Helsingin kauppahallit 130 vuotta

Helsingin Vanha kauppahalli. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki.


Helsingin Vanhakauppahalli avasi ovensa 130 vuotta sitten. Nyt onkin hyvä hetki tutustua koko Helsingin hallikolmikkoon ja siihen, mitä tulevaisuus tuo näille tullessaan.

Vanha kauppahalli – Suomen vanhin pitää asemansa

Kesällä 1889 Helsingin elintarviketarjonta koki mullistuksen. Aiemmin ulkona toreilla myydyt elintarvikkeet siirrettiin uuteen, katettuun halliin. Teollistuva pääkaupunki kasvoi väestömäärältään rajusti. Samalla lisääntyi tietoisuus ruoan käsittelyn hygieniasta. 

Vanhan Kauppahallin suosio niin helsinkiläisten kuin turistienkin keskuudessa ei tänäkään päivänä horju. Tästä todisteena ovat hallin yli miljoona vuosittaista vierasta.

-Vanha kauppahalli on Helsingin oma herkkuhalli, toteaa Helsingin Tukkutorin toimitusjohtaja Elina Siltanen

Kaviaaria, lihoja, kalaa ja juustoja tarjoavan hallin naapurustossa ei kuitenkaan kovin moni helsinkiläisen asu. Vanhan kauppahallin lähistöllä Eiranrannassa asuu vain 1200 ihmistä. Hallin alueella työskentelevät noin 12 000 työntekijää nauttivat erityisesti hallin lounastarjonnasta. Jatkuvaa turistivirtaa unohtamatta.
 
Hietalahden kauppahalli – Maailman makuja ja rentoa seurustelua

Nopeasta purtavasta työlounaaseen tai tunnelmalliseen illalliseen Etelä-Helsingin upeassa ympäristössä. Herkullisen ruoan ja juoman lisäksi 115-vuotiaan Hietalahden kauppahallin kauppiaat tuovat myyntiin monipuolisia lahjoja kaikkiin tilaisuuksiin. 

-Yleisesti Helsingin hallit seu­raavat eurooppalaista trendiä, jossa vanhoihin kauppahalleihin tullaan ostoksille ja viihtymään, Eli­na Siltanen kertoo.

Mitä tulee tapahtumiin ja tarjoilun värikkyyteen niin voidaan sanoa, että Hietalahden halli pyrkii seuraa­maan kuuluisan Madridin hallin kultturellia tunnelmaa. ­Hietalahden halliin tullaan shoppailun ja lounaan lisäksi viihtymään pidemmäksikin aikaa.

Hakaniemen kauppahalli – Persoonaa myös poikkeustilanteissa

Hakaniemenkauppahallille pääsee oikeastaan mistä vaan, mikä antaa hallille sen omalaatuisen leimansa. Eikä monen helsinkiläisen lempikauppahallin uniikkia ilmapiiriä ainakaan heikennä se, että aluetta ympäröi aina upea ja eloisa Kallio.
Hakiksen hallin tarjonta on suurelta osin tuoreita ruoka-aineksia sekä kahvilan antimia ja virvokkeita. Alkuperäisen rakennuksen yläkerta keskittyy taas käsityöläisten tarjontaan. Toimiipa hallissa kauppiassukuja, joiden edustajia oli paikalla jo yli sata vuotta sitten. 

Hakaniemen kauppahallin ovet ovat tällä hetkellä kiinni, sillä vuonna 1914 valmistuneen hallin sisätiloja kunnostetaan parasta aikaa alkuperäiseen asuunsa. Helsinki ilman Hakaniemen kauppahallia ei vaan olisi se tuntemamme Helsinki. Onneksi remontin ajaksi Hakaniemen torille pystytetty väliaikainen lasihalli on otettu positiivisesti vastaan.

Vanha Hakaniemen halli avaa jälleen ovensa 2021. Näin myös modernin väliaikaisratkaisun tunnelmasta ja tarjonnasta pääsee nauttimaan vielä hyvän aikaa.


Lähde: Toptaste

Hietalahden kauppahalli. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beirut-elokuva avaa Libanonin lähihistoriaa

Tiepolo and the Nazis: unexpected story behind one painting

Tiepolo in Helsinki - The Exhibition of Discoveries