New York, World Trade Center

WTC:n kaksoistornit olivat mielestäni hieno osa Manhattanin silhuettia ennen kuin ne tuhoutuivat terrori-iskussa vain alle kaksi vuotta käyntini jälkeen vuonna 2001. Kuva: Collection 9/11 Museum, Gift of Jonathan Lockwood Smith, JLS Photo.



Yhtenä viimeisimpinä käyntikohteista ensimmäisellä Amerikan-matkallani myöhäissyksyllä 1999 oli käynti New York Cityssä ja siellä World Trade Centerissä.

WTC:n kaksoistornit olivat mielestäni hieno osa Manhattanin silhuettia ennen kuin ne tuhoutuivat terrori-iskussa vain alle kaksi vuotta käyntini jälkeen. Manhattan ei mielestäni ole entisensä ilman kaksoistorneja.

Ohjelmassamme oli aamiainen toisen tornin huipulla olevassa ravintolassa. Tulimme WTC:n suureen aulaan, josta nousimme huippunopealla hissillä tornin ylimmissä kerroksissa olevaan tyylikkääseen ravintolaan. Ravintolassa oli vielä melko hiljaista, koska oli aamu. Meidän lisäksemme siellä ei ollut kuin muutama henkilökuntaan kuuluva ja pieni filmiryhmä, joka oli ilmeisesti kuvaamassa osaa johonkin elokuvaan tai mainokseen.

Ravintolasalista oli huikea näkymä ympärillä avautuvaan Manhattaniin. Lasiseinä ulottui lattiasta kattoon. Tuntui huimalta mennä seisomaan aivan kiinni lasiin, ja katsoa alaspäin varpaiden edessä näkyvään kaupunkivilinään.

WTC:n huipulta katsoen korkeimmatkin pilvenpiirtäjät näyttivät melko pieniltä. Ja jonkin matkan päässä ollut Vapaudenpatsas eli Statue of Liberty näytti suorastaan keskenkasvuiselta. Sää oli hieman utuinen, joten se hieman himmensi näköalaa.

En silloin kiinnittänyt huomiota ravintolan nimeen, mutta myöhemmin selvitin, että kyse oli pohjoistornin 107. kerroksessa ollut kuuluisa ravintola Windows on the World.

Tuntui oudolta ja surulliselta seurata kaksoistornien sortumista suorassa tv-lähetyksessä vain alle kaksi vuotta sen jälkeen, kun itse vierailin WTC:ssä. Mieleeni tuli siellä työskennelleiden ihmisten kohtalo ja ravintolan ystävällinen henkilökunta, jonka kanssa keskustelin siellä käydessäni.

Teksti: Lapintiira

Pohjoistornin 107. kerroksessa toiminut Windows on the World oli yksi New Yorkin suurimmista ravintoloista. Näköala ravintolasta oli upea.

Manhattan kaksoistorneineen iltavalaistuksessa oli unohtumaton näky. Kuva: Collection 9/11 Museum, Gift of Jonathan Lockwood Smith, JLS Photo.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries