Liettua: Viisi yllättävää faktaa

Liettualainen popsii vuodessa keskimäärin 110 kiloa tummaa leipää.


Liettua on nouseva matkailumaa, joka kiinnostaa yhä enemmän myös suomalaisia matkailijoita. Liettua, eteläisin Baltian kolmikosta, on yksityiskohdillaan säväyttävä maa, jonka rikas historia tekee siitä varsin mieleenpainuvan matkakohteen. Alla luetellaan viisi veikeää faktaa, jotka Liettuaan matkaa suunnittelevan on eduksi tietää.

Koripallon suurvalta

Suomen kovin koripallotähti on Chicago Bullsin Lauri Markkanen. Suomalaisista myös Eric Murphy ja Hannu Möttölä ovat singonneet palloja koriin maailman kovatasoisimmassa NBA-koripalloliigassa. Liettualla on kuitenkin monta kertaa enemmän NBA-pelaajia kuin Suomella, vaikka maan väkiluku on puolet pienempi. Liettuan koripallolegendoja ovat muiden muassa Darius Songaila, Arvydas Sabonis, Domantas Sabonis, Zydrunas Ilgauskas, Jonas Valančiūnas, Linas Kleiza ja Domantas Sabonis.

Koripallo on itse asiassa Liettuan kansallislaji, ja maa on pienestä asukasluvustaan huolimatta arvoturnausmenestyksessä mitattuna koripallon suurvalta.

Euroopan vanhin kieli ja vanhin tammi

Liettuan kieli on vanhempi kuin esimerkiksi kreikan, latinan tai saksan kieli taikka mikään kelttiläisistä tai slaavilaisista kielistä. Samalla liettuan kieli on kaikkein konservatiivisin indoeurooppalaisista kielistä ja lähimpänä sanskritia, joka on taas Intian virallinen sivistyskieli. Suuri kielitieteilijöiden joukko on itse asiassa vakuuttunut, että liettuan kieli on kaikkein vanhin vielä elossa olevista kielistä.

Liettuan maaseudulla, entisessä Stelmužė Manor -puistossa, kasvaa tiettävästi Euroopan vanhin tammi. Se on samalla Euroopan iäkkäimpiä puita. Tammen otaksutaan olevan ainakin 1500 vuotta, ellei jopa 2000 vuotta vanha. Tämä tarkoittaa sitä, että tammi on nähnyt antiikin Rooman imperiumin tuhon, pimeän keskiajan ja katsonut vierestä jopa ristiretket. Se on ollut puuvanhus jo 1300-luvun lopulla, jolloin Liettua oli tovin Euroopan suurin ja mahtavin valtio.

Vuodessa 110 kiloa tummaa leipää

Liettualaiset ovat intohimoisia leipureita ja suuria tumman leivän ystäviä, aivan kuten me suomalaisetkin! Liettualainen popsiikin vuodessa keskimäärin 110 kiloa tummaa leipää.

Liettualaisten leipäosaaminen on arvossa myös maailmalla. Esimerkiksi perinteinen liettualainen ruisleipä, jossa on kuminan siemeniä ja kalmojuurta, palkittiin taannoin Lontoossa parhaimmalla mahdollisella kunnialla eli kolmella tähdellä London’s Great Tastes -palkintogaalassa.

Älä vihellä sisällä ja muita liettualaisia kansanoppeja

Liettua oli Euroopan viimeinen kristinuskoon kääntynyt valtio. Pakanallisilta ajoilta on jäänyt elämään monta mielenkiintoista kansanuskomusta ja tärkeää oppia. Tässäpä niistä muutamia:
Sisällä ei kannata viheltää, sillä sen uskotaan houkuttelevan esiin pikkupaholaisia. Mikäli haluat naimisiin, älä vain istu pöydänkulmassa.

Ennen poskeen pistämistä kannattaa tumman leivän päälle ripotella suolaa, sillä se tuo onnea. Jos lintu kakkii päällesi, tulee sinusta mahdottoman rikas. Jos tiputat vahingossa veisten maahan, saat pian miespuolisen vieraan, ja jos taas haarukan, vieras on nainen. Kun korviasi alkaa punottaa, on se merkki siitä, että joku puhuu sinusta pahaa. Kun taas poskenpäät kuumottavat, kehuu joku jossain sinua vuolaasti.

Särkynyt peili ei tarkoita huonoa onnea, mutta älä herran tähden katso itseäsi rikkinäisestä peilistä, tai menetät kauneutesi. Tupakkaa ei saisi koskaan sytyttää kynttilästä, tai merimies jossain kaukana kuolee.

Liettua tuoksuu luonnonkukille ja vadelmalle

On harvinaista, että kaupungilla on oma hajuvesi, mutta vielä harvinaisempaa on, että valtiolla on oma parfyyminsä. Liettua on tiettävästi ainut maailman maa, jolle on määritelty oma kansallistuoksu. Liettuan tuoksu lanseerattiin vuonna 2010 ja siinä yhdistyvät raikkaat luonnonkukat, inkivääri, ihana vadelma ja myski.

Liettuan matkailutoimisto kertoi maan faktoista tiedotteessaan 13. joulukuuta 2018.

Kuvat: Liettuan matkailutoimisto.

Liettuan maaseudulla, entisessä Stelmužė Manor -puistossa, kasvaa tiettävästi Euroopan vanhin tammi.

Liettua on koripalloilun suurvalta. Sieltä on lähtenyt useita pelaajia Yhdysvaltain NBA-sarjaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries