Ravintola Nokka tarjoili aitoja makuja

Ari Ruoho hyödyntää ravintolassaan monia lähivesien aliarvostettuja kalalajeja kuten haukea, lahnaa ja silakkaa.


Minulle tarjoutui helmikuussa loistava tilaisuus tutustua helsinkiläisen Ravintola Nokan herkkuihin, kun keittiöpäällikkö Ari Ruoho kutsui valikoidun joukon ruokatoimittajia ja –bloggaajia vierailulle ravintolaansa.

Olikin mielenkiintoista vierailla Nokassa, koska edellisestä käynnistäni oli kulunut jotakuinkin 10 vuotta. Edellinen käynti oli silti minulla hyvin muistissa, koska siitä oli jäänyt myönteinen jälkimaku.

Tällä kertaa vierailu alkoi ravintolan viinikellarista, jossa sommelier Inari Mattsson esitteli monipuolista viinivalikoimaa ja tarjosi tervetuliaisiksi hyvältä maistuvaa A.Viot&Fils -samppanjaa.

Viinikellarista siirryimme keittiöpäällikön omaan ”työhuoneeseen”, koekeittiöön, jossa Ari Ruoho valmisti upean ja maistuvan illallisen, jossa keskeisellä sijalla olivat Nokan tyyliin korkealuokkaiset lähiraaka-aineet ja puhtaat maut. Keittiöpäällikkö käytti illallisessa yhtenä raaka-aineena muun muassa rakkolevää, jota hän kertoi itse poimineensa Porkkalanniemestä.

Ari Ruoho hyödyntää ravintolassaan monia lähivesien aliarvostettuja kalalajeja kuten haukea, lahnaa ja silakkaa. Esimerkiksi hauki on Suomessa monien väheksymä kala, mutta ranskalaiset herkkusuut arvostavat sen korkealle.

Ari Ruohon keittiössä toimitaan kestävän kehityksen periaatteella, joten riistaeläimistä poimitaan talteen myös kielet, maksat ja sydämet. Keittiöpäällikkö tietää käyttämiensä raaka-aineiden alkuperän, koska esimerkiksi nyt illallisella oli tarjolla hänen itse ampumansa peuran lihaa.

Illallinen sisälsi muun muassa seuraavanlaisia herkkuja:

Lämminsavustettua haukea puikulaperunasta valmistetun perunapyreen kera, päällä mysliä ja loimutettua kirjolohenmätiä. Juomana valkoviiniä Goldert riesling 2015.

Seuraavaksi oli vuorossa ”ruistaco”, jonka sisällä oli niin ikään lämminsavustettua haukea, hauenmätiä ja kuusenoksamajoneesia.

Poikkeuksena lähiruokateemasta oli sen jälkeen vuorossa herkullista kuningasrapua, jonka rinnalla tarjoiltiin timjamilla maustettua mustajuuripyreetä. Kyytipoikana oli välillä Louis Roederer –samppanjaa.

Sitten siirryimme liharuokiin. Vuorossa oli peuran sydäntä, jonka rinnalla maisteltiin sieniä, perunapyreetä ja perunasipulilientä liekitetyllä gruyere-juustolla. Paistetut sydämensiivut olivat meheviä ja mureita.

Pisteenä iin päällä oli peuran sisäpaistia, päällä siivu liekitettyä mangalitza-possua, rinnalla uuniselleripyreetä ja Ari Ruohon itse loihtimaa Grand Veneur –kastiketta.

Peuraruokien kyytipoikana oli Nokan nimikkopunaviiniä.

Illallinen oli erittäin maistuva kokonaisuus ja oli samalla hieno elämys päästä läheltä näkemään, miten hyvät raaka-aineet kehittyivät huippuaterioiksi osaavan ravintolapäällikön käsissä.

Kirjoittaja vieraili ravintola Nokassa 6. helmikuuta 2020. Ravintola Nokka on osa NoHo Partners -ravintolaketjua.

Teksti ja kuvat: Lapintiira

 
Sommelier Inari Mattsson esitteli monipuolista viinivalikoimaa, johon kuuluu muun muassa hieno punaviini vuosikertaa 1960.

Sommelier Inari Mattsson tarjosi tervetuliaisiksi hyvältä maistuvaa A.Viot&Fils -samppanjaa.

Lämminsavustettua haukea puikulaperunasta valmistetun perunapyreen kera, päällä mysliä ja loimutettua kirjolohenmätiä.

Ruistaco, jonka sisällä lämminsavustettua haukea, hauenmätiä ja kuusenoksamajoneesia.

Kuningasrapua, jonka rinnalla tarjoiltiin timjamilla maustettua mustajuuripyreetä.

Paistetut peuransydämensiivut olivat meheviä ja mureita.

Ari Ruoho raastaa gruyere-juustoa perunasipuliliemen päälle.

Perunasipulilientä, jonka päällä gruyere-juustoa.

Ari Ruoho sulattaa siivun mangalitza-possua, jonka alla on valkohäntäpeuran sisäpaistia.

Peuran sisäpaistia, päällä siivu mangalitza-possua, rinnalla uuniselleripyreetä ja Ari Ruohon itse loihtimaa Grand Veneur –kastiketta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Libanon - lomaparatiisista taistelukentäksi

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Stuttgartin Mercedes-museossa jo 13 miljoonaa kävijää