Matkavakuutusten korvaukset kasvussa

Matkavakuutusten korvausmäärät ovat kasvussa, kun matkailu yleistyy. Tyypillinen matkavakuutuskorvauksen syy on rikkoutunut matkapuhelin, sairaus, tapaturma tai varkaus. Kuva: Frankfurt Airport.


Suomalaisten lisääntyvä matkustusinto ja muuttuvat matkailutottumukset näkyvät LähiTapiolan mukaan myös vakuutusyhtiöissä. Ulkomaanmatkoilla rikkoutuu paljon kännyköitä, sairastellaan sekä sattuu tapaturmia ja varkauksia. Eniten vahinkoja sattuu suomalaisten suosikkikohteissa, mutta myös nousevat matkakohteet näkyvät vakuutusyhtiössä.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan suomalaisten tekemät ulkomaanmatkat ovat kasvaneet koko 2010-luvun ajan. Vuonna 2017 suomalaiset tekivät ulkomaille 8,5 miljoonaa erilaista vapaa-ajanmatkaa.

-       Suomalalaisten kasvava matkailuinnostus näkyy suoraan myös korvauspalveluissamme. Matkavakuutuksesta asiakkaillamme maksettujen korvausten kappalemäärät ovat nousussa suomalaisten kasvavan matkustusinnon myötä, kertoo LähiTapiolan korvauspalveluiden palvelupäällikkö Heidi-Maria Hänninen. 

Hännisen mukaan selvästi yleisin ulkomaanmatkalla sattuva vahinko on puhelimen rikkoutuminen. Puhelimien lisäksi rikkoutuu tabletteja ja silmälaseja. Ulkomaanmatkoilla sattuu paljon myös tapaturmia ja varkauksia, joissa matkustajalta viedään käsilaukku.

Talvikaudella suomalaisille sattuu paljon vahinkoja Aasiassa – etenkin Thaimaassa, josta on muodostunut viime vuosina myös perheiden suosima lomakohde. Suomalaisten suosimista matkakohteista selvästi suosituin on kuitenkin vuodesta toiseen Viro. Seuraavaksi suosituimpia matkamäärissä ovat Espanja ja Ruotsi. Hännisen mukaan kestosuosikkikohteiden lisäksi vakuutusyhtiössä nähdään myös suosiotaan kasvattavat eksoottisemmat kohteet, joista juuri nyt näkyy Indonesian Bali.

-       Tällä hetkellä ikäihmiset ottavat runsaasti yhteyttä korvausasioissa manner-Espanjasta ja Kanariansaarilta. Pidemmän aikavälin trendinä on havaittavissa ikäihmisten matkailukohteiden monipuolistuminen. Iäkkäämmät suomalaiset matkustavat yhä enemmän ja myös monipuolisemmin kaukokohteisiin, Hänninen kertoo.

Ikäihmisten yhteydenotoissa korostuvat olemassa olevat sairaudet eli iän myötä tulleet perussairaudet, jotka oireilevat matkakohteessa. Sydän- ja verisuonitaudit ovat tyypillisiä ikäihmisten perussairauksia. Hänninen kannustaakin tutustumaan vakuutuksensa kattavuuteen, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin. Matkustajavakuutus ei kata jo olemassa olevia, yllättäen matkan aikana hoitoa vaativia sairauksia. Näissä tapauksissa voidaan tapauskohtaisesti arvioiden korvata korkeintaan akuutti ensiapuluonteinen hoito.

Hännisen mukaan ulkomaanmatkoilla yleisimpiä sairauksia ovat flunssat, vatsataudit ja turistiripulit, virtsatulehdukset sekä korvatulehdukset.

- Lisäksi ulkomaanmatkoilla saatetaan sairastua sairauksiin, joita meillä ei kotimaassa ole, esimerkkinä malaria tai ameebat ovat eksoottisista kohteista tuttuja ikäviä tuliaisia, Hänninen toteaa. 

Matkavakuutus auttaa myös kotimaan matkalla 

Kotimaanmatkailu on viime vuosina myös kasvattanut suosiotaan. Hännisen mukaan yleisimmät vahingot ovat kotimaan matkoilla hyvin samankaltaisia kuin kotimaassa eksoottisia sairauksia lukuunottamatta. Matkavakuutuksen käyttö kotimaanmatkoilla ei ole kuitenkaan kaikille selvää ja toisaalta myös vakuutuksen kattavuudessa on joskus epäselvyyksiä.

- Kotimaan matkoilla sattuvista vahingoista ei välttämättä osata hakea korvausta tai osata hyödyntää TerveysHelppi-etälääkäripalvelua. Etälääkäripalvelu on erinomainen apu esimerkiksi Lapin matkalla, jossa etäisyydet hoitopaikkaan voivat olla pitkätkin. Toinen matkavakuutuksen näkökulmasta huomioitava asia on vakuutuksen kattavuus omalla vapaa-ajan asunnolla. Omalla vapaa-ajan asunnolla matkavakuutus ei ole voimassa, vaan se rinnastetaan kotiin vakuutusten korvausten näkökulmasta, Hänninen kertoo. 

Ota nämä asiat huomioon ennen matkalle lähtöä: 

1.    Käy läpi vakuutusturvasi ja tarvittaessa selvitä kattavuus vakuutusyhtiöltäsi.
2. Matkavakuutuskortti tulee olla aina mukana matkustaessasi.
3. Jos sinulla on jokin lääkitys, varaa tarvitsemiasi lääkkeitä riittävä määrä mukaan matkalle. Ota mukaan myös lääkkeiden reseptit varmuuden vuoksi.
4. LähiTapiolan asiakkaat voivat hakeutua hoitoon matkahätäpalvelumme kautta. Soittamalla numeroon +358 800 0 4531 saa hätätapauksessa aina apua, neuvoja ja palvelua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi vuorokauden ympäri.

Asiasta kertoi LähiTapiola tiedotteessaan 14. tammikuuta 2019.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää