiään esittelevän oppaan, jonka on ladattavissa verkosta englanniksi, saksaksi, italiaksi, venäjäksi, puolaksi ja Liettuan kielellä. http://www.vilnius-tourism.lt/en/what-to-see/latest-tips/experience-a-history-of-your-own-pilgrimage-in-vilnius-2/

Vilna ja Kaunas olivat ennen sotaa myös keskeisiä juutalaisen kulttuurin keskuksia, mutta valitettavasti juutalaiset vähemmistöt karkotettiin kaupungeista lähes kokonaan holokaustin aikana. Esimerkiksi Vilnassa on vielä nähtävissä merkkejä aiemmin kukoistaneesta juutalaisesta kulttuurista joissakin muistomerkeissä ja hautausmailla.


Vilna, kuten koko Liettua, on vahvasti kristitty ja nimenomaan katolinen maa, koska katolisten osuus väestöstä on lähes 80 prosenttia.


Kirkkojen lisäksi Liettuassa on runsaasti muita uskonnollisia kohteita, muun muassa luostareita.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries